5 maanden "gratis" stroom met zonnepanelen

Door Kiswum op zondag 9 december 2012 13:30 - Reacties (16)
Categorie: Dagelijks leven, Views: 7.253

Dit is een blog waarin ik eigenlijk alleen maar informatie in wil vermelden over onze zonnepanelen. Aangezien het hier over zonnepanelen gaat, is het leuker om met plaatjes te werken dan om een uitgebreid verhaal hierover te schrijven, want dan zullen veel mensen in slaap kunnen vallen ;).

De hoofdreden voor ons om te kiezen voor zonnepanelen is met name om geld te besparen op een langere termijn. Hoeveel dat precies is over 10 jaar kan niemand zeggen, maar ik vermoed dat je na 2 jaar (2 zomers+ 2 winters) wel kunt inschatten hoeveel je de daaropvolgende jaren hebt opgewekt.

Installatie/informatie
Installatie geplaatst op 18-07-2012 en 19-07-2012.
Via de site http://www.comparemysolar.nl/ heb ik even een korte berekening gemaakt voor de stand van het dak. Zodat het duidelijker wordt wat de volledige oriëntatie van ons dak is.

Achterkant van het huis staat globaal op het oosten 93 graden (=werkelijk +/- Oost.Zuid.Oost)
Voorkant van het huis staat globaal op het westen 273 graden (=werkelijk +/- West.Noord.West)Instralingsdiagram:Panelen: 15* Yingli YL265C
Omvormer: 1* Aurora Power One PVI 3.0 (incl. 2 ingangen)
Totale vermogen voor de panelen bedraagt: 3.975 Wp

De totaalprijs incl. installatie en werkzaamheden meterkast incl. 19% BTW
(excl. subsidie)
€ 1,82 per Wp

Plaatjes!!!

Zomerplaatje achterkant + voorkant


Winterplaatje achterkant + voorkant


1e volledige meting van het 2e weekend na de installatie
22-07-2012: Het weer: Bewolkt en zo'n 19 graden


23-07-2012: Het weer: zonnig en zo'n 24 graden


Plaatje van de eerste maand opbrengst (klik voor een leesbaar overzicht)


Het stroomverbruik lijkt bijna 5 maanden te hebben stil gestaan. Nu zullen we weer "betalen" voor stroom.


Hier een directe link voor onze gegevens op FP4all en PV Output:
http://www.fp4all.org/user/index.php?sysid=4079
http://pvoutput.org/list.jsp?id=11970&sid=9917

Volgende: Dé afstandsbediening voor 2013.. bestaat die al? 01-'13 Dé afstandsbediening voor 2013.. bestaat die al?
Volgende: Frustraties in rijbewijsland 12-'12 Frustraties in rijbewijsland

Reacties


Door Tweakers user kmsch, zondag 9 december 2012 13:55

Hm. Tja. Nieuwbouwwijk... :P http://www.comparemysolar...ress=kapitein+frensstraat

Mooie grafieken trouwens, hoe kom je eraan?

[Reactie gewijzigd op zondag 9 december 2012 13:55]


Door Tweakers user Kiswum, zondag 9 december 2012 14:07

Ja bij nieuwbouwwijken kan het lastiger zijn, wellicht zijn de bouwtekeningen nauwkeuriger dan van onze woning uit '68, kan het zijn dat er op je tekening een zonnewijzer staat getekend?
De foto's van Googlemaps zijn in ons geval ruim 4 jaar oud. Wellicht is het ook te berekenen via Bing Maps, maar die zijn voor onze wijk ongeveer 5 jaar oud ;) Het kan zijn dat andere wijken wat nieuwer zijn.

De grafieken heb ik uitgelezen via het standaard tooltje van Aurora. De omvormer heb ik met een usb kabel uitgelezen. Helaas moet dat allemaal handmatig en dat zie ik niet zitten, het is leuk om dit af en toe te doen, maar niet dagelijks. Ach ja als je iets automatisch zou willen dan moet je hier een kleine investering in doen, maar die noodzaak heb ik tot op heden nog niet belangrijk genoeg gevonden :) Dit komt nog wel een keer.

Door Tweakers user ThinClientQ, zondag 9 december 2012 14:54

Hoeveel was de investering?

Door Tweakers user Infant, zondag 9 december 2012 15:32

De hoofdreden voor ons om te kiezen voor zonnepanelen is met name om geld te besparen op een langere termijn.
AAAAAAARARRGGGG!!! :)

Door Tweakers user sypie, zondag 9 december 2012 15:36

Het besparen met zonnepanelen is een optie. Ga je ook naar het verbruik zelf kijken? Als je daar niks aan doet helpt het nog niet zoveel namelijk...

Door Tweakers user Kiswum, zondag 9 december 2012 16:00

@ThinClientQ: 3975 * 1,82

Infant, velen zullen zeggen dat ze het doen omdat het groen is, maar als dit extra geld zou kosten dan haakt een merendeel af. Gewoon omdat het dan geld kost en niet oplevert.

