Frustraties in rijbewijsland

Door Kiswum op zaterdag 1 december 2012 12:46 - Reacties (19)
Categorie: Dagelijks leven, Views: 4.680

Changelog:
10-04-13 Teaser:
http://tweakers.net/ext/f/ufCwSY6h4ZIILMo2WoIgsWbS/medium.jpg
05-03-'13: Motorexamen in 1 keer gehaald
17-01-'13: Geen examen door slecht weer, geen rijbewijs voor 10, maar 5 jaar
03-12-'12: Het examen is ingepland bij het CBR
01-12-'12: De keuring is goedgekeurd door het CBR en de aanvraag voor het examen kan worden ingediend


Ik moet hier gewoon even mijn frustraties tonen over de redelijk ongelukkige situatie waarin ik zit, maar hopelijk op tijd uit kan komen zonder teveel gevolgen.

Op een mooie zomeravond in juli 2012 ben ik begonnen met motorrijlessen. Het was de verwachting dat ik ongeveer 15 lessen nodig zal hebben om dit rijbewijs te behalen. Over het algemeen zou ik met 1-1,5 lesuren per week zo'n 3-4 maanden bezig zijn. Door vakanties van de instructeur en ons gezin, ben ik nu nog steeds bezig. Ik zit nu rond de 14 lesuren en wacht totdat ik mijn 3e en laatste rijexamen mag inplannen. Theorie en AVB (voertuigbeheersing) heb ik in 1 keer gehaald en hoop hetzelfde te kunnen doen met het rijexamen

Nu komt het. Ik heb de pech dat ik met heel veel jongeren nog voor 19 januari 2013 examen wil gaan doen. Voor deze jonge groep bestuurders is het belangrijk om hun rijbewijs nú te halen, zodat zij 2 jaar later alsnog (gratis en zonder examen) op een hogere categorie motor mogen rondrijden. Voor bestuurders boven de 24 jaar veranderd er verder niets.

Dit zegt het CBR daarover:

Wil je nu je motorrijbewijs halen?
Je mag vanaf 18 jaar rijlessen volgen en een theorie-examen en twee praktijkexamens doen voor de motor. Als je jonger bent dan 21 jaar, moet je de examens afleggen op een lichte motor. Als je voor je 21e slaagt, krijg je een rijbewijs A beperkt. Je mag dan rijden op een motor met een vermogen van maximaal 25 kW. Twee jaar na afgifte van het motorrijbewijs mag je op elke motor rijden. Je hoeft dan geen nieuw examen af te leggen.

Vanaf 21 jaar kun je het rijbewijs A halen zonder beperkingen. Ook in dat geval moet je een theorie-examen en twee praktijkexamens doen.

Wil je vanaf 19 januari 2013 je motorrijbewijs halen?
Vanaf 19 januari 2013 gelden nieuwe regels voor het motorrijbewijs. Als je jonger bent dan 24 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al rijlessen volgen. Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen voor het rijbewijs A1.

Minimaal 2 jaar na het behalen van A1 kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen te doen. Minimaal 2 jaar na het behalen van A2 mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen te doen.

Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en twee praktijkexamens doen.

Hier nog een link van de rijksoverheid over de veranderingen: www.rijksoverheid.nl/onde...wijs-halen/motorrijbewijs

Ik ben van 1982 en heb hier geen last van zou je zeggen. Je kan het examen gewoon op een later moment doen, zolang het examen maar op een zware motor wordt afgelegd. Nou dat klopt over het algemeen wel, maar door de huidige veranderingen voor jongeren, zullen examinatoren voller zijn ingepland dan voorgaande jaren.

Eigen Verklaring
Ik heb helaas niet alleen te maken met de beginnende motorrijders. Ik heb namelijk een vrachtwagen- en busrijbewijs in mijn bezit. Als ik mijn rijbewijs verleng of er 1 bij zou willen zetten, dan moet ik de Eigen Verklaring door een erkende, (vaak ARBO) arts laten opmaken. Na een kort onderzoek om dit uit te laten voeren, kwam ik erachter dat er grote prijsverschillen in deze controle zitten. Dit kan voor 50 euro, maar ik kwam ook prijzen van 70 en 100 euro tegen.

