High-end toestel in een klein jasje

Door Kiswum op vrijdag 30 november 2012 13:14 - Reacties (13)
Categorieën: Gadgets, Telefonie, Views: 6.792

Changelog:
29-12-'12: Keuze voor het toestel is gemaakt
26-12-'12: Prijzen van de fabrikanten toegevoegd
23-12-'12: 2 Sharp toestellen toegevoegd en de belangrijkste specs erbij geplaatst
30-11 & 01-12-'12: Typo's verwijderd en zinnen aangepast

Deze blog is gemaakt om jou mee te nemen in mijn zoektocht naar een nieuw Android toestel, die aansluit op de specifieke wensen die ik heb. Het merendeel van het verhaal bestaat uit persoonlijke ervaringen, verwachtingen en meningen. Waar mogelijk, heb ik feiten toegevoegd zodat niet alles fictie lijkt :)

Wat versta ik onder een klein jasje

Mijn zoektocht is begonnen met toestellen die perfect in mijn hand passen en volledig met 1 hand te bedienen zijn. Ik heb redelijk grote handen (onderkant handpalm tot vingertop is zo'n 19cm). Sms'en doe ik altijd in de verticale stand en tot nu toe is dat altijd prima gelukt, zelfs in combinatie met een touchscreen.

Korte geschiedenis van mijn laatste telefoons

In de afgelopen jaren heb ik redelijk wat toestellen gebruikt, het begon in 1999 toen Dutchtone zijn intrede deed in Nederland samen met Ben en Hi volgens mij. Het toestel wat ik gebruikte was de Bosch 718. Een tijd later kwamen (voor mijn gevoel) de eerste smartphones. Weliswaar zonder echte appstore, maar wel met Bluetooth, WiFi, push mail en een internet browser, Wappen hoefde ik vanaf toen dus ook niet meer.
Een korte resumé van deze toestellen: Qtek 8310 met Windows Mobile, Nokia N82 met Symbian, Samsung Wave S8500 met Samsungs eigen Bada, Samsung Omnia W met Windows Phone 7.5 en nu een Sony Xperia Sola met Android 4.0.x. Dit zijn allemaal kleine toestellen onder de 116 x 60 x 10 mm.
Het begon met toestellen die voor zijn tijd High-end waren, maar per toestel werd het "High-end gehalte" steeds minder, dit is mede ontstaan door de fabrikanten en mijn wensen. Hierdoor eindigden mijn laatste 2 toestellen in de categorie van budget/mid-range.
Mij huidige toestel heeft een formaat van 116 x 59 x 9,9 mm. Voor mij is dit een telefoon met een prima formaat, maar fabrikanten laten dit soort formaten tegenwoordig aan de zijlijn staan waardoor je eigenlijk geen High-end toestel meer kunt vinden met een dergelijk formaat. Groter is beter vinden de meeste fabrikanten. Vooral de fabrikanten die op de Europese markt actief zijn.

Wat versta ik onder High-end

Op dit moment worden de paradepaardjes van eigenlijk elk merk gebouwd, rondom een quad-core CPU met een snelheid van minimaal 1,4Ghz. Althans dit is het geval voor Android toestellen. Windows Phone en IOS kunnen makkelijk zonder een processor met 4 rekenkernen.

Aangezien Android apps over het algemeen niet heel erg veel doen met multi-core processoren, zal het voor veel spellen en applicaties niet veel schelen of je een dual- of quad-core hebt. Het gaat hierbij denk ik eerder om rekenkracht, werkgeheugen en opslag van cache dan om 2 of 4 cores. Ik vermoed dan ook dat een spel op een 1,7Ghz dual-core soepeler of net zo soepel zal lopen als op een 1,4Ghz quad-core processor .

Daarbij zie ik dat quad-cores met een grote accu niet per definitie zuiniger zijn dan dual-cores met dezelfde of mindere accu. Door het verschil in hardware, merk en overige specs is deze mening soms wel lastig om hard te maken (tenzij je een benchmark hebt van bijv. de Meizu MX).

