[Reclame alert] Mijn merk(en) in 2013

Door Kiswum op vrijdag 20 december 2013 15:53 - Reacties (5)
Categorieën: Dagelijks leven, Gadgets, Onderzoeken, Telefonie, Views: 8.077

In een groepsmeeting is mij (of eigenlijk iedereen in het algemeen), vandaag de vraag gesteld: Wat is jou favoriete merk?

Het merk dat me als 1e naar binnen schoot; het merk waar ik voor werk, deze houd ik liever geheim.
Het 2e merk was: Xiaomi!
Ik kon tijdens deze meeting aangeven dat dit een interessant merk voor mij is, maar ik kon me nog nèt inhouden. Ten eerste is het lastig om de naam uit te spreken: Xiaomi (Sja-oo-mi) en ten tweede wilde ik niet teveel reclame maken voor dit opkomende merk uit China en om vervolgens mijn persoonlijke geschiedenis over dit merk vertellen.

Ik ben momenteel in het bezit van 3 Xiaomi producten: Mi2, Hongmi en de Piston Earphones (1e editie).

Het merk dat in april 2010 is opgericht richtte zich in eerste instantie op een rom die volledig in het Chinees was en was ontwikkeld op het Android platform met de naam: Miui (Mie-you-ai/Mi-UI).
Met hulp van Foxconn konden ze op 18 december 2011 hun eerste telefoon telefoon verkopen onder de naam Mi-One. In augustus 2012 is de Mi2 aangekondigd en enkele maanden later werd deze uitgeleverd aan de klanten die zich hiervoor online hadden ingeschreven. In augustus 2013 kondigde Xiaomi haar eerste budget telefoon uit met een MediaTek processor, onder de naam Hongmi/Red Rice. Door het gebrek van WCDMA die wereldwijd voor 3G zorgt, was dit toestel voornamelijk interessant voor de Chinese markt, maar er werd gehoor gegeven aan de klachten en enkele maanden later zou de WCDMA versie ook uitkomen. Dan nu de laatste troef van Xiaomi, in september 2013 presenteerde zij 2 varianten van de Mi3. De Tegra variant die geschikt is voor Chinese T-SCDMA netwerken en de Qualcomm variant die geschikt is voor de rest van de wereld. Zoals het er momenteel voor staat, zal de Mi3 met Qualcomm processor eind december 2013 worden uitgeleverd.

Wanneer kwam ik zelf in aanraking met Xiaomi?
Ik was in november 2012 op zoek naar een toestel die mijn Sony Xperia Sola kon vervangen. Dit toestel had ik nog geen 6 maanden in mijn bezit, maar door de beperkte hardware/snelheid begon hij mij nogal te irriteren. Ik heb van deze zoektocht een blog geschreven en gaandeweg kwam ik erachter dat ik eigenlijk het beste over de Europese grens moest shoppen om een mini-krachtpatser te vinden.

In mijn top-4 zaten uiteindelijk de Meizu Mx2, Xiaomi Mi2, Oppo Finder (X907) en de Motorola Razr M (XT907). Qua specs sprongen de Meizu en Xiaomi er duidelijk bovenuit en heb ik uiteindelijk gekozen voor de Xiaomi Mi2, vanwege de goed beoordeelde software.
Via een mede-Tweaker heb ik het toestel besteld en half januari 2013 mogen ontvangen uit China. Tijdens het testen van dit toestel ben ik begonnen aan mijn allereerste review (in 11 maanden hebben de NL en UK versie bijna 30.000 bezoekers ontvangen). De review van dat toestel was geschreven op basis van de originele rom Xiaomi, maar als ik hierop de Multi Language versie van Xiaomi.eu op had gezet, was mijn oordeel wellicht nog ietsjes hoger uitgevallen :)
Ik heb de Mi2 nog steeds in mijn bezit en hij bevalt nog steeds heel erg goed. De software is zeer stabiel, de wekelijkse updates brengen over het algemeen alleen maar verbeteringen en bevatten geen merkbare bugs. Het enige toestel die in mijn ogen beter is, is de vernieuwde Mi2s met een iets betere cpu en camera.
Doordat ik de kans kreeg om de Xiaomi Hongmi te reviewen, heb ik hiervan een zeer duidelijk beeld gekregen. Dit toestel is neergezet als een low-budget toestel, maar wat ik er ook aan vraag, hij kan eigenlijk alles aan wat ik met mijn Mi2 heb getest. Je merkt in het dagelijks leven niet dat de MediaTek processor trager is, dit komt alleen naar voren in de diverse benchmarks. Dit is een telefoon die ik nog heel veel aanraad bij vrienden en kennissen en als ik de statistieken bekijk, is dit een zeer populair toestel (Binnen 4 maanden 22.000 views in de NL en UK versie).

In 3,5 jaar heeft Xiaomi zeer veel producten uitgebracht en het kostte wat moeite om al deze producten bij elkaar te krijgen. In 2012 kwamen zij met vernieuwingen van hun succesvolle Mi-One en een nieuwe tvbox met de naam Mibox, later dat jaar kwam daar ook de Mi2 telefoon bij. In 2013 werd ik overspoelt met nieuwe producten, ik heb geprobeerd om die verzameling hieronder te plaatsen. Van oordopjes tot een TV en van telefoons tot een router, Xiaomi lijkt alles te willen maken waar een processor in zit.

