Pilot Xenon inbouwen; Review + Handleiding

Door Kiswum op vrijdag 4 oktober 2013 11:06 - Reacties (22)
Categorieën: Dagelijks leven, Gadgets, Review, Views: 24.942Onlangs ben ik door de eigenaar van pilotxenonshop.com benaderd met de vraag of ik voor hem een setje Pilot Xenon verlichting wilde testen en hiervan een review op mijn blog wil plaatsen. Aangezien zoiets nog op mijn verlanglijstje staat van mijn auto, heb ik hier uiteraard mee ingestemd.

Inhoud:
Inleiding
De keuze voor deze set
Specificaties van de Pilotlampen
Mijn 1e indruk
Inbouw/handleiding
De test: halogeen vs xenon
Extra informatie en service
Conclusie van de review

Inleiding

De auto waar de set in wordt geplaatst is een Skoda Octavia 2 uit 2004. Twee weken voor deze review heb ik er noodgedwongen 2 nieuwe H7 Halogeen lampen in moeten plaatsen. Doordat ik deze lampjes zelf heb geplaatst, heb ik direct in kunnen schatten of ik de Xenon lampen ook zelf in zou kunnen bouwen. Via een advertentie van gebruiker TooTall op Skodaforum.nl, is gebleken dat het inbouwen van deze set zeer gemakkelijk uitgevoerd kan worden. In deze advertentie geeft hij aan dat de ballast in de koplamp is verwerkt. Dat lijkt mij de perfecte manier om het ook te doen!

De Keuze

Ongeveer 6-7 jaar geleden kwam ik Pilot xenon lampen voor de eerste keer tegen bij de Nederlandse importeur. In de tussentijd zijn de lampen naar mijn gevoel beter geworden en is er meer keuze gekomen in de diversiteit aan "kleuren". Gebruikers die een setje van Pilot hebben, zijn er over het algemeen goed over te spreken en ik heb er weinig problemen over gelezen/gehoord. Als je kijkt naar de populariteit van dit merk, dan behoort deze denk ik wel bij de meest bekende aftermarket xenon lampen, hier in Nederland. Ik zie in diverse fora dat men voor zo'n € 50,- xenon verlichting uit China laat komen die er, op het oog, hetzelfde uitzien als die van Pilot. Hoe goed of slecht deze Chinese lampen zijn durf ik niet te zeggen.
Is Pilot eigenlijk wel een stuk betrouwbaarder dan deze Chinese lampen of andere grote merken? Dat is een vraag die ik niet kan of zal beantwoorden. Dit komt doordat ik geen andere merken tot mijn beschikking heb en doordat er weinig benchmarks van xenon verlichting aanwezig zijn op het internet. Hierdoor is het lastig om uit te zoeken welk merk het beste is.

Specificaties

Hier is de lijst van specificaties voor de Pilot Pro Line duo kit en de verkoopprijzen van 01-10-2013:
Prijs voor deze set inclusief CAN-bus aansluiting ligt momenteel (Oktober-2013) op € 199,- incl. BTW en verzending.

Specificaties lamp

• Vermogen: 35W
• Nominale spanning: 85 volt
• Lichtopbrengst: Circa 3200 lumen
• Branduren: > 3200 uur
• Inschakel momenten: Circa 25.000
• Kleur temperaturen:
3.000K, Geel licht. Retro look kleur zoals we die kennen uit oude auto's
4.300K, Geel licht. Wordt vaak fabriek af toegepast bij de meeste automobielen.
5.000K, Geel/ wit licht. Geeft een originele luxe (OEM) uitstraling.
6.000K, Wit licht met lichte blauwe tint. Luxe uitstraling hoge lichtopbrengst.
8.000K, Wit/ blauw licht. Geeft een moderne luxe uitstraling.
10.000K, Blauw licht. Helder blauwe kleur.
12.000K, Paars/ violet licht. Helder blauw/ paarse kleur.

