Mobiele abonnementen

Door Kiswum op vrijdag 19 oktober 2012 19:16 - Reacties (29)
Categorieën: Onderzoeken, Telefonie, Views: 9.588

Changelog:
20-10-'12:
- De berekening van 18-10 is opnieuw geüpload en de plaatjes zijn thumbnails geworden die aan te klikken zijn voor een groter overzicht.
- Verbeteringen op het gebied van leestekens,typefouten weggehaald en betere weergave toegepast op het gehele overzicht


2012 is het jaar geweest van de prijsveranderingen in de mobiele wereld. Naar aanleiding daarvan vond ik dat het weer eens tijd werd om een vergelijking te maken met sim-only abonnementen zoveel mogelijk te vergelijken met een abonnement met een toestel.
Voorwaarden:
- De abonnementen moeten zoveel mogelijk bij elkaar liggen.
- De vergelijking gebeurd met een aantal toestellen die op dat moment hot zijn of interessant zijn voor de vergelijking ivm de diversiteit aan prijzen.
- Internet is zeer belangrijk en bellen/sms-en is wat ondergeschikter, maar het moet wel aanwezig zijn.


Ik heb altijd in de gedachten gehad dat het mobieltje wat ik kocht (high end toestel) icm een, zo laag mogelijk maandbedrag voor een periode van 2 jaar, het beste is te combineren met een volledig abonnement.

Klik hieronder voor de berekening:


Volgens dit plaatje van juli 2012 is het inderdaad het geval dat je bij een toestel met een waarde vanaf 240-350 euro, het beste een volledig abonnement kunt afsluiten van 2 jaar als je toch niet elk jaar een toestel zou willen hebben.
(Door de vele voorwaarden/uitzoekwerk/onbekende ervaringen met helpdesken, heb ik de kleinere partijen of minimalistische aanbieders buiten beschouwing gelaten, maar heb ik me geconcentreerd op de bekendere aanbieders.)

Wat me met name opviel was dat de prijzen vrij hoog waren. Veel hoger dan mijn huidige (verlopen) Flex 20 abonnement van T-mobile uit aug. 2010.
Op 5 oktober zag ik goed nieuws voorbij komen op Tweakers.net, er zou namelijk een prijzenoorlog komen in telecomland. Dat is natuurlijk goed nieuws voor mensen die graag een goede aanbieding willen hebben voor hun huidige abonnement.

Doordat ik ergens weer een reactie had geplaatst dat het nog steeds niet verstandig is om altijd voor een sim-only oplossing te gaan, heb ik maar weer een berekening voor mezelf gemaakt.
Zie hieronder de laatste berekening:

Klik hieronder voor de berekening:


Het resultaat was voor mij toch wel verrassend.
Wat hier vooral uit naar voren komt is dat er (voor mijn gevoel) het na 10 jaar bij bijna elke provider loont om een sim-only abonnement te kiezen i.c.m. een toestel met een waarde van 550 of lager. Daarnaast is het bij een 2 jarig abonnement vaak niet interessant om een lease contract aan te gaan. In dat geval betaal je vrij veel voor je toestelvervanging en aan het einde van de looptijd is de telefoon niet van jou. Je kunt hem wel van de provider overnemen, maar verkopen voor een extra'tje heeft dan niet veel nut.

Ik ben benieuwd of de echte prijzenoorlog er nog aan zit te komen of dat de huidige prijzen nog even blijven bestaan totdat de overige frequenties zullen worden geveild.

Volgende: Asus Transformer Book (TX300) 10-'12 Asus Transformer Book (TX300)

Reacties


Door Tweakers user ViperNL, vrijdag 19 oktober 2012 20:16

Ik zit bij HN voor 13,- * 24mnd = 312 euries. 775MB @ 5-6mbps (net ff getest) Ik snap niet dat iedereen klaagt over dure abo's.. :Y)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 oktober 2012 20:17]


Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 19 oktober 2012 20:43

ViperNL schreef op vrijdag 19 oktober 2012 @ 20:16:
Ik zit bij HN voor 13,- * 24mnd = 312 euries. 775MB @ 5-6mbps (net ff getest) Ik snap niet dat iedereen klaagt over dure abo's.. :Y)
Ik neem aan dat je deze niet sinds gisteren hebt, want dan was je duurder uit en dan had je maximaal 500MB internet en een minder hoge snelheid ;)
5-6 mbps is overigens wel een heel erg nette snelheid, bij Vodafone kunnen ze die snelheid niet eens garanderen als je een 14,4 mbps abonnement hebt (al is dit de enige provider die deze snelheid openbaar heeft gemaakt).