Sypie: Als er een lijst is met besparingsmogelijkheden op het gebied van geld/stroom is, dan leven we denk ik zo'n 4 jaar met 70-75% van deze besparingsmogelijkheden. Waaronder bijna alleen maar apparatuur met minimaal een A label en jonger dan 5 jaar (op de wasdroger na voor 1 was per week, al was dit voor die tijd volgens mij een A of B label)

Ik ben trouwens van mening dat je met zonnepanelen veel kunt besparen en toch op dezelfde manier door kunt leven. Er moet een goede balans in het comfort en besparing zitten. Er zijn genoeg handmatige workarouds te bedenken om stroom te besparen, maar ik houd van automatische oplossingen. Als je 200 euro per jaar zou besparen door zonnepanelen te hebben dan vind ik dat wel een mooie oplossing. (dit zal voor ons per jaar veel meer zijn, maar de werkelijke cijfers kan ik over een aantal jaar beter weergeveven doordat je dan minder aan het schatten bent.)

Door Tweakers user Aardwolf, zondag 9 december 2012 17:27

Kiswum schreef op zondag 09 december 2012 @ 16:00:
Ik ben trouwens van mening dat je met zonnepanelen veel kunt besparen en toch op dezelfde manier door kunt leven. Er moet een goede balans in het comfort en besparing zitten. *KNIP*
Daar ben ik het ansich wel mee eens en was/is mijn gedachte dan ook stel dat ik nog voor paneeltjes zou gaan. Alleen moet het dan niet zo zijn dat je en luxe doorleeft en dik investeert in panelen, terwijl de winst uiteindelijk weinig of zelfs negatief is, doordat afschrijving/aanschaf groot is en terugverdientijd amper aanwezig. Dat punt maakt me nog steeds aan het twijfelen of zonnestroom nu wel gunstiger is en investeren daarin ook loont.

Door Tweakers user Infant, zondag 9 december 2012 17:36

Dat punt maakt me nog steeds aan het twijfelen of zonnestroom nu wel gunstiger is en investeren daarin ook loont.
En die twijfel begrijp ik, en hangt eigenlijk af van wat de energie prijs gaat doen in de aankomende c.a. 25 jaar. En wat onze overheid gaat doen met de heffingen en andere ongein zie ze op ons energie verbruik loslaten.

Als morgen 5% van de Nederlanders zonnepanelen koopt, kun je er donder op zeggen dat er een nieuwe vorm van heffing aan komt om een 300-400 miljoen belasting gat op te vullen.

Investeren in zonne panelen is een gok, net als investeren in elk ander iets met zo'n lange looptijd.

Door Tweakers user Kiswum, zondag 9 december 2012 21:57

Het is inderdaad een schatting die je maakt, maar ik houd van zekerheid, maar soms met kleine een gok. Zo hebben we 4 jaar geleden een huis gekocht in de kredietgekte, inmiddels worden vergelijkbare woningen met 25% lagere prijs verkocht, maar met zeer ongustige voorwaarden als je niet hebt kunnen sparen om een huis volledig op te knappen. We hebben uiteraard wel gekozen voor zekerheid door een woning te kopen waar we 30 jaar in kunnen blijven ivm het aantal slaapkamers (4+grote zolder) en een grote tuin waar je nog een hoop kunt bijbouwen.

Ik verwacht persoonlijk niet dat de prijzen van elektra zullen gaan zakken, maar als het niet gaat stijgen dan zijn we met 12 jaar nog steeds goedkoper uit als de prijzen hetzelfde zouden blijven. Uiteraard hoop ik dat er niets gebeurd met de apparatuur, want dan kunnen we wellicht quite spelen, maar ja ook dat is een kleine gok geweest. Naar mijn mening wel interessanter dan je geld op de bank zetten voor 12 jaar, maar minder risicovol dan beleggen.

Door Tweakers user painkill, zondag 9 december 2012 22:03

De kosten voor een aansluiting gaan zowat zeker omhoog als meer mensen zonnepanelen nemen. Komt het geld er aan de ene kant niet in dan maar via de andere kant..
In Nederland word ook nog steeds niet vergoed als jij meer opwekt dan dan je zelf nodig hebt.
Alles wat jij over hebt lever jij gratis aan de energiemaatchappij..

Enige manier om zeker weten flink te gaan besparen is je stroom geheel laten afsluiten, mocht je een zaak aan huis hebben welke een eigen aansluiting heeft dan is dat zo op te lossen.
Daarnaast kun je een regeling maken met je buren oid.. Dat jij in de winter het verschil van hun meeneemt.. Maar zolang je hier nog niet betaald krijgt voor het opwekken van stroom hoeft het van mij niet zo..

Door Tweakers user Kiswum, zondag 9 december 2012 22:05

Painkill, de wet verplicht de leverancier om opgewekte stroom tot (uit mijn hoofd) 5000Kwh te vergoeden. Greenchoice hiervoor de meest gunstige voorwaarden. Ik zou zeggen verdiep je even in salderen ;)

Meer info hierover kun je opvragen opzoeken bij Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV)
zoekopdracht: Salderen

[Reactie gewijzigd op zondag 9 december 2012 22:08]


Door Tweakers user Aardwolf, zondag 9 december 2012 22:49

Ja daar hebben jullie ook wel gelijk in, investeren is altijd een schatting natuurlijk, waar je bij gaat hopen dat je er nog iets aan over houdt.