• Garantie: 24 maanden
• UV filter
• Keramische basis
• Silicone bekabeling
• Universele waterdichte bekabeling

Specificaties ballast

• Voltage: 13,2V
• Input: nominaal 3,2A max 8A
• Output: 35 Watt bij een spanning van 85 volt RMS
• Omgevingings-temperaturen: min - max temp -40°C ~ +105°C
• Afmeting ballast: 74x64x16mm
• Garantie: 24 maanden
• Xenon wetgeving: Vanaf 01-04-12 is het volgens de wet niet meer verplicht een automatische hoogteregeling en een koplamp reinigingsinstallatie te voeren bij het gebruik van xenonverlichting op auto's (Bron: APK keurmeester)

1e_indruk

Via de webshop (pilotxenonshop.com) heb ik het setje onlangs in ontvangst mogen nemen. Het gaat hier om een setje 5000k lampen met een H7 fitting. Ik heb voor 5000k gekozen vanwege de helder witte kleur en luxe uitstraling. Op dit moment is dit 1 van de meest populaire "kleuren" bij de webshop. Als je dit combineert met LED stads-verlichting dan heb je 1 mooi geheel in je koplamp.
Meer info over de diverse kleuren zijn hieronder te vinden:


Inhoud van de doos:
• 2 x Pilot xenon lampen
• 2 x Pro Line ballast
• 2 x Set aansluitkabels
• 2 x Dubbelzijdige plakstrip
• 1 x Nederlandse handleidingDe doos van Pilot is normaal gesproken voorzien van 3 witte doosjes en een handleiding. In 1 doosje zaten de 2 H7 koplampen netjes en stevig ingepakt, het was voorzien van genoeg materiaal om alle schokken op te vangen. In de 2 andere doosjes zaten, per doos, 1 complete set: ballast met bekabeling. De stickers van 3M zien er stevig uit en kunnen de ballast voor langere tijd op hun plek laten zitten waardoor boren niet altijd nodig is. Verder zou er een handleiding bij moeten zitten, maar in mijn enthousiasme heb ik dit bij de verkoper laten liggen. In dat geval kun je nog gewoon op de webshop terecht voor de handleiding.
De kabels zijn voorzien van een silicone rubber waardoor water niet snel in zal dringen, verder zijn de diverse kabels ook voorzien van afsluitringen zodat je het goed kunt doorvoeren van je unit naar de motorkap. Doordat ik alles in mijn koplamp unit kon inbouwen, hoefde ik hier geen gebruik van te maken, maar het zit standaard gewoon op de kabels.

Inbouw

Dit gedeelte is met name geschreven voor mensen met dezelfde auto als ik, wellicht kunnen passages hiervan ook gebruikt worden in andere auto's.
Bij elke auto is het handig om te weten of je huidige lampen goed zijn afgesteld, als je hier zeker van bent, zorg er dan voor dat je de auto voor een garage of bijvoorbeeld een muur plaatst en maak een markering op de muur/garagedeur waar de lampen nu terecht komen. Zorg er ook voor dat je weet op hoeveel meter/welke afstand de auto van het object af staat.

Als je begint met het vervangen van je lampen, wees er van zeker van dat de lampen niet meer heet zijn. Als de koplampen zijn gebruikt, wacht dan ongeveer 15 minuten voordat je de lampen gaat wisselen.


Wat is het een genot om de lampen van mijn Skoda Octavia te vervangen zeg! Ja je leest het goed, het is weer leuk geworden om de lampjes te vervangen, wat gaat dat makkelijk en wat heeft Skoda dit goed gemaakt voor de consument.

Stap 1: Leg iets op de grond/tafel om 2 units op te kunnen plaatsen
Zet de stopwatch aan.
Stap 2: Doe de motorkap open
Stap 3: Schroef het witte dopje los aan de achterkant van de koplamp-unit
Stap 4: Schuif de zwarte handel, net aan de binnenkant van de unit, naar buiten
Stap 5: Schuif de unit naar je toe door hem van achteren naar buiten te duwen/schuiven
Stap 6: Deze stap kost de meeste tijd, maak de connector los die zich aan de achterkant van de unit bevindt.
• Tip, haal even het zwarte bakje van de unit af en draai de koplamp om zodat je de connector goed ziet en het lipje naar binnen kunt drukken.
Stap 7: Leg de unit op het doek/karton van stap 1
check de tijd op je stopwatch (wellicht zijn er 2 minuten voorbij)
Stap 8: Haal de andere unit ook los en zet ze beide op tafel of breng ze naar binnen.
Na ongeveer 5 minuten zijn beide units verwijderd en je handen zijn waarschijnlijk nog redelijk schoon.Binnenhuis start ik met het ontvetten van de binnenkant van het zwarte bakje van de koplamp-unit (let op dat je deze straks weer op dezelfde unit plaatst, bij een test is gebleken dat deze onderling niet goed uitwisselbaar zijn).
Pak de doos van Pilot erbij en sluit alles voor de 1e keer even aan zodat je dit straks makkelijker los en vast kunt maken. Pak 1 doosje van de koplamp unit erbij en controleer of de platte box/de ballast goed erin past. Plak vervolgens de 3M sticker in het midden op de bodem en plaats daarna de ballast op de sticker. Druk dit enkele minuten goed aan en wees ervan verzekerd dat hij goed strak zit. Plaats de 2 dikkere kastjes aan de zijkanten van het bakje en probeer ervoor te zorgen dat deze zo goed mogelijk op hun plaats blijven zitten. Dit kan met extra dubbelzijdige tape of met tie-raps.
Haal daarna de lamp voorzichtig uit de koplamp-unit en zorg ervoor dat het glas van de halogeen lamp nergens tegenaan komt. Ook al lijken je handen nog zo schoon, je lichaam geeft altijd wat vet af via je vingers. Dit zorgt ervoor dat een halogeen lamp vele malen sneller kapot zal gaan op de plek waar je hem hebt aangeraakt. Plaats vervolgens de xenon lamp precies in hetzelfde vak en vergeet de zwarte rubberen ronding niet weg te halen die tegen het voetje aan zit. Schuif daarna de metalen klem weer voorzichtig over het voetje van de lamp heen en controleer of deze er strak in zit.

