De perfecte review

Door Kiswum op zondag 13 januari 2013 16:10 - Reacties (13)
Categorieën: Gadgets, Telefonie, Views: 4.144

Voorbereidend werk voor het plaatsen van een perfecte review

Ik heb nog nooit een review geschreven voor Tweakers.net, dit komt met name doordat deze aan de strenge eisen van Tweaker-lezers zou moeten voldoen om een hoge score te kunnen halen.
Een blog maken is makkelijk, alles kan en is geoorloofd, maar als je in een review geen plaatjes zet, dan daalt je reviewresultaat direct met 1-2 punten ;)

Als ik iets wil, dan ga ik voor het hoogst haalbare en neem ik niet altijd genoegen met een 6-je. Als je iets voor de eerste keer gaat doen, dan zou het mooi zijn als je daarvoor een 10 in de wacht kunt slepen.
Mijn eerste blog die ik schreef steeg gigantisch doordat Tweakers.net deze blog had opgepikt en verder had uitgewerkt. Hierdoor haalde ik het tot diverse websites in het land.
nieuws: Veel gebruikers goedkoper uit met sim-only

Wat ik sowieso ga doen in mijn review is het onderstaande:

- Een vergelijking met mijn huidige toestel: Sony Xperia Sola. Dit is een mid-/low-range toestel die bij de introductie 329 euro kostte. Ik heb het toestel voor ongeveer 300 euro gekocht in augustus 2012 en inmiddels is de prijs gedaald tot ongeveer 220 euro

- Het toestel van mijn vriendin zal ik er af en toe bij halen voor vergelijkingstesten, dit is een Sony Xperia S en was bij de introductie 450 euro en zit momenteel op ongeveer 315 euro.

- Mijn nieuwe toestel is een Xiaomi Mi2 met 32GB opslag. Dit is een high end toestel die bij de introductie omgerekend ongeveer 279 euro kostte. Om het naar Nederland te halen heb ik in totaal ongeveer 400 euro betaald.

- De vergelijking lijkt heel erg krom, maar ik wil hiermee ook laten zien wat je voor een bepaalde prijs in China kunt kopen en in Nederland.

- Er zullen diverse benchmarks, fotovergelijkingen en uiteraard een persoonlijk oordeel worden weergegeven.

- Het schijnt dat een goede review ook bestaat uit een mooie inleiding en de reden waarom je voor een bepaald toestel bent gegaan. Dit zal dan mijn vorige telefoonblog in een sneltrein vaart zijn: Tweaker Kiswum: High-end toestel in een klein jasje

- Titels worden vaak met mooie plaatjes of een thema weergegeven. Ik zal mijn best doen om dit toe te voegen zodat niet alleen de inhoud interessant is, maar ook de afwerking :)

Dit was mijn to-do lijst tot nu toe. Mochten er andere zaken zijn die belangrijk kunnen zijn om mijn review tot 5 sterren +3 te laten komen, dan hoor ik het graag :)


Het is de planning om de review deze maand hier te kunnen plaatsen: pricewatch: Xiaomi Mi-Two Wit, Zwart

Volgende: Xiaomi Mi2 review in English 02-'13 Xiaomi Mi2 review in English
Volgende: Dé afstandsbediening voor 2013.. bestaat die al? 01-'13 Dé afstandsbediening voor 2013.. bestaat die al?

Reacties


Door Tweakers user Eagle Creek, zondag 13 januari 2013 16:44

Waar ik me in sommige reviews aan stoor is juist een overdaad aan inhoud. Hoewel het natuurlijk per Tweaker (*of beter: per doelgroep) verschilt, kom ik soms reviews tegen met meer foto's dan in het familiefotoalbum van Edwin Smulders en meer statische tests dan dat Maurice de Hond peilingen uitvoert.

Hoewel zo'n zeer diepgaande review interessant kan zijn voor de poweruser, zijn stapels met opgetelde getallen voor het gros van het publiek vaak minder interessant. Dikwijls wordt meer gelet op de praktijk: hoe ligt het apparaat in de hand, hoe laat het zich bedienen, hoe tolerant is (kun je het laten vallen / kun je het uitbreiden / behoudt het marktwaarde).

Foto's en specs zijn uiteraard prima maar persoonlijk houd ik van een "degelijke no nonsense" review.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 januari 2013 16:45]


Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 13 januari 2013 16:45

Lijkt me knap om 5 sterren te halen, nu dat tweakers nog maar met een score van 0 tot +3 werkt (weer een irritatiepuntje van TW7) ;)

Door Tweakers user Kiswum, zondag 13 januari 2013 16:54

Bedankt Jeroenneman, ik heb het maar even aangepast :)

Eagle Creek, het klopt inderdaad wat je zegt, ik zal kijken hoe Tweakers het doet met haar reviews, maar ook hoe andere gebruikers hun reviews hebben ingedeeld. Het gaat er in denk ik om dat de tekst goed en vlot leesbaar moet zijn, ongeacht het aantal tekens. Als je er een fotokalender van maakt dan is het ook weer een overkill. De plaatjes die ik gebruik moeten de tekst ondersteunen of ipv de tekst worden geplaatst, zoals screenshots.
Ik zal mijn best doen om de juiste belans te vinden hierin.