Videovergelijking met een Samsung S3 dual en quad-core

Intern werk- en opslaggeheugen

Qua geheugen is het simpel, mijn huidige toestel heeft 512MB geheugen en is ge-upgrade naar ICS. Hierbij heb ik nog zo'n 70-90MB werkgeheugen over. Dit lijkt te weinig te zijn om soepel te kunnen blijven lopen. Dat het toestel minder soepel loopt kan uiteraard ook te maken hebben met de applicaties die ik gebruik. Soms pak ik even het toestel van mijn vriendin erbij en bij het geheugen viel me op dat bij haar Xperia S van de 1GB nog zo'n 200MB over blijft.
Op diverse techwebsites zie je dat veel toestellen met minder dan 768MB niet eens meer worden ge-upgrade naar ICS of Jelly Bean. Ik weet niet zeker of dit altijd aan het geheugen ligt of aan de populariteit van het toestel, maar mijn toestel uit 06-2012 lijkt niet verder te gaan dan die ene upgrade van 2.3 naar 4.0. Het werkgeheugen van mijn volgende toestel zal daardoor minimaal 1GB moeten zijn.

Wat zijn mijn eisen geworden in de loop van de tijd

Ten eerste moet het toestel op hardwaregebied minimaal 2 jaar goed mee kunnen draaien zodat ik met 2 jaar alle nieuwe spellen nog goed/enigszins kan afspelen. (Uiteraard is dit koffiedik kijken..
Bij het zoeken van een goed toestel heb ik geselecteerd op een dual-core van 1,4Ghz of meer, werkgeheugen van minimaal 1GB. en moet het formaat onder de 125 x 65 x 11 mm blijven.
Als extra opties heb ik:
- Minimaal Android 4.0
- Goede upgrade mogelijkheden (evt. via het XDA forum)
- Werkelijke opslag van minimaal 4GB (dit zal over het algemeen een interne geheugenkaart zijn vanaf 6GB zijn).

Alles bij elkaar opgeteld ben ik op de onderstaande telefoons gekomen:

Meizu MX2: Toestel is op het moment van schrijven alleen verkrijgbaar via China
Belangrijkste specs:
4,4" Super retina (800*1280)
1,6Ghz Quad-core (Coretex-A9 MX5S)
16/32/64GB opslaggeheugen / 2GB werkgeheugen
124.9 x 64.9 x 10.2 mm
Prijs op de site van Meizu: 16GB/32GB = 291/364 euro

Xiaomi Mi2: Toestel is op het moment van schrijven alleen verkrijgbaar via China
Belangrijkste specs:
4,3" IPS LCD (720*1280)
1,5Ghz Quad-core (Qualcomm Snapdragon APQ8064)
16/32GB Opslaggeheugen / 2GB werkgeheugen
126 x 62 x 10.2 mm
Prijs op de site van Xiaomi: 16GB/32GB = 242/279 euro


Xiaomi M1s: Toestel is op het moment van schrijven alleen verkrijgbaar via China
Belangrijkste specs:
4" TFT scherm (480*854)
1,7Ghz Dual-core (Qualcomm Snapdragon MSM8260)
4GB opslageheugen / 1GB werkgeheugen / uitbreidbaar geheugen
125 x 63 x 11.9 mm
Prijs op de site van Xiaomi: 181 euro

Oppo Finder (X907): Toestel is op het moment van schrijven alleen verkrijgbaar via China
Belangrijkste specs:
4,3" Super Amoled (800*480)
1,5Ghz Dual-core (Qualcomm Snapdragon MSM8260)
16GB opslaggeheugen / 1GB werkgeheugen
125 x 66 x 6.65mm
Prijs op de site van Oppo: 303 euro

Motorola Razr M (XT905): Dit toestel is op het moment van schrijven verkrijgbaar via Amerika, Canada, Australië en wellicht ook in China. Er is een Europese variant goed beschikbaar, maar de Razr I met single-core 2Ghz. Intel Atom processor lijkt me niet geschikt op de langere termijn
Belangrijkste specs:
4,3" Super AMOLED Advanced (540*960)
1,5Ghz Dual-core (Qualcomm Snapdragon MSM8960)
8GB opslaggeheugen / 1GB werkgeheugen / uitbreidbaar geheugen
122.5 x 60.9 x 8.3 mm