Vervolgens kun je de kabels aansluiten. In mijn geval heb ik de zwarte kabel van de lamp aan de bruine bekabeling van de originele stekker geplaatst. De rode kabel wordt dan aangesloten aan de andere kabel met de kleuren paars/bruin. Sluit daarna de overige kabels aan die uit het zwarte bakje komen waar de ballast nu in ligt. Zorg ervoor dat de kabels een beetje in de unit worden weggewerkt en plaats het kapje daarna voorzichtig op de unit (let op de diverse uitsparingen in het bakje, deze moeten overeenkomen met de unit en het zwarte bakje).

De koplamp-unit is nu gereed en kan weer worden ingebouwd. Dit gaat op dezelfde manier als het 8 stappen plan, maar dan andersom.
Houd de tijd erbij, want je zult zien dat dit nog sneller gaat dan de eerdere 2 minuten. Controleer als laatste nog even of de verlichting niet te hoog staat ingesteld, dit kun je controleren door met de auto op dezelfde plaats te gaan staan als waar je eerder de koplampen hebt gemarkeerd.


Aansluitingen testen


Ben je in het bezit van stadslichten, dan kun je deze met een speciaal tangetje of een punt tang uit de unit verwijderen. Dit gaat vrij stroef en probeer ervoor te zorgen dat je de pootjes niet beschadigd. Als je de lampjes hebt omgewisseld, dan kan het zijn dat je de pootjes een beetje naar buiten moet buigen, zodat deze daarna weer goed vast klikt in de koplamp unit.
Als je je kentekenverlichting wilt vervangen, dan kun je onder de klep het glasplaatje met een Torx-schroevendraaier verwijderen. Het rubber van het glasplaatje kan strak vast zitten, maar deze kun je gewoon losmaken zonder extra materiaal.
Test

Eigen test film:


Foto's met de resultaten, Xenon vs Halogeen:


Test van een Nederlandse journalist:
[YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=BjDahBpTzKg]

Film gemaakt door Hella:
[YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=jvnVEywHvAM]

Extra

De eerste keer dat ik de unit inbouwde was ik ongeveer 1,5 uur kwijt, dit kwam vooral doordat ik alles even goed wilde bekijken en de benodigde foto's wilde maken. Daarna kun je alles in ongeveer 30 minuten ombouwen.

Helaas moet ik bekennen dat er iets mis was met 1 ballast, hierdoor heb ik wat testen uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het probleem aan de ballast lag. Het gevolg daarvan was dat 1 koplamp niet meer aan ging. De knipperlicht werkte wel en het groot licht ook nog. Hierdoor wist ik dat de kabel van de koplamp-unit in orde was. Als ik de setjes omwisselden dan verplaatste het probleem ook.
Ik heb contact opgenomen met Pilotxenonshop om het probleem voor te leggen. Ik kreeg te horen dat dit iets is dat eigenlijk niet vaak voorkwam, maar hij zou ervoor zorgen dat de ballast vervangen zal worden. Helaas kan dit dus een keer voorkomen en de volgende dag kon ik een nieuwe ballast ophalen zodat ik alles weer verder kon testen.

Inmiddels zit alles er een week in en het werkt sindsdien zoals het zou moeten.