Bedankt voor jullie inbreng!

Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 13 januari 2013 17:05

Wat ik vaak vooral interessant vind zijn de echte gebruikservaringen. Sommige mensen vinden scores belangrijk , zoals Antutu, GLbench etc. Ikzelf vindt dat nutteloos.

Liever hoor ik van je of het toestel lekker in de hand ligt, is er wel eens lag tijdens acties, kun je dingen makkelijk vinden, reageert de browser soepel etc etc.

GPS fix vind ik ook altijd interessant. De S2 werd de hemel ingeprezen, maar is zonder dataverbinding retetraag met een fix vinden (3 minuten voor de eerste fix). Dat soort dingen vind je niet in officiele reviews, maar vaak wel in userreviews.

Kort samengevat: Minder cijfers, meer real-life info ;)

Door Tweakers user Kiswum, zondag 13 januari 2013 17:10

Ik kan je alvast 1 ding verklappen. Sygic werkte in huis prima en veel sneller dan bij de Xperia S. Binnen 30 seconden kon ik eigenlijk al navigeren en dat is binnenhuis soms toch wel lastiger. Ik zal dit waarschijnlijk niet met een bepaalde GPS app gaan testen, maar met een volledig navigatie systeem die in de offline modus werkt. Beide waren op dat moment namelijk aangesloten op het wifi netwerk en werken beide met T-mobile. Uiteraard ga ik hier nog wel verder op in doordat ik dit gewoon interessant vind :)

Om de gebruikerservaring op te bouwen zal ik er nog wel 1-2 weken mee moeten spelen om ook alles van dit toestel, Miui en Android 4.1 te kunnen ontdekken

Door Tweakers user i-chat, zondag 13 januari 2013 17:38

zou je dan ook een vergelijking met aosp willen maken (als dat kan), miui lijkt leuk maar ik heb liever een iets degelijkere rom ... en dan is aosp of cyanogen toch wat beter... (voor mij.. ervaring met enkele htc toestellen)

Door Tweakers user Kiswum, zondag 13 januari 2013 19:06

Miui is het OS dat door Xiaomi zelf gemaakt wordt. Voor de vergelijking is het denk ik het beste om de stock-rom te gebruiken en het liefst in combinatie met de nieuwste updates.
Ik weet dat op de Xperia toestellen veel ROM's beschikbaar zijn die het toestel in ieder geval "voelbaar" sneller maken. Uiteraard kan ik in de toekomst wel verder spelen met andere ROM's op het toestel aangezien hij al geroot is. Wellicht kan ik de resultaten hiervan in het Xiaomi topic plaatsen.

Door Tweakers user chime, maandag 14 januari 2013 08:40

Zie dat er ook geen spelfouten in je review staan ... zoals in je blog, ook dat zal je score naar beneden trekken.

Door Tweakers user Kiswum, maandag 14 januari 2013 09:15

chime schreef op maandag 14 januari 2013 @ 08:40:
Zie dat er ook geen spelfouten in je review staan ... zoals in je blog, ook dat zal je score naar beneden trekken.
Ik heb mijn blog nog een keer doorgelezen en er zitten 3 spelfouten in, dit is altijd mogelijk en aangezien in geen leraar Nederlands ben, lees je wellicht sneller over dingen heen (ik zit nu al in de "defense-mode" ;)). een paar spelfouten in een heel artikel kan altijd voor komen. Het moet echter niet zo slecht in elkaar zitten dat je 1 zin niet kunt lezen door de spelfouten of het ontbreken van leestekens.
Ik zal bij deze de spelfouten verwijderen en eventuele leestekens in dit bericht aanpassen, mocht er iets alsnog verkeerd zijn dan hoor/zie ik het graag :D

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 23 januari 2013 10:32

Mijn review is nog niet af, maar ik heb hem vannacht nog wel online gezet voor het grote publiek. Ik hoop dat hij uiteindelijk goed is voor een +3 score en dat voor mijn eerste review :)

productreview: Xiaomi Mi-Two Wit, Zwart review door Kiswum

edit:
Inmiddels is de review helemaal klaar.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 januari 2013 20:58]


Door Tweakers user PcDealer, dinsdag 29 januari 2013 20:53

Je staat per heden in de Karma Top 10 :)

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 29 januari 2013 20:56

haha ja dat klopt, het is echter in de top-10 van deze week. Over een week kan ik er al uit liggen. :)

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 1 februari 2013 12:56

Binnenkort een blog die de hele wereld over zal gaan.
Stay tuned

[Reactie gewijzigd op vrijdag 1 februari 2013 12:56]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.