Wat houd dit onderzoek in? Er wordt een sample van je urine genomen en deze wordt onderzocht, verder krijg je een oog test, er wordt een advies uitgebracht en wordt de EV afgetekend door de arts. Deze EV stuur je naar het CBR, zij hebben ongeveer 4-6 weken de tijd nodig om de lijst in te voeren en te controleren.
Ik ging er vanuit dat deze verklaring alleen nodig was op het moment dat je je rijbewijs verlengt dus dan had ik nog tot ongeveer 12 januari 2013 (1 week voor het verstrijken van de huidige regels) de tijd om een bevestiging en goedkeuring te ontvangen.
Maar niets is minder waar. Deze Eigen Verklaring is in mijn geval nodig zodat ik het rijexamen kan aanvragen. Geen goedgekeurde verklaring van het CBR = geen rijexamen.
Vorige week heb ik mijn EV dus bij het CBR afgegeven zodat dit wellicht met spoed behandeld kon worden doordat ik mijn motorexamen kan aanvragen. Ik heb nog een reden aangegeven waarom er spoed achter gezet moet worden en dat ik de uitslag zo snel mogelijk nodig heb. Die reden wordt hieronder verder uitgelegd.

Vanaf 19 januari veranderen niet alleen de regels voor motorrijders. Er veranderen ook diverse regels voor vrachtwagenchauffeurs en busbestuurders. Ik ben zelf niet meer werkzaam als chauffeur, maar ik wil die optie nog wel openhouden en deze rijbewijzen behouden. Het rijbewijs voor beroepschauffeurs is momenteel nog 10 jaar geldig, maar dit zal vanaf 19 januari worden veranderd.

Bij nieuwe chauffeurs of verlengingen zal elk nieuw C en/of D rijbewijs vanaf 19 januari 2013 maar 5 jaar geldig zijn. Meer informatie over deze veranderingen: www.rijksoverheid.nl/onde...wijs/rijbewijscategorieen
PDF: www.rijksoverheid.nl/docu...rijbewijscategorieen.html

Deze zeer nadelige verandering heb ik dus ook bij de medewerkster van het CBR aangegeven zodat ik mijn verzoek zo snel mogelijk wordt behandeld. Helaas wordt dit formulier niet lokaal bekeken, maar echt op een centrale locatie.
Ik zit nu dus in de mangelmolen van EV controles voor jonge motorrijders en beroepschauffeurs die nog voor 19 januari hun rijbewijs willen verlengen zodat dit 10 jaar geldig is.

Laatste status:
Op 28 november heb ik een bevestiging van mijn EV ontvangen van het CBR. Hierin staat dat zij binnen 4 weken een reactie hierover zullen geven. Dit zal dan uiterlijk net vóór of net ná kerstmis of wellicht nieuwjaar zijn. Als dit zo is, dan kan ik mijn examen in januari wel vergeten, want waarschijnlijk zit bij motorrijbewijzen een gigantische wachtlijst. Met name na het slechte nieuws over de rij-examinatoren.
Zij moeten blijkbaar véél meer werken dan het standaard werkuren om de wachtlijsten te verkleinen. Dat zij hierdoor staken door geen overuren meer te maken, vind ik persoonlijk heel terecht en uiteraard hebben zij dit recht. Helaas is dit ook niet in het voordeel van mij als individuele persoon.
Hier een persbericht van het CBR: www.cbr.nl/nieuws.pp?id=396

Zo dit waren mijn frustraties waarin ik wellicht wel een van de weinige zal zijn die met dit probleem zit.

Ik hoop alles nog voor 19 januari op orde te hebben, maar ik zal begin december nog even naar het CBR bellen voor meer info over mijn procedure. Met een beetje pech heb ik straks een examen gepland die door gladheid zal moeten worden afgezegd.

Status: 01-12: Er is via een brief goed nieuws binnen gekomen:
Het lijkt wel of het CBR heeft meegelezen, ik heb vandaag mijn goedkeuring namelijk al binnen (4 weken is dus 4 dagen geworden)!
Ik ben goedgekeurd voor mijn A, B, C & D rijbewijs.