Sharp SH-01E: Toestel is op het moment van schrijven alleen verkrijgbaar in Japan
Belangrijkste specs:
4,1" waterproof LCD scherm ( 540 *960 )
1,5Ghz Dual-core (Qualcomm Snapdragon MSM8960)
8GB opslaggeheugen / 1GB werkgeheugen / uitbreidbaar geheugen
116 × 59 × 9.9 mm

Sharp SH-10D: Toestel is op het moment van schrijven alleen verkrijgbaar in Japan
Belangrijkste specs:
4,5" waterproof LCD scherm (720*1280)
1,5GHz Dual-core (Qualcomm Snapdragon MSM8960)
8GB opslaggeheugen / 1GB werkgeheugen / uitbreidbaar geheugen
126 × 64 × 9.9 mm


Ik ben er nog niet helemaal uit wat voor mij het beste toestel zal zijn. Daarvoor wacht ik nog op de diverse benchmarks.
De keuze is gemaakt, ik heb gekozen voor de Xiaomi Mi2! (Hier de review)
Dit valt qua hoogte 1mm boven mijn grenzen, maar ik hoop dat hij door zijn slanke body toch lekker in de hand zal blijven. De Xperia S van mijn vriendin is 2mm hoger en 2 mm breder en hiermee zal ik dan de meeste vergelijkingen gaan maken bij een volgende blog/review.
Ik heb gekozen voor deze Quad-Core zodat ik in ieder geval de komende tijd lekker mee kan blijven doen in de strijd der titanen. De Meizu MX2 laat ik links liggen doordat ik het gevoel heb dat ik met het OS (Flyme 2.0) niet flexibel genoeg kan zijn mbt het installeren van apps/widgets. Verder draait deze momenteel nog op ICS en de Mi2 op JB, waardoor ik eigenlijk de komende tijd niet meer perse zou hoeven updaten. Verder is dit toestel 125mm, maar wel wat breder dan de Mi2.
Doordat de Sharps momenteel nog erg duur zijn vallen deze toestellen af, de Oppo Finder is een zeer mooi toestel en er zijn genoeg accessoires hiervoor verkrijgbaar zoals een hoesje met 900Mah accu die draadloos op te laden is (vandaar die 3 puntjes aan de zijkant van het toestel). Deze valt eigenlijk alleen maar af doordat dit een Dual-Core is en ik de Xiaomi wat interessanter begon te vinden. De Oppo Find 5 zou een mooi toestel zijn geweest voor mij als deze 1 cm kleiner was, maar helaas is dat niet mogelijk met een 5" scherm.


Door de veel te hoge prijs lijkt de kleine krachtpatser van Sony, de Xperia SX af te vallen, het hoge bedrag wordt mede veroorzaakt doordat deze alleen in China beschikbaar is op dit moment en eigenlijk alleen maar door 1 aanbieder wordt verkocht incl. branding.

Volgende: Frustraties in rijbewijsland 12-'12 Frustraties in rijbewijsland
Volgende: Asus Transformer Book (TX300) 10-'12 Asus Transformer Book (TX300)

Reacties


Door Tweakers user Joukea, vrijdag 30 november 2012 17:47

Tip: Lees eerst je blog eens rustig door voordat je hem post. Staan nog diverse fouten in...

"Een dual-core lijkt op dit moment nog meer stroom te verbruiken dan dual-cores,"
"Werkgeheugen van minimaal 1Ghz"

Ik heb sinds kort een NEO N02-M. Zoek het topic over chinese smartphone's maar eens op in het android gedeelte van GoT. Voor 125 euro een dual-core, 1GB werkgeheugen, 4,5 inch scherm. Kortom, prima telefoon voor weinig geld!

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 30 november 2012 20:59

Bedankt voor je reactie en oplettendheid Joukea ! Ik dacht dat ik de publicatie weer uit had geschakeld, maar door een backspace toets is er iets fout gegaan en wellicht was ik tevens iets te snel met "replace all" ;)
Ik heb de blog even offline gehaald en hopelijk alle typefouten weggehaald.

De Neo N02 voldoet overigens niet aan mijn formaat eisen, hij is namelijk veel te groot. Hierdoor is de rest zoals de prijs al niet meer interessant.