Door Tweakers user ViperNL, vrijdag 19 oktober 2012 20:57

Hier: https://www.studentmobiel...ersion_id=&provider_id=24 kost idd 25 cent meer tegenwoordig.. ;-) Op de website stond destijds ook max 2mb maar ik heb altijd een veel hogere snelheid gemeten. (centrum breda atm)

Edit: overigens is HN gewoon vodafone netwerk. Daar heb ik altijd bij gezeten totdat ze 50 euro voor een gelijkwaardig abo van mij wilden hebben. Toen heb ik vriendelijk bedankt..

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 oktober 2012 20:59]


Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 19 oktober 2012 21:30

Het scheelt via die website 1 euro itt de originele website. Wat dat betreft is het altijd interessant om verder te kijken dan de site van de provider zelf. www.bellen.com geeft overigens hetzelfde resultaat als de website van de HN.
Vroeger ging je hier heen voor de beste aanbiedingen, maar het lijkt erop dat dat nu niet meer is voor mobiele abonnementen. Er staat overigens nog wel een klein foutje op de site bij de Smartmix van Tele2 (kortingstarief voor internet staat er niet bij genoteerd waardoor er een verschil is van 24*2,50), maar dit zal snel worden aangepast is mij verzekerd door Belcom.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 19 oktober 2012 23:35

HN is alleen niet heel leuk in het buitenland een vodafone 2 euro per dag blox als je even de grens over gaat kun je wel vergeten... verder redelijk intressant natuurlijk ...

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 20 oktober 2012 10:39

Als je in de grensgebieden woont of even op en neer gaat naar het buitenland, dan is het wel raadzaam om roaming uit te zetten/je provider niet op automatisch te land staan, maar om handmatig je provider in te stellen zodat je geen status updates van je spellen of social media binnen krijgt. Verder WiFi aanzetten, want in veel buitenlandse steden is er gratis internet (met name in Kroatie heb ik dit gemerkt. Daar kan Nederland nog wat van leren :)

Als je veel in het buitenland bent en mobiel internet nodig hebt, dan kan je bij veel providers gebruik maken van een buitenland bundel. Soms kun je deze tijdelijk inschakelen, maar daar heb ik nog niet heel veel naar gekeken, het viel me op bij een aantal websites.

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 20 oktober 2012 11:00

Mijn vrouw is nu ook alvast aan het kijken (4 maanden van tevoren), goedzo! :)
Niet rush rush een abbo aangaan, maar kijken waar het goedkoper kan. In elk geval niet duurder. Hi met die toestellease zal wel afvallen, tenzij ze een beter aanbod doen bij verlenging.

Kun je de plaatjes niet klikbaar maken voor een grotere versie?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 oktober 2012 11:01]


Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 20 oktober 2012 11:09

Over een maand kan je vrouw eventueel al verlengen met nummerbehoud, het is in ieder geval verstandig om alvast een beetje rond te kijken.
De plaatjes die hier zichtbaar zijn, zijn full screen. Ik heb helaas alleen deze "screenshots" van een printout vanuit een excelsheet. Ik zal mijn best doen om met name het laatste plaatje groter te maken. Ik zal deze in het begin van de avond hier wel opzetten als dit een beter effect zal geven.
Doordat ik dit momenteel alleen met een tablet heb getest is inzoomen vrij makkelijk met pinch to zoom. Ik weet niet hoe het eruit ziet op een volledig scherm, maar dit zal ik later ook even gaan testen!

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 20 oktober 2012 15:26

De tekst is inmiddels aangepast en op een 22" scherm getest en het ziet er nu een stuk beter uit (al zeg ik het zelf). Daarnaast zijn de plaatjes thumbnails geworden waardoor deze aan te klikken zijn.
Ik ben benieuwd naar jullie mening en of commentaar over dit artikel :)

Door Tweakers user Xaverius, zondag 21 oktober 2012 14:54

Zelf zit ik bij gsmtopdeals (=t-mobile netwerk) en zal mijn nieuwe daar ook binnenkort waarschijnlijk afsluiten. Met een vast korting gedurende de abonnementsperiode en redelijk internet kon ik het 1-2-3 niet goedkoper vinden dan een sim-only.