Teveel panelen plaatsen zodat je op stroomoverschot komt is sowieso niet erg gunstig voor wat ik er van heb gelezen. Je kan vaak wel salderen, maar voor hoelang is dat nog? Plus de kans is er dat je straks nog transport/onderhoudskosten voor het net mag betalen omdat je overbodige stroom het net op gooit. Voordeligst is gewoon, van wat ik er van heb gelezen, je max. 100~105% van je jaarlijks verbruik in kWh gaat opwekken. Bij 3000kWh is dat iets als 3750Wp plaatsen, bij 80% rendement. Dus dat hou ik dan ook maar aan, of heb ik dat fout?

Een kennis van mij heeft ook een paar panelen, maar zitten nog bij de Nuon. Salderen is daar volgens mij niet echt van toepassing, daarom wilden ze ook over een tijdje naar Greenchoice.

Door Tweakers user Kiswum, maandag 10 december 2012 09:54

We hebben zelf ook bewust gekozen om te kiezen voor een opbrengst dat onder ons jaarlijks gemiddelde komt. We verwachten met de 3975Wp panelen niet boven de 2800Kwh uit te komen. Hierdoor zullen we waarschijnlijk zo'n 500Kwh per jaar gaan afnemen bij de energieleverancier. In de toekomst zal dit wellicht meer worden ivm onze zoon (en wellicht in de toekomst nog meer mini-tweakertjes).

Salderen kan als het goed is wel bij Nuon, maar veel medewerkers van energiemaatschappijen weten niet precies hoe dit zit en hierdoor moet je er als consument helaas zelf voor achteraan om het goed te laten uitrekenen.
Voor je kennis trouwens de volgende links, dit kan hij/zij even bekijken, hij/zij heeft natuurlijk gewoon recht op vergoeding: http://www.nuon.nl/energi...onnepanelen/saldering.jsp
http://www.nuon.nl/energi...ing-van-elektriciteit.jsp

Gelukkig hebben we (zo lang mogelijk) een Ferraris meter die gewoon netjes terug telt, op deze manier weten we direct waar we aan toe zijn en hoef je elk jaar alleen je huidige stand in te vullen.

Door Gratis, zaterdag 15 december 2012 22:12

Hallo

Mijn buurman heeft sinds kort ook zonnepanelen, alleen hij verbruikt meer dan 5000. Hij heeft ook het systeem dat je de stroom geeft aan de nuon. Verder zitten er 18 kleinere panelen op de schuur.

Wij gebruiken zelf veel minder stroom. ongeveer 1200. Is het dan wel rendabel?

met vr gr

Martina vd Streek

Door Tweakers user Kiswum, zondag 16 december 2012 12:07

Martina, voor zover ik weet kan het voor veel Nederlanders rendabel zijn om zonnepanelen te nemen. Het belangrijkste is: wat je wilt opwekken en ook wat je kunt opwekken. Wat je kunt opwekken heeft met name te maken met de stand van de zon ten aanzien van het dak en of dit dak bij alle seizoen zo schaduwvrij mogelijk zijn.
Als je dak op het zuiden staat en geen schaduw heeft dan kan een kleine setup (en investering) van bijvoorbeeld 3 grote panelen van 240 - 265Pw of 5/6 kleinere panelen van ongeveer 200 Wp. Ik kan je aanraden om eens rond te kijken hier op Tweakers (http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1489879).
Ik vermoed dat een dergelijk set rond de 1800 incl. installatie, omvormer, btw en evt. aanpassing meterkast (maar ik weet niet of dit nodig zou zijn voor een setje van zo'n 1000Wp) uit zou kunnen komen.

Ik ben zelf geen verkoper en zit zelf niet in de business, het kan zijn dat er aan meer dingen gedacht moeten worden bij een kleine setup dan bij een grotere setup.

Succes in ieder geval en goed van je dat je alvast informatie inwint.

Door Tweakers user Snarfie31, zaterdag 5 juli 2014 12:05

Ha Kiswum,

Ziet er strak uit. Ik heb net 14 Suntech panelen laten installeren a 285 w/p. Toeval is dat ik practische het zelfde vermogen 3990 kw en de zelfde ligging heb als jij (93 graden (=werkelijk +/- Oost.Zuid.Oost) tegen die van mij 100 graden (=werkelijk +/- Oost.Zuid.Oost)

Ik heb iets last ivan schaduw van mijn schoorsteen links. Maar dan is de zon al ruim over mijn huis bewogen. Heb jij geen last van je dakkapel schaduw?
Bijgaand mij pvoutput op het omnik portaal: http://www.omnikportal.co...rminalMain.aspx?pid=21330

Ik heb gekozen voor een installatie op het oosten omdat ik aan de voorkant een dakkapel heb plus hele hoge bomen. Hen jij clickfit gebuikt?. Nog wat gehoord van de netbeheerder mbt je terugdraai meter.

Leuk om beide systemen eens te vergelijken.

Suc6

Frans


Suc

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.