Wij gaan verhuizen: Introductie

Door Kiswum op zondag 4 augustus 2019 14:00 - Reacties (16)
Categorieën: Dagelijks leven, Verhuizen, Views: 5.176

Enkele weken geleden stond de wereld op onze kop. We moesten in 1 weekend de keuze maken om een andere woning te kopen en om akkoord te gaan met de geschatte verkoopwaarde.
Gaan we het doen of niet, wat zijn de voor -en nadelen, wat als we morgen niet kunnen beslissen en de woning maandag via de makelaars wordt aangeboden? Kunnen we de woning dan nog kopen vanwege de vele opbieders? Wat als we het niet doen? Hoe zullen de kinderen ermee omgaan als we in de drukke / spannende december periode de sleutel krijgen?

We gaan even een aantal jaren terug. Mijn vrouw komt uit een dorp, in de omgeving van Eindhoven. Ik heb enkele jaren in datzelfde dorp gewoond, dus we kennen de omgeving wel goed. Zo'n 11 jaar geleden hebben we besloten om naar mijn stad: Eindhoven, te verhuizen en een jaar later kwam een voormalige huurwoning vrij met Koopgarant voorwaarden. Dit ging via een bepaalde constructie van woonorganisatie: Domein. Bij de aanschaf van die woning moesten we snel schakelen. Dit soort grote woningen waren zeer populair (dit was nog nèt voor de bankencrisis in Nederland). Daarnaast konden we de woning met 25% korting aanschaffen, waarbij je samen met de verkoper deelt in het verlies en in de winst van de woning en kan je de woning gegarandeerd binnen 3 maanden terugverkopen.

We zijn inmiddels beland in 2019 en zijn de woningprijzen weer boven het niveau van 2009 (het begin van de crisis in NL). Via mijn schoonmoeder kregen we te horen dat haar oude buren gaan verhuizen. Dat is dus in de straat waar mijn vrouw is opgegroeid. Deze omgeving lijkt geschikter te zijn voor onze opgroeiende kinderen van 3 en 7 jaar. Dit komt met name door de kindvriendelijker buurt (met een speeltuin om de hoek) en enkele basisscholen op loopafstand van de woning.
Mij vrouw gaf aan dat die woning in zeer goede staat zou zijn en dat er veel is verbouwd. Mijn vrouw is daar overigens al enkele jaren niet meer geweest en het sentiment plus het geheugen van vroeger, kan enkele jaren later toch nèt wat anders zijn. Soms dacht je als kind dat iets gigantisch groot was en blijkt het (nu als volwassene), toch minder imposant te zijn.

Voordat we te horen kregen of en wanneer we de woning konden bezichtigen, hadden we alvast informatie ingewonnen over de globale waarde van onze woning. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat je met je huidige hypotheek (die nog 20 jaar vast staat) kan doen. Dat je die kan aflossen staat vast, maar wellicht zijn er nog andere opties beschikbaar. Na gesprekken met verschillende hypotheekverstrekkers, weten we wat we aankunnen en wat de voorwaarde zijn om weer voor een NHG hypotheek te mogen kiezen. Met de informatie over de hypotheekhoogte, konden we voorbereid de bezichtiging doen bij de oude buren van mijn vrouw.

De woning zag er inderdaad zo uit als mijn vrouw het zich (gedeeltelijk) had voorgesteld. Het huis is zo goed als instapklaar en de begane grond is goed aangepakt. De woonkamer is dankzij de uitbouw groter dan we momenteel hebben. De keuken is vrij nieuw en de stijl past goed bij ons. De begane grond is volledig voorzien van vloerverwarming en op zolder is een dakkapel over de gehele breedte van de woning en zijn er 5 zonnepanelen om het huis, gedeeltelijk, van stroom te voorzien. Via de grote schuifdeur loop je in de onderhoudsvriendelijke tuin en daar is tevens een van mijn belangrijkste voorwaarden aanwezig: De mogelijkheid om de motor in een garage of schuur te plaatsen.

De eerste verdieping en zolder is iets kleiner dan wat we nu hebben, maar dit is voldoende voor ons gezin. Met twee normale slaapkamers, kinder-/computer-/hobbykamer en een zolder heeft het huis eigenlijk alles wat we nodig hebben. Als we de woning zouden kopen, dan is de kans groot dat onze woonlasten omlaag gaan, doordat we een lagere hyptheekrente kunnen krijgen dankzij de aflossing en aangaan van een nieuwe hypotheek. Daarnaast hoeven we geen aparte garage meer te huren voor de motor.

Dan is daar het moment dat we te horen krijgen wat de huidige bewoners van plan zijn. Twee dagen na ons bezoek zouden zij een traject ingaan waarbij de woning via een makelaar in de verkoop zou gaan. Deze afspraken konden ze annuleren, maar dat doen ze alleen doen als er een koper van de woning zich aanmeld. Deze onderhandse verkoop heeft zowel voor de koper als verkoper voordelen. De verkoopkosten gaan namelijk omlaag en het proces is sneller te realiseren.
Wij hebben het gevoel dat dit eerlijke verkopers zijn en de woning + omgeving lijkt voor ons een betere keuze te zijn.