Bv. de Samsung Galaxy Ace 2 heb ik daar volgens mij voor 19,95 (2 jaar) met 400MB internet (voor mij genoeg). http://www.gsmtopdeal.nl/...2?bundel=met-internet-175

[Reactie gewijzigd op zondag 21 oktober 2012 16:56]


Door Tweakers user Kiswum, maandag 22 oktober 2012 09:21

Interessante website Xaverius. Als voorbeeld neem ik even de Desire X. Als je dat gaat vergelijken met de Smartplus 230, dan scheelt het 116 euro per jaar in het voordeel van gsmtopdeal.
Het voordeel van deze webwinkel is dat je korting krijgt, maar voor de service gewoon direct bij T-mobile terecht kan (na de Kassa aflevering van afgelopen zaterdag mbt Simpel, is ondersteuning via de netwerkbeheerder nog belangrijker geworden.)
Met je gekozen abonnement zou je maximale snelheid 3.6 Mbps / 384 Kbps zijn. Dat is gewoon hetzelfde als de Smartplus abonnementen van T-mobile zelf.
Wat mij betreft is dat een website om in de gaten te houden, al is het enige nadeel dat je daar niet de high end toestellen kunt bestellen, maar voor een midrange toestel kun je daar prima terecht.

Door JJ, maandag 22 oktober 2012 11:30

Goed overzicht inderdaad. Ook bij duurdere toestellen kan het trouwens lonen om voor los + sim only te gaan. Bekijk eens dit voorbeeld waarin het duidelijker voordeliger is om een losse iPhone 5 (ong €670) + sim only te nemen.

Door Tweakers user Kiswum, maandag 22 oktober 2012 16:16

Ik had niet verwacht dat dit persoonlijke onderzoek op de frontpage terecht zou komen. Deze blog is met name gemaakt om mijn bevindingen gewoon even te delen.

@ JJ, doordat veel providers de Iphone 5 niet kunnen leveren of pas na velen weken kunnen aanbieden is het daardoor ook goed om te kijken of je deze niet even bij een webshop kunt bestellen. In mijn Facebook-kring zijn er een aantal die het toestel binnen 2 werkdagen binnen hebben (de laatste had een iphone 5 op donderdag besteld en zaterdag binnen gekregen). Wat dat betreft kan het niet alleen prijs-technisch interessant zijn, maar ook voor je vreugdegevoel doordat je hem lekker snel binnen hebt :)

p.s. de link mist www. ervoor: http://www.eensim.nl/blog/iphone-5-met-sim-only-voordeliger/
:)
Doet het toch wel..

[Reactie gewijzigd op maandag 22 oktober 2012 16:17]


Door Tweakers user ViperNL, maandag 22 oktober 2012 20:11

Kiswum schreef op vrijdag 19 oktober 2012 @ 20:43:
[...]
Ik neem aan dat je deze niet sinds gisteren hebt, want dan was je duurder uit en dan had je maximaal 500MB internet en een minder hoge snelheid ;)
Die 275 belminuten/sms kunnen nog steeds ook als data gebruikt worden..

Door Tweakers user Kiswum, maandag 22 oktober 2012 22:52

Ja dat klopt volgens mij, ik vind het een hele vreemde constructie. Als je internet maar eerst van je 500 upgrade af gaat ipv van je belminuten.sms berichten :)

Door Tweakers user Ceejay, dinsdag 23 oktober 2012 00:51

ViperNL schreef op vrijdag 19 oktober 2012 @ 20:16:
Ik zit bij HN voor 13,- * 24mnd = 312 euries. 775MB @ 5-6mbps (net ff getest) Ik snap niet dat iedereen klaagt over dure abo's.. :Y)
Beetje mal om de prijsvechters helemaal buiten beschouwing te laten, hollandse nieuwe, simpel, simyo etc Scheelt je zo een tientje in de maand, als we het toch over besparen hebben

Door Tweakers user Anoniem: 295987, dinsdag 23 oktober 2012 11:22

""
Ceejay schreef op dinsdag 23 oktober 2012 @ 00:51:
[...]