Checklist van Xiaomi apparatuur:

2011
December:
Mi-One; Introductie film

2012
Mi1s
Mi2; Introductie film
Mibox Hezi (Mibox1); Introductie film
Mi1S Youth
Mini Musical Bluetooth Speaker
Musical Speaker

2013
Mini Square box speaker

April:
Mi2s
Mi2a

Juli:
Xiaomi Piston Earpiece; Introductie film

Augustus / November:
Hongmi TD-SCDMA / WCDMA; Nieuwsartikel
MiTV; Website
Mibox 2; Advertentie

Augustus / December:
Mi3 Tegra TD-SCDMA / Mi3 Qualcomm WCDMA; Introductie film

December
10400 mAh accupack; Nieuwsartikel
Xiaomi Piston Earpiece 2; Introductie film
Mi WiFi; Nieuwsartikel

2014
Aandelen?
Winkel in Europa?

Van links naar rechts:
Xiaomi Mi2 / Sony Xperia S / Xiaomi Hongmi WCDMA / Xiaomi Hongmi TD-CDMA
Links:
[Xiaomi Mi3] Ervaringen en Discussie
[Xiaomi Hongmi (Red Rice)] Ervaringen & Discussie
[Xiaomi M2S & M2A] Ervaringen en Discussie
[Xiaomi Mi-Two] Ervaringen en Discussie
Xiaomi X1 (MIUI) / MI-ONE: Ervaringen en Discussie

p.s. Xiaomi is een Chinees merk, maar ondanks de lage prijs, wordt dit merk veel nagemaakt. Als je een Xiaomi product wilt kopen, check de reviews van de site/aanbieder en zorg ervoor dat je een origineel product in handen krijgt.

Tot slot mijn ode aan Xiaomi en Miui
http://cdn.techinasia.com/wp-content/uploads/2013/01/MIUI-Love-theme-315x230.jpg

Volgende: Vaarwel 2013 en welkom 2014 12-'13 Vaarwel 2013 en welkom 2014
Volgende: Pilot Xenon inbouwen; Review + Handleiding 10-'13 Pilot Xenon inbouwen; Review + Handleiding

Reacties


Door Tweakers user Ivos, vrijdag 20 december 2013 16:47

Ik kon tijdens deze meeting aangeven dat dit een interessant merk voor mij is, maar ik kon me nog nèt inhouden. Ten eerste is het lastig om de naam uit te spreken: Xiaomi (Sja-oo-mi) en ten tweede wilde ik niet teveel reclame maken voor dit opkomende merk uit China en om vervolgens mijn persoonlijke geschiedenis over dit merk vertellen.
Waarom kon je dit merk nou niet noemen tijdens die meeting?

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 20 december 2013 16:53

Nou ja het kon wel, maar ik wilde mezelf niet teveel in de schijnwerpers zetten vanwege de 2 genoemde redenen.
Daarnaast was het ook nog een meeting met directe collega's, maar met (voor mij) onbekende mensen van ons bedrijf.

Door Tweakers user Chocoball, vrijdag 20 december 2013 19:06

Hoop dat je tegen het nieuws kunt dat de naam Xiaomi vervangen gaat worden.

Lei Jun, CEO van Xiaomi, heeft aangegeven dat de naam Xiaomi in 2014 vervangen gaat worden door mi.cn. Wel logisch want op al hun producten staat MI als logo.

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 24 december 2013 14:26

@Chocoball, Ik hoop toch echt niet dat zij hun naam gaan aanpassen. Dit zou overigens vrij vreemd zijn, want ze bestaan nog niet zo heel erg lang en Mi mi-one, Mi Mi2 of Mi Mi4 zou wel erg vreemd klinken.
Daarnaast gebruiken ze al sinds hun eerste toestel het Mi logo/de Mi naam:
http://en.wikipedia.org/wiki/Xiaomi_MI-One

Ik denk dat het wel mee zal vallen met de naamsverandering ;) Wellicht blijft het alleen bij het domein www.mi.com en www.mi.cn. Hetzelfde geldt overigens ook voor de namen van de Apple telefoons. www. iphone.com en www.iphone.nl verwijzen naar apple.com.

Door Tweakers user Chocoball, dinsdag 24 december 2013 22:49

@Kiswun. Ik denk ook niet dat de naam Xiaomi helemaal gaat verdwijnen. Het wordt misschien eenzelfde constructie als Tencent doet met de naam QQ (qq.com, mail.qq.com, web.qq.com). Hoewel Weixin/Wechat dan weer een uitzondering is maar dat staat hier even los van.

Xiaomi wil verder dan alleen de MIUI ROM en smartphones dat is wel duidelijk. Je ziet dat ze al TV settop boxen, LED TV's en routers verkopen in de stijl van Google, goede specs voor een scherpe prijs. Ook hebben ze hun eigen App winkel MI Market met hun eigen betaalmiddel, MI punten. Ook willen ze internationaal aan de slag en hebben ze Hugo Barra hiervoor aangenomen. Misschien ligt MI makkelijker in de mond dan XIaomi.

Ik mag de naam kleine rijst (Xiaomi) wel, en producten met namen als Hongmi (rode rijst), Zimi (paarse rijst). Het is te hopen dat dat blijft.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 december 2013 02:40]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.