Toen stond onze wereld op onze kop. Dat weekend moesten we beslissen wat zouden gaan doen.
Blijven zitten waar we zitten, verhuizing naar een andere woning in een andere stad/dorp of wachten op een betere aanbieding?
Na vanalles tien keer te hebben nagelopen, hebben we besloten om in het diepe te springen.
We gaan het huis kopen! We gaan verhuizen!
  • Hoe gaan we het de kinderen vertellen?
  • Welke maatregelen wil ik toepassen om het A-label huis, nog groener te maken?
  • Hoe zorgen we ervoor dat de kinderen zo stressvrij mogelijk door deze periode komen?
  • De jongste wordt in oktober 4 jaar en de sleuteloverdracht is in december (kan helaas niet 1 / 2 maanden later), laten we hem in oktober naar de basisschool gaan of pas in januari?
  • Laten we de kinderen dan op dezelfde fantastische basisschool in Eindhoven zitten tot 1 januari of laten we ze pas halverwege 2020 naar het dorp komen?
Meer over onze zoektocht en keuzes voor onze woning/hypotheek/scholen, zijn te lezen in mijn volgende blogs. De frequentie van die blogs is afhankelijk van de drukte om ons/mij heen en tevens van de komende blogs die ik zal maken naar aanleiding van mijn bezoek aan de IFA in Berlijn en de organisatie van de allereerste Xiaomi Meet-up in Nederland.

Alle blogs in deze serie zullen via het onderwerp: Verhuizen, te vinden zijn.

Volgende: Preview: Xiaomi Mi 9T Pro 08-'19 Preview: Xiaomi Mi 9T Pro
Volgende: Xiaomi Product Launch Benelux 28-03 03-'19 Xiaomi Product Launch Benelux 28-03

Reacties


Door Tweakers user Snake, maandag 5 augustus 2019 05:33

Mijn eerste gedacht is: zo dicht bij je schoonmoeder? Zorg dat ze niet te pas en onpas over de vloer komt!

Door Tweakers user woekele, maandag 5 augustus 2019 06:20

Gefeliciteerd Kiswum!

@snake:
Via mijn schoonmoeder kregen we te horen dat haar oude buren gaan verhuizen.
dat suggereert dat schoonmoeder inmiddels verhuisd is. Tenzij 'haar' in deze zin verwijst naar de vriendin van kiswum i.p.v. de schoonmoeder, maar dat zou onlogisch geschreven zijn :P

[Reactie gewijzigd op maandag 5 augustus 2019 06:21]


Door Tweakers user Kiswum, maandag 5 augustus 2019 06:55

Snake schreef op maandag 5 augustus 2019 @ 05:33:
Mijn eerste gedacht is: zo dicht bij je schoonmoeder? Zorg dat ze niet te pas en onpas over de vloer komt!
Schoonmoeder hebben we een jaar of 4 geleden naar Eindhoven gehaald, dus we blijven op gepaste afstand 😁Door Tweakers user KnoxNL, maandag 5 augustus 2019 08:36

Welkom in Geldrop? :P

Oh en gefeliciteerd natuurlijlk!

Door Tweakers user Kiswum, maandag 5 augustus 2019 09:31

KnoxNL schreef op maandag 5 augustus 2019 @ 08:36:
Welkom in Geldrop? :P

Oh en gefeliciteerd natuurlijlk!
Ik ben in dat ziekenhuis geboren, maar, wie weet, tot ziens!
(Als het Geldrop zou zijn ;))

Door Tweakers user OverSoft, maandag 5 augustus 2019 10:01

Nee, er is maar een dorp in de omgeving van Eindhoven waar je heen zou willen verhuizen, en dat is natuurlijk Nuenen.

:9

Door Tweakers user KnoxNL, maandag 5 augustus 2019 10:43

OverSoft schreef op maandag 5 augustus 2019 @ 10:01:
Nee, er is maar een dorp in de omgeving van Eindhoven waar je heen zou willen verhuizen, en dat is natuurlijk Nuenen.

:9
Weinig mis met Nuenen, maar dan moet wel eerst Houben en zijn corrupte club daar vertrekken :P

[/offtopic]

Door Tweakers user OverSoft, maandag 5 augustus 2019 11:05

KnoxNL schreef op maandag 5 augustus 2019 @ 10:43:
[...]


Weinig mis met Nuenen, maar dan moet wel eerst Houben en zijn corrupte club daar vertrekken :P

[/offtopic]
Mwa, de huidige gemeenteraad is niet veel mis mee. En Houben mag inderdaad best een huisje kopen ipv anti-kraak te gaan zitten, maar voor de rest is het tegenwoordig niet zo verschrikkelijk meer.