Conclusie

Ik wil Pilotxenonshop erg bedanken voor het beschikbaar stellen van deze Pilot Xenon set. De afhandeling van de defecte ballast is zeer goed afgehandeld, ik verwacht dat andere klanten op dezelfde goede manier worden behandeld bij after-sales.
Het inbouwen van xenon is eigenlijk niet veel lastiger dan het inbouwen van halogeen lampen. Hoe makkelijk of moeilijk het is, wordt voor een groot gedeelte bepaald door de auto waar de lampen in worden geplaatst. De set zelf is vrij van storingen op een CAN-bus aansluiting en de set is plug en play waardoor je het vermoedelijk goed in kunt bouwen. Wat mij betreft kan dit door een beginner worden uitgevoerd, mits je voorzichtig te werk gaat.
Waar het allemaal om draait is de verlichting, deze is namelijk zeer mooi en erg helder. Het rijden in donkere steegjes is geen probleem, alles valt een stuk beter op en de borden zijn goed af te lezen. Het kan zijn dat dit wat lastig is te zien in de filmpjes, maar in werkelijkheid kun je direct zien of je met of zonder xenon rijdt. Men zegt ook dat je door dit licht alerter bent op de weg en dat je minder vermoeid wordt.
De prijs van € 199,- lijkt hoog voor een complete set, maar als je weet dat je hier 2 jaar volledige garantie op krijgt, de lampen ongeveer 60% meer licht geven en 5 - 8x langer mee gaan, dan vind ik het wel meevallen.
Wat mij betreft is dit een aanrader voor iedereen die een nieuwe auto aanschaft, binnenkort de verlichting zal moeten vervangen of gewoon omdat het kan!

5-stars

Volgende: [Reclame alert] Mijn merk(en) in 2013 12-'13 [Reclame alert] Mijn merk(en) in 2013
Volgende: Poll: Welk schermformaat? 09-'13 Poll: Welk schermformaat?

Reacties


Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 4 oktober 2013 11:25

Niets dan complimenten voor je review. Zeer netjes!

Alleen beginners die xenon gaan inbouwen is niet het beste plan. Hier rijden ook een paar van die jongetjes rond met mooie heldere lampen, alleen staan die op stand horizontaal...

Door Tweakers user JanRispens, vrijdag 4 oktober 2013 11:35

Even wat ervaringen van mijn kant:

- Pilot Xenon set is net zo Chinees als de rest van de Chinese setjes
- Het is wel een goede Chinese set, er is veel slechter spul te krijgen
- Je krijgt absoluut niet meer licht met een Pilot set dan een willekeurig andere set
- De lampen gaan niet langer mee, zijn allemaal hetzelfde
- Voor het geld wat je meer betaald krijg je echter wel 2 jaar garantie en de service is prima en snel. Dat is waar je voor betaald
- Lampen en ballasten zijn allemaal onderling uitwisselbaar, kan handig zijn. Vooral als je goedkope nieuwe lampjes wil of een andere kleur (5000K is ideaal, subtiele kleur)

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 4 oktober 2013 11:49

@-RetroX-, maar ik ben ook een beginner :P
Ok, wellicht een beginner die redelijk nadenkt voordat ie iets (stoms) doet.
Vandaar dat het goed is om te weten waar je mee moet beginnen voordat je het inbouwt, namelijk met het bekijken van de huidige afstelling en deze achteraf evt. af te stellen bij de garage.

@JanRispens, het klopt dat ze inderdaad in China worden gemaakt, maar net als met telefoons, is het ene Chinese merk het andere niet. Zo worden de grotere Smartphone merken ook in China gemaakt.
Laat het ik maar zo zeggen, ik denk dat Pilot een A-merk Chinees is ;)

Voor de rest ben ik het volledig met je eens, bedankt voor de tips!

Door Pilotxenonshop, vrijdag 4 oktober 2013 12:10

@ -Retrox- Het is inderdaad zo dat de koplampen een herbeoording zouden moeten krijgen na het inbouwen van xenon verlichting. Bij onze lampen is het zo dat deze de exacte lampvoet hebben als de standaard lampen. Wat als resultaat heeft dat het lichtbeeld ook altijd goed moet zijn als de lampen goed gemonteerd in de fitting zitten.

@ JanRispens - Bijna alle elektronica producten komen tegenwoordig uit Azië, hetgeen wat je beweert over de lampen en de ballasten is alleen niet juist. Er is wel degelijk verschil in de lampen, de goedkope sets maken gebruik van een plastic lampvoet en bekabeling, waar wij gebruik maken van lampen met een ijzeren fitting, een keramische basis en silicone bekabeling. Dit geldt ook voor onze ballasten. De ontwikkeling van de ballasten/ starters (welke gewoon in Nederland plaats vindt) voor de nieuwste merken en type auto's staat in tegenstelling tot de goedkope kits niet stil.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 4 oktober 2013 12:22

@Kiswum Waren er maar meer beginners die zo goed nadenken ;)

@Pilotxenonshop Juist. En voegen jullie de aanbeveling om de stand te controleren ook bij? (Zo ja, mijn complimenten).
Het probleem ontstaat niet vanuit de lampen maar vanuit andere aanpassingen. De vering wordt aangepast, wat speakers achterin en een spoiler achterop en de wagen hangt achterin door. Gevolg is een horizontalere bundel. Het "probleem" wordt geëxtrapoleerd door de betere helderheid van de lampen. Iets wat deze beginners zich niet echt realiseren.

