Dé afstandsbediening voor 2013.. bestaat die al?

Door Kiswum op dinsdag 1 januari 2013 21:55 - Reacties (15)
Categorieën: Dagelijks leven, Gadgets, Onderzoeken, Views: 8.848

Changelog:
07-01: Nieuwsartikelen toegevoegd

Mijn huidige setup

- Als beeldscherm gebruik ik een 3D tv van Philips met NetTV.
- De zenders worden met een HD-recorder doorgestuurd naar de tv.
- Mijn mediaspeler is een Asrock Core-HT met Blu ray speler, waar ik Windows 8 en o.a. XBMC op draai.
- Als laatste stuk in de keten bezit ik een Harman Kardon DTS Receiver en 5.1 speakerset.

Het bekende probleem met de hedendaagse afstandsbedieningen

De tv kun je met elke willekeurige afstandsbediening bedienen, maar wat te doen als je iets wilt typen zoals een lange reactie op Tweakers.net of een simpele URL? Daarvoor kun je anno 2013 niet meer aankomen zetten met een standaard ab met een T9 indeling. Je wilt het liefst een echte universele ab waarbij je ook echt niet meer hoeft te wisselen.

Ik heb voor mijn tv (tijdelijk) genoegen genomen om gebruik te maken van de witte KPN ab, het enige knopje dat niet te vinden is, is de knop om naar de HTPC of NetTV te gaan. Hiervoor zou ik de originele tv ab moeten gebruiken.
Om mijn HTPC te bedienen maak ik gebruik van een Logitech DiNovo Mini met ingebouwde muis. Via wake on usb (Bluetooth receiver), zal de HTPC uit slaapstand laten komen.
Met deze opties blijf ik dus genoodzaakt om van minimaal 2 afstandsbedieningen gebruik te blijven maken.

Wat is er dan wel beschikbaar?

Logitech Harmony 1100
De Logitech Harmony 1100 met een 3,5" touchscreen is een redelijk grote afstandsbediening. Het lijkt erop dat deze prima te gebruiken is om te zappen of om te wisselen van apparaat, maar kan ik hiermee een HTPC aanzetten?
Kan ik hiermee typen, is het mogelijk om in het scherm een Qwerty toetsenbord tevoorschijn te toveren? Ik ben helaas bang dat dit niet gaat lukken.
Op de markt sinds 2009

Philips Uwand
De Philips Uwand is een afstandsbediening waar ik geruime tijd interesse in heb, maar helaas niet beschikbaar is voor de consument in Nederland.
Philips heeft haar pijlen gericht op de Amerikaans markt en voor 3rd parties zoals de "Conceptronic" Yuixx en de AC Ryan Veolo. Deze 2 voorbeelden zijn volgens mij beide failliet gegaan in Europa en ik vraag me af of Philips er goed aan heeft gedaan om puur voor de Amerikaanse markt te gaan.
In deze ab zie ik veel potentie, het bevat een mouse pointer waardoor je iets op het scherm kunt aanwijzen en aanklikken zoals dit ook gebeurd met de Wii Remote. Verder zit er op de achterkant van deze ab een Qwerty toetsenbord waardoor je redelijk makkelijk teksten kan typen. Al zal een artikel als dit te vermoeiend en te traag zijn om te schrijven.
De grote vraag voor mij is, kan je met deze ab diverse apparaten bedienen en ook aan kunnen zetten?
Op de markt sinds 2011

En nu?
Ik vermoed dat de volgende optie nog niet bestaat, maar het zou wel mooi zijn:
Er zou een ontvanger moeten komen met een HDMI output, zodat je deze op een verdeler (zoals een versterker) zou kunnen plaatsen. Deze ontvanger zou dan een camera en RF optie moeten bevatten zoals de Xbox met de Kinect heeft, hiermee kun je dus gestures uitvoeren om opdrachten te verzenden naar je apparaat. Om accurater te kunnen werken en te kunnen typen zou je een apparaat als de Philip Uwand moeten gebruiken.