Door Tweakers user Jeroenneman, zaterdag 1 december 2012 10:57

Een Galaxy S2?

Zit net een millimeter boven je hoogte, maar draait nu op 4.0.4 en heeft een dualcore, 1GB RAM en 16GB intern geheugen/

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 1 december 2012 11:25

Ik heb even aan de S2 gedacht.
+ 1GB werkgeheugen.
+ Goed verkrijgbaar in NL
+ Intern geheugen kan 16GB of 32GB zijn en beschikt over een mogelijkheid voor een extern geheugenkaartje.

+/- CPU is een 1,2Ghz. Dit is net iets minder dan ik zou willen, maar dit is nog net te doen.
+/- Formaat net iets groter dan ik graag zou willen, maar dit is te overzien

- Het toestel is 1,5 jaar oud, zal Samsung dit toestel nog minimaal 1 jaar ondersteunen? JB zou volgens dit bericht er nog wel aan zitten te komen: tweakers.net/nieuws/85572/android-41-firmware-voor-samsung-galaxy-s-ii-komt-online.html
(Garantie verlies je over het algemeen al als je hem hebt geroot. Buiten de garantie zou ik mijn toestel zonder problemen rooten.)

Er zijn een hoop goede alternatieven, deze zijn welliswaar veel minder goed verkrijgbaar. Met de keuzes van mijn toestellen in de laatste jaren heb ik steeds het geval gekregen dat ik na 6-12 maanden al achter liep en geen updates meer binnen kreeg. Dit maakt het dan ook lastig om voor een toestel te gaan die ruim 1,5 jaar in NL verkrijgbaar is.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 1 december 2012 12:52

Heb zelf vorige week een Jiayu G3 besteld, chinese toestellen zijn hier misschien niet geliefd bij het grote publiek maar voor een kleine prijs heb je er wel vaak specs van de toptoestellen hier en in china gaat men standaard voor bepaalde opties die je hier zelfs nooit vind (zoals een dual sim). Import schrikt mij niet af, en als er taks bijkomt, so be it.

Door Tweakers user Kiswum, zondag 2 december 2012 19:03

Wat dat betreft ben ik ook niet echt bang om iets vanuit China in te laten voeren. Het kan zijn dat je pakketje wordt opgepikt bij de douane, maar over het algemeen ben je dan zo'n 30 euro kwijt. Dat is nog wel te overzien. 3 maanden geleden zou ik ook niet snel voor een Chinees toestel kiezen, maar merken als Sony worden ook gewoon in China gemaakt, net als heel veel andere topmerken. Dat de engineering ergens anders wordt gevoerd, dat maakt toch ook niet veel uit.

De Jiayu G3 voor mij veel te groot en hierdoor niet interessant voor mij, in dit segment zijn er nog tientalle andere toestellen te vinden. Zowel in Europa als in China. Verder is de dual sim wel een mooie bijkomstigheid, je moet echter wel goed kijken naar de specs van de simkaarten. Deze moeten namelijk kunnen communiceren met het Nederlandse of Belgisch netwerk. Bij de G3 is dit volgens mij geen probleem, maar daar heb ik niet naar gekeken.

Een andere mogelijkheid zou de Jiayu G2S kunnen zijn, dit een tussenmodel die tussen de G2 en de G3 in zit. Dit toestel is deze lente uitgekomen en bevat een 4" scherm met een (helaas maar) 1,2Ghz. dual core cpu en 1GB werkgeheugen. 4GB rom is niet helemaal optimaal, maar goed het zou een optie kunnen zijn met vermoedelijk een zacht prijsje:
www.merimobiles.com/jiayu...p-dual-sim_p/meri6990.htm

[Reactie gewijzigd op zondag 2 december 2012 19:26]


Door Tweakers user HallonRubus, zaterdag 22 december 2012 17:22

Ik ben ook al minstens een half jaar op zoek (volgens mij heb je nog gereageerd in mijn topic op GoT). Voorlopig heb ik het gewoon opgegeven en probeer ik me niet te irriteren aan de tergend trage Xperia neo.

De enige optie die ik op dit moment zou kiezen is een tweedehands Xperia SX, misschien dat iemand (evt. in Duitsland of Engeland) over een paar maanden z'n SX zat is.