Door Tweakers user derx666, vrijdag 4 oktober 2013 12:26

Ik ben zwaar tegen dit soort setjes die zelf ingebouwd kunnen worden. Ik kom dagelijks mensen tegen die hun normale dimlichten al niet fatsoenlijk kunnen vervangen. Dan krijg je van die auto's met 1 felle lamp, en en normale lamp. Hebben ze het op een of andere manier klaargespeeld om het lampje op z'n kop te monteren, waardoor het niet goed past, en naar boven schijnt ipv naar voren. Leuk als je die tegenkomt. En dan gaan we ook nog eens een xenon setje (en ook gloeilampen met hogere lichtopbrengst) erin zetten. Fijn....

Wil je Xenon, koop een auto met Xenon... Ga niet achteraf xenon inbouwen, want je medeweggebruikers hebben er enorm last van. Ik sta er echt versteld van dat ze deze regels weer teruggedraaid hebben.

Door Tweakers user JanRispens, vrijdag 4 oktober 2013 13:13

@Pilotxenonshop Ik heb meerdere 'merken' gehad, onder andere die van jullie. Een plastic lampvoet ben ik nog nooit tegengekomen, alle lampjes hadden een metalen voetje en lijken exact hetzelfde, aansluitingen zijn ook allemaal gelijk. Jullie gebruiken wel mooie materialen, dat moet ik toegeven (soepele kabels, evt kleinere ballast). Maar de grotere ballast was, in ieder geval destijds, nagenoeg hetzelfde als andere leveranciers en ze willen ook zeker wel stuk gaan. Weet niet wat andere handelaren tegenwoordig aanbieden hoor, heb nu een auto met af-fabriek xenon dus al een paar jaar niet meer naar gekeken.

Dat xenon zo'n slechte lichtbundel geeft is niet waar, dat zit puur in de afstelling. Laat ze goed afstellen bijvoorbeeld tijdens de APK en zet ze dan net even een slagje lager. Dan verblind je niemand en heb je nog altijd meer zicht dan halogeen. Iedereen blij.

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 4 oktober 2013 13:44

@derx666, die verkeerd afgesteld lampen kom ik ook regelmatig tegen. Het is voor sommige blijkbaar lastig om op 30 meter naar hun auto te kijken om te zien of het niet verkeerd is afgesteld. Dit komt waarschijnlijk ook doordat men bezuinigd, bezuinigd op het vervangen van 2 lampjes waardoor het kleurverschil ook goed zichtbaar is en daardoor storend kan zijn.
Ik vraag me dan ook regelmatig af hoe deze auto door de APK is gekomen. Die vraag stel ik mezelf ook regelmatig als ik met de hond door de buurt loop en ik 2 verschillende profielen op de achterbanden zie. Weten deze mensen echt niet dat het profiel hetzelfde moet zijn op 1 as? Ik hoop dan eigenlijk ook altijd dat dit wel bij de APK wordt opgemerkt en niet pas bij een ongeluk.

Verder is het niet waard om 2000 euro te investeren voor Xenon bij een auto met nagenoeg dezelfde waarde, voor een kleiner bedrag mag je toch ook wel veiliger door het verkeer bewegen? Wat dat betreft zijn dit soort setjes prima, mits het goed gemonteerd wordt. Het zou ook een hoop helpen als meer autofabrikanten nadenken over de wijze waarop de consument haar lampen moet veranderen. De wijze waarop Skoda dit met de Octavia heeft gedaan is uitmuntend. Bij mijn vorige auto, de Skoda Fabia, is dat een stuk lastiger uit te voeren.