Mocht er iemand van de Philips Uwand en Microsoft Kinect afdeling meekijken. Ga bij elkaar op de koffie en maak samen een mooi universeel apparaat en geef deze specs door aan de tv makers :)

Interessante artikelen die van pas kunnen komen voor de ultieme afstandsbediening:
nieuws: Archos-afstandsbediening brengt Android naar televisiescherm

nieuws: Asus gaat motion gesture-technologie Leap Motion bij laptops en aio's aanbieden

Volgende: De perfecte review 01-'13 De perfecte review
Volgende: 5 maanden "gratis" stroom met zonnepanelen 12-'12 5 maanden "gratis" stroom met zonnepanelen

Reacties


Door Tweakers user Damic, dinsdag 1 januari 2013 22:48

Steam big picture game pad typen zou goed gaan :D

Door Tweakers user Jeroenneman, woensdag 2 januari 2013 11:26

De beste afstandsbediening?

Één app voor op je smartphone.

[IMG]http://i47.tinypic.com/f2j9c6.png[/IMG]


Makkelijker kan niet. Laat gewoon elke TV/Hi-fi/console fabrikant een app schrijven en bundel die apps binnen een centrale app.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 2 januari 2013 12:50

Dat zou een goede optie zijn Jeroen. Alles via je smartphone! Lange teksten kun je met een Bluetooth toetsenbord typen, maar je kunt ook gebruiken maken van Swype op je telefoon. Via je toestel kun je uiteraard ook de pc benaderen en via Wake On LAN eventueel aanzetten.

Door Tweakers user TommieW, woensdag 2 januari 2013 19:33

Voor onze Samsung TV hebben we een QWERTY afstandsbediening en dit werkt best goed. Maar zoals Jeroen aangeeft, kan je ook goed (misschien wel beter) je smartphone/tablet daarvoor gebruiken. :D

Door Tweakers user RobertMe, woensdag 2 januari 2013 20:29

Voor het aan/uitzetten van de HTPC zou je een USB-CEC adapter van Puse-Eight kunnen gebruiken. Plaats deze tussen de HDMI kabel van HTPC en TV, sluit de USB kabel op de HTPC aan, en de CEC (Consumer Electronics Control, Sony noemt dit Bravia Link, Samsung Anynet+, Phillips weet ik niet) signalering verloopt dan via de USB kabel. Daarna kun je via de ab van de TV XBMC besturen (XBMC is een van de apps die ondersteuning hiervoor heeft). Dus met de pijltjes van de ab kun je door de menus bladeren etc. Ook wordt het "ga aan" signaal van CEC omgezet naar wake-on-usb waardoor je de HTPC zo dus uit slaapstand kunt halen. Tekst invoeren blijft dan wel net zo moeilijk, maar je bent dan wel van de tweede ab(/keyboard) voor XBMC af.

Door Tweakers user Teijgetje, woensdag 2 januari 2013 21:04

Heb je de nieuwe Harmony Touch al gecheckt?
Prijzig máár wel 15 apparaten mogelijk met 1 afstandbediening.

Hier, hier en hier een review hier. :)

In de eerste link staan links naar de check van Logitech om te kijken of jouw apparaten standaard ondersteund zijn.
Op een of andere manier breken de links naar Logitech steeds.

Probeer deze (direct) of deze( de link naar "Compatibiliteit van apparaat met Harmony controleren" staat in blauw aangegeven)

[Reactie gewijzigd op woensdag 2 januari 2013 21:41]


Door Tweakers user Kiswum, donderdag 3 januari 2013 19:59

@RobertMe: Daar heb ik nog niet van gehoord, maar dat ziet er interessant uit voor een klein prijsje, wellicht is dit iets wat ik sowieso ga aanschaffen :)

@Teijgetje: De nieuwe Harmony touch heb ik gezien, maar wat kan deze veel meer dan de vorige variant? Het touchscreen is uitgebreid, maar volgens mij kun je nog niet veel meer, het is gewoon een nette upgrade.