Eindhoven heeft het slechter voor elkaar op dit moment.

Door Tweakers user PcDealer, maandag 5 augustus 2019 11:46

Gaat de rente ook niet omlaag door duurzame voorzieningen als je oude panelen? Is er plek voor om te combineren btw? Of verkoop je ze met je oude woning?

Is het te doen om (pas) per nieuw schooljaar over te gaan (vervoer en zo)?

Inspectie wordt uitgevoerd?

[Reactie gewijzigd op maandag 5 augustus 2019 11:46]


Door Tweakers user Kiswum, maandag 5 augustus 2019 12:51

OverSoft schreef op maandag 5 augustus 2019 @ 10:01:
Nee, er is maar een dorp in de omgeving van Eindhoven waar je heen zou willen verhuizen, en dat is natuurlijk Nuenen.

:9
Leuke gemeente en de weg naar Eindhoven is ook prima!
PcDealer schreef op maandag 5 augustus 2019 @ 11:46:
Gaat de rente ook niet omlaag door duurzame voorzieningen als je oude panelen? Is er plek voor om te combineren btw? Of verkoop je ze met je oude woning?

Is het te doen om (pas) per nieuw schooljaar over te gaan (vervoer en zo)?

Inspectie wordt uitgevoerd?
De rente kan ook met 0,2% omlaag bij de meeste hypotheken, echter moet het A label vaak tussen een bepaalde waarde zitten. Deze waarde moet apart worden aangevraagd (dat zit niet in het standaard pakket)

De 15 panelen blijven nu op het dak liggen, verplaatsen, verhuizen, waarde mindering van de woning, is niet de moeite van het verplaatsen waard (ik ga geen zonnepanelen op het dak leggen, dus moet er iemand worden ingeschakeld).

Qua vervoer is het geen grote omweg om de kids het jaar op school af te laten maken. Dat is dus zonder problemen mogelijk.

Taxaties en bouwkundige rapporten worden deze week uitgevoerd. Dus alles loopt lekker snel (en vermoedelijk sneller dan verwacht voor onze hypotheekadviseur 😎).

Eind augustus moet alles in orde zijn voor het koopcontract.

Door Tweakers user sj0ertum, dinsdag 6 augustus 2019 13:51

Allereerst gefeliciteerd met de aankoop! Het was echt net of ik mijn eigen verhaal zat te lezen. Zit nu in een soortgelijke situatie, maar dan met een huis van mensen waar ik vroeger wel eens logeerde als kind. Ik roep al 10 jaar dat ik het ooit zou willen kopen en nu dwingt hun gezondheid om het huis te verkopen.
Ik moet alleen moeders de vrouw nog zien te overtuigen ;) .

Veel plezier!

Door Tweakers user rens-br, dinsdag 6 augustus 2019 13:56

Gefeliciteerd met de nieuwe woning. Als ik het mij goed kan herinneren gaan jullie weer terug in Son wonen, klopt dat?

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 6 augustus 2019 14:27

Gefeliciteerd man! Wat leuk en spannend om te doen, veel succes met alles dat erbij komt kijken :)

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 6 augustus 2019 19:01

sj0ertum schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 13:51:
Allereerst gefeliciteerd met de aankoop! Het was echt net of ik mijn eigen verhaal zat te lezen. Zit nu in een soortgelijke situatie, maar dan met een huis van mensen waar ik vroeger wel eens logeerde als kind. Ik roep al 10 jaar dat ik het ooit zou willen kopen en nu dwingt hun gezondheid om het huis te verkopen.
Ik moet alleen moeders de vrouw nog zien te overtuigen ;) .

Veel plezier!
Wat mooi dat mijn verhaal zo bekend voorkomt! Ik wil je bij deze alvast veel succes wensen met de onderhandelingen. Voordat je een bod uitbrengt, is het goed om vooraf even kritisch naar de woning te kijken en wellicht wordt "de baas" ook verliefd op de woning.
rens-br schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 13:56:
Gefeliciteerd met de nieuwe woning. Als ik het mij goed kan herinneren gaan jullie weer terug in Son wonen, klopt dat?
Ik ken zelf wel mensen in Son (& Breugel), maar of we daar gaan wonen vertel ik (nog) niet ;)
arnoudwokke schreef op dinsdag 6 augustus 2019 @ 14:27:
Gefeliciteerd man! Wat leuk en spannend om te doen, veel succes met alles dat erbij komt kijken :)
Bedankt Arnoud! Het is inderdaad spannend en er komt een hoop voor je af en we willen ervoor zorgen dat de druk bij ons blijft liggen en dat de kids de decembermaanden niet rumoeriger moeten doorstaan.

Uiteraard is het ook leuk om te doen, want ik mag weer aan de gang met domotica, zonnepanelen en andere interessante geek dingen :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.