@JanRispens:
Laat ze goed afstellen bijvoorbeeld tijdens de APK en zet ze dan net even een slagje lager. Dan verblind je niemand en heb je nog altijd meer zicht dan halogeen. Iedereen blij.
Precies, zij hebben de apparatuur, laat het daar dan ook even nakijken :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 oktober 2013 13:45]


Door Tweakers user ToFast, vrijdag 4 oktober 2013 19:24

@Kiswum

Dat is inderdaad een goed advies, laten afstellen die handel. Als je het echt goed wilt doen, ga je je verdiepen in lamptypes d2r/d2s en koplampen (spiegels). Waarom? Ondanks dat je zulke setjes goed kan afstellen en je andere weggebruikers niet vol in het gezicht straalt, heb je met niet 'geschikte' koplampen en niet geschikte combinatie van het type lamp met de koplamp toch nog best wat strooilicht, wat toch lichte ergenis oplevert in het verkeer.

Maar dat laatste is voor de mensen die het echt goed willen doen. Ben je trouwens ook niet tegenwoordig verplicht koplampsproeiers te hebben met xenon ?

Ik heb ook goedkope aftermarket en gewoon d2s type dus, maar in goed glas dus en het beeld is meer dan fatsoenlijk en het strooilicht is binnen de perken. Ook zijn ze netjes afgesteld en ligt mijn auto erg laag op de weg. Ik heb nog nooit flitsende mensen gehad. Ook vaak dat politie wel even opkijkt in het donker van zo dat geeft een bak licht, maar nooit stilstaande gehouden en bij andere standhoudingen nooit op aangesproken door ze.

Wel weet ik dat het niet mag, eigenlijk. Maar mits goed afgestelt en weinig verstrooiing geen probleem voor anderen. Vaak blijft men zelfs achter me op donkere wegen, omdat ze meer zien met mijn licht erbij (gooi dan ook de xenon mistlampen voor aan).

Door Tweakers user ToFast, vrijdag 4 oktober 2013 19:45

-RetroX- schreef op vrijdag 04 oktober 2013 @ 12:22:
@Kiswum Waren er maar meer beginners die zo goed nadenken ;)

@Pilotxenonshop Juist. En voegen jullie de aanbeveling om de stand te controleren ook bij? (Zo ja, mijn complimenten).
Het probleem ontstaat niet vanuit de lampen maar vanuit andere aanpassingen. De vering wordt aangepast, wat speakers achterin en een spoiler achterop en de wagen hangt achterin door. Gevolg is een horizontalere bundel. Het "probleem" wordt geëxtrapoleerd door de betere helderheid van de lampen. Iets wat deze beginners zich niet echt realiseren.
Je generaliseert wel een beetje. Niet iedereen verlaagt, bovendien maakt het niet uit of je dan xenon of niet hebt, bij duidelijke balast verandering moet je je lampen bijstellen, of je nou xenon hebt of halogeen.

Teveel oudjes samen met zn 4tjes in de auto gezien die lekker achterover hing..ook nog in vrij nieuw of nieuwe autos waar meestal een knopje in zit om van binnen de lampen omhoog of omlaag te zetten, maar niemand die dat doet.

Nee dan een stel vrienden die zwaar bepakt in een golf 2 GTI met 150pk naar het buitenland gingen op koni verlaging, nauwelijks overgeheld naar de achterzijde, door de sterke vering, maar toch met zn allen erin nog de lampen iets bijgesteld hadden. Hele weg 3000km geen geflits gezien en politie die aangaf dat ze niet verwacht hadden dat wij hier allemaal aan gedacht hadden en het een ruige maar nette auto vonden (sportief alles, maar binnen de perken, geen Ferrari uitlaat, maar iets donkere roffel, geen Ferrari banden, maar slechts 215-40-16 binnen de wielkasten, zonder aanlopen) etc etc.

En ja ik heb ook zelf een schijth8kel aan die petjes golf rijders met verlangig lelijke lampen en roest en versleten banden en stoere attitude. Toch hier een golf2 Duitse style en inmiddels golf 3 Duitse stijl rijdend en alleen maar lof en rare gezichten van de politie (auto blijkt bij nadere inspectie toch beter en netter zijn dan gedacht, jongeman stapt met overhemd en pantalon eruit en alles is verder in orde, Tja daar waren ze niet naar op zoek)

Door Tweakers user ToFast, vrijdag 4 oktober 2013 19:51

En nogmaals, wat mij betreft staan er hoge boetens op verkeerd afgestelde verlichting. Door de opkomst van xenon valt dat nog sterker op en wordt men nog sterker verblind, wanneer dit niet in orde is.

Oja en nog een tip of eigenlijk pré, schoonhouden die handel. Ook meneer lease Audi en BMW. Want dat doet ook behoorlijk wat aan het lichtbeeld. Vooral in de winter met pekel en regen met zand en wegdeeltjes/rubber.