Verder lijkt me dit ook een zeer mooie ontwikkeling: nieuws: Asus gaat motion gesture-technologie Leap Motion bij laptops en aio's aanbieden
Hiermee kun je dus toch xbox kinect achtige dingen doen

Door Tweakers user MikeOO, vrijdag 4 januari 2013 11:36

Jeroenneman schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 11:26:
De beste afstandsbediening?

Één app voor op je smartphone.

[IMG]http://i47.tinypic.com/f2j9c6.png[/IMG]


Makkelijker kan niet. Laat gewoon elke TV/Hi-fi/console fabrikant een app schrijven en bundel die apps binnen een centrale app.
Hoe heet deze app, ziet er goed uit

Door Tweakers user Limbeckx, dinsdag 8 januari 2013 11:43

Wat is er mis met een gemiddeld AirMouse met QWERTY erop? Ik heb deze besteld: http://dx.com/p/mele-f10-...mote-control-black-128312 Hij is helaas nog niet binnen. Ik ga hem gebruiken icm mijn Zotac Zbox ID84 en OpenElec (XBMC)

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 8 januari 2013 11:46

ECiftci schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 11:43:
Wat is er mis met een gemiddeld AirMouse met QWERTY erop? Ik heb deze besteld: http://dx.com/p/mele-f10-...mote-control-black-128312 Hij is helaas nog niet binnen. Ik ga hem gebruiken icm mijn Zotac Zbox ID84 en OpenElec (XBMC)
Zowel IR als Wireless, ik ben benieuwd naar je testresultaten. Dit zou best wel een goede ab kunnen zijn!

Door Tweakers user Limbeckx, dinsdag 8 januari 2013 11:55

Ik zal een klein reviewtje schrijven als hij binnen is.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 9 januari 2013 19:51

Ik heb via FB even contact gehad met Uwand en het lijkt erop dat de televisiemakers de Philips Uwand in samenwerking met hen moeten implenteren, als zij deze willen gebruiken. Dit zou dan dus met nieuwe tv's van bijv. JVC, Sharp, Samsung, maar ook met Philips zelf moeten.
Het is jammer dat de ab niet direct beschikbaar is voor mijn huidige tv, maar wellicht kan het op een of andere manier als compatible worden gemaakt door middel van een ontvanger op de usb of hdmi poort van het toestel :)

Ik hoop dat deze blog interessant is voor het personeel van Uwand :)

Door Tweakers user TenTimes, woensdag 23 januari 2013 09:26

Is misschien een variant van HDMI-CEC (LG's simplink bv) iets voor je? De meeste nieuwe tv's bevatten deze functie en met een speciaal kastje kun je ook je htpc bedienen. Sommige afstandbedieningen van de tv bevatten ook een qwerty tb, dus dan kun je via die manier ook tekst invoeren.

http://www.pulse-eight.co...usb-hdmi-cec-adapter.aspx zo'n kastje kun je dan misschien gebruiken.

Edit:
Ik zie al dat iemand dit al geopperd had.

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 januari 2013 09:27]


Door Siebe, dinsdag 5 februari 2013 16:58

Leuk stukje. Ik was er ook naar op zoek.
Het leukste is natuurlijk alles in een app waarmee je de apparaten kan bedienen die op het netwerk zitten. Maar ja, er zijn nog "oude" apparaten die niet aan het netwerk hangen?
Ik heb wel gevonden de Harmony Link. Krijg je een ronde schijf die ir signalen kan uitzenden en apparaten via netwerk kan versturen als ik het goed heb. En dat via een app op je tablet.
Misschien is dat tot nu toe de beste afstandsbediening

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 6 februari 2013 09:54

Het zou inderdaad mooi zijn als je alles met een app op je mobiel/tablet kunt aansturen. Hiervoor kan de Harmony Link wel van pas komen bij apparaten die alleen IR kunnen ontvangen.
Ik heb overigens niet meer serieus naar de opties gekeken, ik had het even te druk met het spelen met mijn nieuwe toestel :) Het is uiteraard altijd goed om vantevoren te kijken wat er allemaal op de markt verkrijgbaar is .

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.