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 22 december 2012 18:17

Je naamt komt me inderdaad bekend voor en hier is dat topic Kleine en redelijk krachtige midrange Android (veeleisend) , volgens mij heb ik naar aanleiding daarvan ook even alles voor mezelf op een rijtje gezet en dat allemaal in 1 blog gegoten.
Helaas is de SX een collectors item geworden doordat hij niet/nauwelijks beschikbaar is en een prijs van 700-800 euro is gewoon veel te veel om hem uit China te importeren. Als hij uit Duitsland of Engeland beschikbaar is voor 400 euro, dan zou ik het zo doen. In mijn zoektocht heb ik nog wel gemerkt dat er tegenwoordig betere alternatieven zijn, maar helaas denkt men dat 130 mm hetzelfde is als een toestel van 126 mm ;)

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 22 december 2012 18:53

Ik kwam zojuist dit toestel tegen, de Sharp SH01e, hij is in augustus 2012 uitgebracht, de special edition ziet er in ieder geval wel apart/goed uit :)
Android 4.0 af fabriek, 4,1" scherm, 1,5 dualcore cpu, 1Gb rom, 16GB ram, uitbreidbaar geheugen en een zeer compact "to go to be true" formaat van 116x59x9,9! Verder zouden de 2G en 3G netwerk van Europa geschikt moeten zijn. Het mooie is, is dat dit toestel ook water- en stofdicht is.

http://www.sharp.co.jp/products/sh01e/spec.html

http://www.kyoex.com/doco...westwood-limited-edition/

Hier eventueel ook het grotere broertje met 4,5" scherm en hij is niet hoger dan 126mm: http://www.kyoex.com/docomo-sharp-sh-10d-aquos-phone-sv/

[Reactie gewijzigd op zaterdag 22 december 2012 20:09]


Door Tweakers user GS88, woensdag 2 januari 2013 22:46

Die Sharp met 4,1" lijkt me erg mooi, ook het formaat ervan!
Ik heb op wat chinese websites rondgekeken in verband met nieuwe telefoons die uitkomen met MediaTek's nieuwe quadcore processor de MT6589. Helaas zijn alle telefoons die ik tot nu toe tegenkwam boven de 4,5". Terwijl ik ook op zoek ben naar een high-/mid- end toestel met een scherm tussen de 3,7" en de 4,3". Die Motorola RAZR I sprak me erg aan qua formaat, maar de specs lijken me niet echt erg futureproof en 't lijkt ook meer op een experiment.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 2 januari 2013 23:12

Het is fijn, maar tegelijkertijd ook, jammer, om te zien dat ik niet de enige ben die graag een toestel in 1 hand wilt blijven vasthouden, maar toch alle handelingen snel zou willen uitvoeren op z'n Android smartphone. Om met de tijd mee te blijven gaan is het bijna zonde om nu een dual-core telefoon aan te schaffen, terwijl de parade paardjes van de divere merken quad-cores gebruiken. Uiteraard wil je daar in mee gaan, maar dan wel met een ~4" toestel.

De Razr i sprak me ook aan, totdat ik merkte dat het een single core is die nauwelijks tot de 2Ghz. kwam terwijl hier wel een aanleiding voor was in de benchmarks. Het blijft ook jammer dat de Razr M. niet in Europa is uitgekomen, terwijl deze gewoon op het Europese netwerk zou kunnen werken.
De Sharps spraken me qua design ook best wel aan, maar wederom niet Europees en die ene Japanse en Russische site die het toestel aanbied, vraagt er de hoofdprijs voor. Volgens mij rond de 675 euro voor een dual-core telefoon.

Qua vergelijking verwacht ik niet dat de Mediatek cpu's de top zullen aantikken, maar ze zullen waarschijnlijk goed mee kunnen komen met de grotere jongens.


Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 11 januari 2013 09:32

Bedankt, dat artikel sluit redelijk goed aan op het probleem waar ik en veel meer mensen mee zitten. Relatief gezien blijven we toch wel een grote minderheid te zijn, maar iemand moet de eerste zijn die de probleem aan de kaak stelt :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.