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 4 oktober 2013 20:42

@ ToFast
Check even deze "nieuwe" Info uit 2012 over:
codering wetgeving
Sproeier installatie
http://www.phoneshop4u.nl/wetgeving-xenon-verlichting.html

Verder geldt voor alle verlichting dat je deze schoon moet houden en goed afgesteld moet houden. Als dit niet in orde is kun je altijd een boete krijgen ongeacht het type verlichting dat je gebruikt.

Door Tweakers user ToFast, zaterdag 5 oktober 2013 02:28

@kiswum

Verrek, alweer een wijziging! Dat had ik niet verwacht, zeker niet op deze manier. Wel beter dat het nu wat duidelijker is hoe en wat en het gebruik van xenon niet veel meer voeten in de aarde heeft dan de inbouw en het laten afstellen.

Ik had het over d2s en d2r lampen, maar volgens mij moet ik die stelling iets wijzigen. Een D2R Xenon lamp wordt gebruikt bij auto's met een Reflector-koplamp. Een D2S Xenon lamp wordt gebruikt bij auto's met een Lens-koplamp, die sommige mensen ook wel projectiejampen noemen.

Door Tweakers user Noord27, zaterdag 5 oktober 2013 15:20

Eerste wat mij op viel is dat de bij de Xenon het gedeelte wat volledig donker zou moeten zijn ook lichtelijk verlicht is. Lenskoplampen is wel een vereiste om tegenliggers niet te verblinden + juiste afstelling.

Kom je vaak auto's tegen met aftermarket-Xenon en verkeerde afstelling of reflector koplampen. Begin mij er met de donkere periodes steeds meer aan te storen. Ben zelf Xenon gebruiker van het eerste uur en zonder reinigings installatie + automatische hoogte verstelling en ALS (aanpassing aan weersomstandigheden en snelheid) zou je het niet moeten willen. Plus gebruik van originele Philips of Osram lampen. Zelf het beste te spreken over Osram SVS in 3500 lumen (opgegeven 4200K, daadwerkelijk na 100+ uren 4600K). Lach me ziek als er weer eentje naast staat met 6000K+ in de regen en geen bal meer ziet..

Dat maakt een Xenon systeem juist duur. En dat hebben velen er niet voor over. Maar dan werkt het pas zoals bedoeld is.

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 5 oktober 2013 15:37

De Octavia heeft speciale koplampunits voor xenon verlichting. Stel je nu voor om deze daarvoor te gebruiken in combinatie met xenon of denk je dat strooilicht dan sowieso aanwezig is?

Door Tweakers user kroepmoesje, zondag 6 oktober 2013 22:04

Bedankt voor de review! Waar ik met mijn Pilot setje, is dat deze stoort op FM en DAB. Hebben jullie hier ook last van?

Door Tweakers user DonJunior, maandag 7 oktober 2013 07:46

Ik heb recent juist mijn Pilot Xenon weer uit de auto gehaald.
Mij teveel gedoe met de keuring elk jaar omdat het lichtbeeld niet klopt ten opzichte van halogeen. Dit komt omdat de halogeen units niet gemaakt zijn voor Xenon pitten. Een auto die af-fabriek met Xenon geleverd wordt bevat ook lenzen waarin de Xenon lampen zitten. Dit om het lichtbeeld te corrigeren en de medeweggebruikers niet te verblinden. Als ik zo naar je foto's kijk lijkt mij ook gewoon dat je hiermee niet zonder problemen door de APK gaat komen. Let wel dat de politie anders optreedt dan de APK keurmeester. Ik heb 3 hele jaren zonder problemen kunnen rijden, regelmatig alcoholcontrole (ik woon nabij een grote stad) en nooit geen commentaar op de Xenon verlichting. Maar Xenon lampen in een niet geschikte lampunit is standaard APK afkeur.

Door Pilotxenonshop, woensdag 9 oktober 2013 14:34

Wat betreft de afstelling van de koplampen valt weinig te discussiëren, dit moet gewoon goed afgesteld zijn, en geen hinder veroorzaken voor tegenliggers. Als je veel toeterende en seinende tegenliggers hebt moet toch maar eens de afstelling van de koplampen na (laten) kijken, dan maakt het niet uit of er xenon of halogeen lampen in zit, het is beide irritant. Verblindende xenonlampen kunnen zelfs tot gevaarlijke verkeerssituaties lijden.

@ Kroepmoesje: Het kan zijn dat de radio een slechte massa heeft, dit komt over het algemeen vaak voor bij achteraf ingebouwde radio's. Oplossing: Betere massa maken, Ferriet kernen om de voeding van de ballasten of een goedkopere huis tuin en keuken oplossing, aluminiumfolie om de ballasten en bekabeling wikkelen.