Helaas kan ik mijn examen vandaag niet inplannen dus dan zal ik dat maandag direct door de rijschool laten doen.

Status: 03-12: Het examen is ingepland bij het CBR

Het examen is inmiddels aangevraagd en zal plaatsvinden, jawel op 17 januari! Als het goed is zal ik rond 14.00 uur weten of ik ben geslaagd en dan kan ik dezelfde middag naar het gemeentehuis om mijn rijbewijs te laten vernieuwen, door verwachtte drukte bij de diverse gemeentes in NL hoop ik dat mijn nieuwe rijbewijs gewoon netjes binnen de eisen valt waardoor ik straks een rijbewijs heb voor 10 jaar i.p.v. 5 jaar. Uiteraard is alles onder voorbehoud van het weer. Het moet dan niet te glad zijn op de wegen of vriezen/sneeuwen.


Status: 17-01: Geen examen, geen rijbewijs voor 10, maar 5 jaar
Het was te verwachten dat dit ging gebeuren. Door het winterse weer, 2 dagen voor het examen, is het niet mogelijk voor motorrijders om hun examen af te leggen. Hierdoor zal mijn volgende rijbewijs geen 10 jaar geldig zijn, maar 5 jaar.
Niet alleen voor mij is vervelend, maar vooral ook alle jongeren die wellicht rond augustus zijn begonnen met rijlessen en nu in de knoop zitten met hun nieuwe rijbewijs. Midden in de winter alle rijbewijzen aanpassen leek me toen geen goed idee, maar nu is het inderdaad ook gebleken.

[b]Status: 05-03: Op de verjaardag van mijn broer heb ik in 1 keer mijn praktijkexamen gehaald voor mijn motorrijbewijs gehaald :)

Volgende: 5 maanden "gratis" stroom met zonnepanelen 12-'12 5 maanden "gratis" stroom met zonnepanelen
Volgende: High-end toestel in een klein jasje 11-'12 High-end toestel in een klein jasje

Reacties


Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 1 december 2012 13:34

Succes! Bel anders eens met de Nationale Ombudsman.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 december 2012 13:34]


Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 1 december 2012 15:16

Haha, bedankt. Het probleem is dat alles gewoon, netjes volgens de regels gaat en eventuele wetten gaat. De ombudsman kan dat toch niets tegen doen?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 december 2012 15:37]


Door Tweakers user azerty, zaterdag 1 december 2012 15:29

Ik ben in België nog bezig met het behalen van een moto-rijbewijs (ook ongelimiteerd), maar hier is er gelukkig een KB (Koninklijk Besluit, soort wettekst) die zegt dat iedereen die zijn theorie succesvol aflegt voor 19 januari 2013 nog onder de oude regeling valt :)

Wel spijtig voor jou natuurlijk...

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 1 december 2012 15:37

Heel erg soms zou ik willen dat ik even een Belg kon zijn ;) Het gaat hier inderdaad om nieuwe Europese regels die ook voor Nederland en België zullen gelden.

Door Tweakers user azerty, zaterdag 1 december 2012 17:58

Dingen gaan niet altijd even goed hoor in België, maar dit is voor een keer wel goed aangepakt (gelukkig!)

Door Tweakers user __1337__, zaterdag 1 december 2012 18:31

Edit: laat maar.

Kan me voorstellen dat het erg frustrerend voor je is. Wordt een rij-examen persoonsgebonden aangevraagd dan? Is het niet zo, dat rijschoolhouders een examen uurtje niet gewoon kopen? Volgens mij was het bij Bruinsma (Utrecht) zo dat bij autorijlessen zij alle examens al ver vooruit kochten om andere rijschoolhouders een hak te zetten..