Beetje mal om de prijsvechters helemaal buiten beschouwing te laten, hollandse nieuwe, simpel, simyo etc Scheelt je zo een tientje in de maand, als we het toch over besparen hebben
Inderdaad, dit zijn juist de partijen waarbij je wel lage prijzen vindt, expres door de telecomproviders opgezet om niet met hun eigen merk als discounter te moeten optreden.

Door Mizitras, dinsdag 23 oktober 2012 11:38

Natuurlijk gaat dit enkel zuiver over de telecom markt in Nederland hé. Op T.net's frontpage wordt het ook overgenomen, maar ik denk niet dat het overdraagbaar is naar de Belgische markt.

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 23 oktober 2012 12:04

@ Ceejay en Maniax020, ik kan er in het vervolg meer prijsvechters bij plaatsen, maar dat zijn er wel ontzettend veel en dan is het niet meer te volgen (het was nu al een lange lijst met de bekende aanbieders).
Enkele voorbeeld waarvan ik weet dat ze iets kunnen aanbieden:
Rabobank
(tot voor kort) Hyves Mobiel
MTV mobile
Sizz
Niet alleen bij de prijsvechters is het lastig om alle voorwaarden goed te verzamelen, maar ook bij alle kortingsites.
Als je een nieuw abonnement nodig hebt, controleer dan wat je verwacht te verbellen/sms-en/internet verbruik en wat je voorkeur van provider is.
Ga vervolgens op zoek naar de beste aanbieding icm aangebode service.

Mocht je een probleem hebben, dan is het bij kleinere partijen (zoals Simpel), lastig om je probleem snel opgelost te hebben doordat zij zelf de melding ook moeten doorzetten naar KPN/T-mobile/Vodafone. Zie hier de herhaalde uitzending van Kassa.

@Mizitras, deze huidige blog gaat inderdaad alleen over de Nederlandse abonnementen en dat is al een crime om de meest basale voorwaarden naast elkaar te leggen. Ik kan me voorstellen dat het in België ook lastig is om dingen goed te vergelijken.

Door Mona, dinsdag 23 oktober 2012 12:08

Zolang je een abo niet opzegt loopt t meestal door tegen ongewijzigde condities. Informeer hier eerst naar bij je provider als je een abo hebt tegen gunstige voorwaarden die met een nieuw abo meestal niet meer verkrijgbaar zijn. Bovendien is abo dan maandelijks opzegbaar omdat contractduur verlopen is. Check ook gsmtopdeal of superdeal websites voor 1 of 2 jarige contracten met vaak gratis toestel tegen kortingen van wel 50% voor hele looptijd. Heb je gelijk een reserve toestel

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 23 oktober 2012 13:02

Ik heb momenteel ook nog een oud abonnement wat ik op het nippertje nog kon verlengen in 08/2010 waardoor ik de gunstige voorwaarden van 2008 heb behouden. Ik betaal nu nog zo'n 35 euro voor mijn Flex abonnement met internet. Helaas scheelt het niet veel als ik naar een sim-only zou overstappen. Ik wacht daardoor nog op een mooie actie van mijn huidige provider T-mobile. Ik heb in de tussentijd nog wel een los toestel aangeschaft in de hoop hem straks alsnog te kunnen verkopen als ik een zeer mooi aanbod krijg icm een toestel. Ik denk dat de prijzenoorlog nog wel voorbij zal komen want er komen mooie hopelijk mooie toestellen aan de komende maanden.

Ik vermoed dat zoiets mijn 2e blog zal worden. Deze zal met name bedoelt zijn voor mensen die van kleine/medium smartphone houden, maar wel mee willen doen met high end specs.
Ik merk dat mij Sony Sola met ICS niet altijd even soepel aanvoelt, maar het is voor mij maar een tijdelijk toestel die ik in de winter prima kan besturen met handschoenen aan :)

Door Tweakers user Anoniem: 295987, vrijdag 26 oktober 2012 14:07

@ Kiswum,

We hebben dit onderzoek inmiddels ook gedaan en daaruit blijkt dat bij min of meer de helft de kosten voor een losse smartphone met sim only van een prijsvechter als BEN goedkoper is (bron).

We hebben de iPhone 4s, HTC One X en Samsung SIII vergeleken, dat zijn high end smartphones, wat dat betreft is het inderdaad leuk om ook een keer 'medium-end' smartphones te vergelijken :).