@ Donjunior: het kan zijn dat de koplampen zowiezo al een slecht lichtbeeld hebben. Een VW Bora is bijvoorbeeld zo'n geval. Met de enorme lichtopbrengst van xenon zal dit nog meer opvallen.

De Pilot lampen hebben exact hetzelfde brandpunt als de halogeen lamp en daarom zou dus zou het lichtbeeld goed moeten zijn mits de lamp perfect op zijn plaats zit. Er zijn ook nog koplampen met een H4 fitting waarbij het lichtbeeld in 1e instantie niet perfect is. Daarvoor kun je het beste Bi-xenon plaatsen, hiervoor zijn de lampen zelf namelijk te stellen, zodat je de lamp goed in de spiegel kunt laten schijnen.

Aarzel in gevallen van een slecht lichtbeeld of storingen niet om even contact met ons op te nemen of met de dealer waar het product gekocht is.

Door Tweakers user GAIAjohan, maandag 6 april 2015 23:54

Ik ben toevallig aan het rondkijken voor xenon in mijn koplampen die al projectorlenzen hebben, en was dus even je review aan het lezen.

Wat me dan wel opvalt is dat jouw opvatting over banden en de apk volledig verkeerd is. Je mag 4 verschillende banden op je auto hebben, zolang de banden op elke as qua maat maar gelijk zijn, en ze de minimale profieldiepte hebben.

Verder, hoe is het nu met deze lampen?

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 7 april 2015 00:05

GAIAjohan schreef op maandag 06 april 2015 @ 23:54:
Ik ben toevallig aan het rondkijken voor xenon in mijn koplampen die al projectorlenzen hebben, en was dus even je review aan het lezen.

Wat me dan wel opvalt is dat jouw opvatting over banden en de apk volledig verkeerd is. Je mag 4 verschillende banden op je auto hebben, zolang de banden op elke as qua maat maar gelijk zijn, en ze de minimale profieldiepte hebben.

Verder, hoe is het nu met deze lampen?
Heb jij een bron van de verandering in regels? Ik heb geleerd rond 2001 (ik weet niet meer bij welk rijbewijs B of C), dat je op 1 as dezelfde banden/type band moet hebben. Een band met een v belijning en eentje met een speciale afwaterings rand zou dan eigenlijk niet mogen.
Dit is mij geleerd en probeer ik altijd aan te houden.

Hier wordt hetzelfde verteld:
http://www.apkkeuringseis...keuringseisen-voor-wielen

Ik heb de Xenon lampen er even uitgehaald, ik heb momenteel problemen met mijn LED verlichting rondom. Ik wil dit eerst uitzoeken voordat ik de Xenon lampen weer terug plaats. Waar dit precies aan ligt weet ik niet, auto, lampen of de ballast. Momenteel werkt alles weer zoals het zou moeten, maar dan wel met de originele verlichting.

Door Tweakers user GAIAjohan, dinsdag 7 april 2015 00:36

Euh als ik jouw stukje erbij pak haal ik dit eruit, en dus mijn gelijk..
De APK keuring stelt eisen aan de maat van de banden. Deze moeten geschikt zijn voor de auto en aan dezelfde as moeten gelijke banden zitten. Met andere woorden, de APK keuringeisen zijn dat linksvoor en rechtsvoor van de auto, dezelfde maat band zit. Daarnaast mogen banden niet meer dan 3 centimeter uitsteken buiten de spatborden. Verschillende wielen aan de vooras en achteras mag wel. Dit mag zowel een andere maat band zijn als een andere maat velg.
Dat gaat dus om de maat, niet om hetzelfde soort loopvlak, merk etc. Zolang beide banden op 1 as maar bv 185/60R16 zijn. Ik weet niet anders dan dat dit de wet is, en is ook wat ik altijd van keurmeesters heb gehoord.

En ook de rdw stelt:
http://handboek.rdw.nl/re...nden/Paginas/default.aspx
8. De banden op één as moeten dezelfde maataanduiding hebben, behalve wanneer een nood- of reservewiel wordt gebruikt.
En bedankt voor de update. Waar ik een beetje mee zit met xenon icm Volvo is dat bij Volvo de lampen automatisch aan gaan bij het starten. Hoe zou de kit van Pilot daarmee omgaan?!

Door Xenon, dinsdag 14 april 2015 22:05

Bi-Xenon Kit 4300 K vandaag gemonteerd.Ik ben zeer tevreden ;)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.