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 december 2012 18:34]


Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 1 december 2012 19:02

Het examen wordt inderdaad op de persoon ingepland, via het DigiD. Er stond achter mijn naam een bepaalde kleur waardoor je niet verder kunt. Als je een rijbewijs voor je A of B wilt halen en verder geen C of meer hebt, dan hoef je alleen maar een Eigen Verklaring in te vullen en deze zal direct worden verwerkt, is gewoon 1 dag werk ofzo. Dit zal de reden zijn waarom het rij examen alvast is ingekocht zodra je gegevens bekend zijn bij de auto rijschool.

Ik heb echter goed nieuws, het lijkt wel of het CBR heeft meegelezen, ik heb vandaag mijn goedkeuring namelijk al binnen!
Helaas kan ik mijn examen niet inplannen dus dan zal ik dat maandag direct door de rijschool laten doen.

Door Tweakers user i-chat, maandag 3 december 2012 07:51

het rijbewijs verkorten naar 5 jaar, maar dan met een verklaring van een veredelde huisarts weer zo de weg op mogen..

en hoe gaat dit helpen om de verkeersveiligheid te vergroten... laat ze eerst maar eens wat examinatoren opleiden er zijn werklozen genoeg dus dat kan geen punt zijn.... kunnen ze daarna iedereen om de 5 jaar ook echt een examen laten afleggen (wel (bijna) gratis natuurlijk want het is al duur genoeg)...

hoeveel mensen er wel niet zouden zakken, (zie verscheidene tv programma's), is die verbreding van de a2 TOCH weer van de baan.... 8)7

Door Tweakers user Aragornwj, maandag 3 december 2012 08:35

Ik heb toevallig vorige week examen gedaan voor het A'tje (29 jaar dus onbeperkt). Wat mij wel opviel is dat ik de eerste week van oktober m'n examen heb aangevraagd maar vervolgens pas eind november aan de beurt was! Dit vanwege de drukte bij het CBR vanwege de regels die gaan veranderen.

Ik hoop dus ook dat je een beetje geluk heb met het aanvragen van je examen en dat je niet pas eind januari op kan/mag...

Succes in ieder geval!

Door Tweakers user Convirion, maandag 3 december 2012 10:08

en kiswum, wanneer mag je op?

Door Tweakers user Kiswum, maandag 3 december 2012 11:57

Ik heb geluk, hoop ik. Mijn examen staat ingepland op 17 januari 2013, als ik het haal dan zal de uitslag binnen 2 uur bij de gemeente binnen komen. Ik kan de rijbewijs afhandeling als het goed is met spoed kunnen laten behandelen zodat dit vrijdag 18 januari binnen zal zijn bij mijn eigen gemeentehuis.
In theorie is het allemaal maar net te halen. Het is nu nog hopen dat ik voor die tijd nog 2-3 lessen zou kunnen volgen, maar met het weer als vandaag (sneeuw), kan het zijn dat het wat moeilijker gaat worden. We zullen de komende 5 weken zien hoe het zal gaan.

Door squaddie, maandag 3 december 2012 13:13

Kiswum schreef op maandag 03 december 2012 @ 11:57:
Ik heb geluk, hoop ik. Mijn examen staat ingepland op 17 januari 2013, als ik het haal dan zal de uitslag binnen 2 uur bij de gemeente binnen komen. Ik kan de rijbewijs afhandeling als het goed is met spoed kunnen laten behandelen zodat dit vrijdag 18 januari binnen zal zijn bij mijn eigen gemeentehuis.
In theorie is het allemaal maar net te halen. Het is nu nog hopen dat ik voor die tijd nog 2-3 lessen zou kunnen volgen, maar met het weer als vandaag (sneeuw), kan het zijn dat het wat moeilijker gaat worden. We zullen de komende 5 weken zien hoe het zal gaan.
Je hoeft in principe geen spoed aanvraag te doen bij de gemeente. Om onder de huidige regeling te vallen dient de gemeente voor 19 januari een postief besluit te nemen tot uitgfite van het document, de verdere afhanding t/m uitreiken van het rijbewijs mag dus na 19 januari plaatsvinden.