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 26 oktober 2012 16:52

Hoi Maniax020, wat mooi dat mijn onderzoek zo goed wordt opgepakt door de professionals. In je voorbeeld geef je aan dat prijsvechters als Ben over het algemeen gunstiger zijn. Waarom vermeld je hierbij Ben? Ik had hier eerder Tele2 neergezet als voorbeeld van de prijsvechters. In het onderzoek komt namelijk naar voren dat juist Tele2 goedkoper uit is bij een onderlinge strijd. De winnaar onder de prijsvechters zou eigenlijk Tele 2 moeten zijn (uiteraard scheelt het bedrag niet gigantisch veel, maar toch wel ruim 40 euro in 2 jaar).

Verder lijkt het artikel inderdaad aan te sluiten op mijn en tweakers' testresultaten en het leest prima weg.

Bedankt voor de link in het artikel!
p.s. het lijkt erop dat het artikel niet te vinden is via de website. In de Sitemap -> oktober komt het artikel daar ook nog niet in voor. Alleen de direct link werkt momenteel.

Door JJ, dinsdag 30 oktober 2012 18:44

Leuk onderzoekje idd, maar ook ik zie eigenlijk bijna nooit Ben als beste keus naar voren komen. Over het algemeen doen Tele2 en Simyo het erg goed, alleen als je heel veel gebruikt (belminuten en SMS en MB) dan kun je in sommige gevallen beter af zijn met de 'traditionele' aanbieders zoals KPN, Vodafone en T-Mobile (kijk maar).

Natuurlijk zijn er ook andere redenen dan alleen prijs om voor een bepaalde provider te kiezen, maar ook daarin scoren Simyo en Tele2 over het algemeen goed (Simyo is dan ook een 100% dochter van KPN).

Door Tweakers user Anoniem: 445170, dinsdag 13 november 2012 13:13

Ik had nog zo'n onderzoek gezien. Ook hieruit kwam hetzelfde resultaat. Sim only goedkoper dan abonnement.

Dit onderzoek was gericht op een duurdere telefoon terwijl jouw conclusie geld voor telefoons tot 550 euro. Daarboven geld het dus ook.

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 13 november 2012 13:42

@JJ: Ik vind dat je inderdaad niet alleen naar de prijs moet kijken maar ook naar zaken als: Wat roept het bedrijf bij je op qua vertrouwen en klopt dit met wat andere vinden/schrijven. Wat zijn extra voordelen voor die ene provider, wat kost het na de abonnementsperiode, wat kosten zaken als klantenservice/voicemail/etc. Last but not least zit er gratis sms in het abonnement en wat is de snelheid van het internet en krijg je een merkbaar voordeel als je een pakketje hoger pakt zodat je een snelheidsverdubbeling of gratis sms krijgt.

@ ShaakL:
Ik snap echt niet waarom er voor 2 verschillende providers is gekozen. Tele2 heeft sim-only en full abonnementen en Ben heeft eigenlijk alleen maar sim-only.
Daarnaast is Tele2 sowieso goedkoper als je de 2 abonnementen zou vergelijken. (200min bellen en 200MB is 10 euro bij elkaar). Je zit dus op 240 + 420 op 702 euro. Dit is ruim 100 euro goedkoper dan het gekozen abonnement van Ben en ruim 200 euro goedkoper dan bij een abonnement van 2 jaar met deze keuze.

Als er gewoon voor de Tele2 sim only was gekozen met hetzelfde toestel, dan had je een nog beter beeld gehad, dan nu het geval is.
Volgens mij heeft er iemand zitten slapen op die website ;)

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 25 april 2013 11:47

reclame van vorige gebruiker verwijderd.

Door Nicole, donderdag 18 juli 2013 15:00

@ Kiswum Natuurlijk, vertrouwen, service en bereikbaarheid spelen ook een rol, maar wie wil daar nu meer voor betalen? Senioren wellicht, maar niet de normale persoon. Ik zou juist zeggen, kijk eens naar prepaid opties (zie oa. http://simyo.nl of vergelijkingssites als http://npoc.nl), dan lijkt mij dat Prepaid steeds interessanter wordt.

De prijzen van sim only schommelen constant, maar de prijzen van prepaid liggen al ruim 2 jaar stil. Bij simyo 10 cent voor alles,

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 19 juli 2013 16:21

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik dit onderzoek heb gestart, wordt het tijd voor een nieuwe of is er eigenlijk weinig veranderd?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.