Je zou voor de zekerheid bij de gemeente kunnen navragen wanneer die besluit wordt genomen, logisch gezien zou dit tijdens de aanvraag bij de balie plaatsvinden, maar overheden zijn niet altijd logisch. :)

Door Tweakers user Kiswum, maandag 3 december 2012 15:15

Goede tip Squaddie!
Ik zal het nog even bij de gemeente en het CBR navragen wat de eisen zullen zijn mbt het nieuwe rijbewijs. Namelijk of de aanvraag voor de 19e moet zijn aangevraagd of dat het rijbewijs in moet zijn gegaan voor de 19e.

M.i. is het zo dat je het voor de 19e aangevraagd moet hebben bij de gemeente. Dus dat je de datum op je kwintantie/pinbon de aangevraagde datum is.

Door Tweakers user !null, dinsdag 4 december 2012 10:58

Jij hebt dus eigenlijk hetzelfde probleem als al die jonge motorrijders, namelijk nog willen profiteren van de oude regels voor 19 Januari, je zit dus in precies hetzelfde schuitje :)
Maar goed, het lijkt nu goed te gaan komen.

Het is wel zo dat er ook enkele positieve dingen aan de nieuwe veranderingen zitten. Zo is het voor mij wel mooi, want ik kan straks gewoon een 7,5ton rijbewijs (C1 uit m'n hoofd) gaan halen, zonder dat ik meteen voor een compleet groot rijbewijs hoef te gaan. Hoewel in de meeste Europese landen de scheiding er al was, was deze er nog niet in Nederland.
Zelf verwacht ik dat het halen van een C1 rijbewijs tot 7,5 ton een hoop scheelt ten op zichte van rijden met een echt grote vrachtwagen. Het zal niet veel schelen in de uurprijs e.d., maar wel in de tijd met lessen. Ik verwacht vrij snel aan een examen te kunnen, daar ik al enigzins gewent ben met grotere auto's te rijden.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 5 december 2012 08:48

Vervelend als je tegen regels aan loopt die je benadelen. Maar als in je introductie heb ik direct een "dat heb je er zelf naar gemaakt" door dit zinnetje:

Door vakanties van de instructeur en ons gezin, ben ik nu nog steeds bezig.

Dus omdat jij op vakantie gaat zit je nu op de grens... gossie wat zielig.... }>

Voor wat het waard is: succes ;)

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 5 december 2012 09:02

so evil -RetroX- ;)

Ter info, de vakanties waren niet afgelopen weken, maar dit was in juli/augustus v.d. instructeur en begin september van mezelf ;) Als ik de regels precies kende zoals ik er nu op een harde manier ben achter gekomen, dan had ik er uiteraard voor gezorgd dat ik mijn EV 6 weken eerder had aangevraagd (ik heb daarin uiteraard geluk gehad dat het in 4 dagen was geregeld ipv 4-6 weken.)
Als ik op de hoogte was van de veranderingen voor het groot rijbewijs, dan had het mij wellicht tegengehouden om alsnog mijn motorrijbewijs te behalen.
Wat dat betreft ben ik eigenlijk wel blij dat ik deze zomer alsnog deze stap heb gemaakt en hoop ik op een goed einde.

Bedankt voor het succes, dat zal ik waarschijnlijk toch wel nodig hebben, wellicht presteer ik gewoon het beste als ik tegen het einde zit/een laatste kans heb/nog 1 minuut te gaan heb :D

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 17 januari 2013 14:17

Door het mooie winterweer is het niet gelukt om op te mogen voor het examen. Ik zal net als vele andere in de poule komen voor mensen waarbij het examen is verzet. Als het goed is kan ik het examen binnen 2 weken alsnog doen, maar de deadline van 19 januari is voor mij en jonge bestuurders dan allang verlopen. Zou het mogelijk zijn om je rijbewijs met terugwerkende kracht alsnog in te laten gaan ofzo waardoor je in de oude regeling zou vallen?
Vast niet, maar ik ben wel benieuwd :)

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 10 april 2013 22:45

Op 5 maart heb ik de hand geschud met een examinator, ik was in 1 keer geslaagd voor de praktijk, helaas was het in die tijd niet meer gelukt om binnen 2 weken weer op examen te mogen door de vele sneeuwbuien in die tijd.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.