Mesh netwerk voor XS4ALL klanten

Door Kiswum op vrijdag 15 februari 2019 08:30 - Reacties (14)
Categorie: Onderzoeken, Views: 9.367Dit artikel is niet alleen bestemd voor XS4ALL klanten, maar voor iedereen die een AVM / FRITZ!Box router in huis heeft of van plan is om er één aan te schaffen.

De reden waarom die provider in de titel staat, is om aan te geven dat XS4ALL meer biedt dan goede support, concurrerende prijzen bij uitgebreide pakketten en een stabiel netwerk. Het is tevens de grootste provider die een AVM router levert bij alle pakketten. Andere (consumenten) aanbieders die een AVM router meeleveren zijn onder andere: Trined, Fiber en Solcon. KPN heeft te kennen gegeven om XS4ALL samen met Telfort, te laten samensmelten onder de KPN vlag. Wat de gevolgen hiervan zijn, is momenteel koffiedik kijken, want dat is nog niet bekend gemaakt. Mogelijk zal KPN 3 keuzes geven: Budget (oude Telfort), Standaard (huidige KPN) en Premium (oude XS4ALL). Bij Standaard + premium zou ik aan KPN als advies willen geven om AVM routers te gebruiken en niet meer de gesloten Experiabox.


Om het artikel sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto's. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.


Een Mesh netwerk, is dat wel nodig?Waarom zou je kiezen voor een Mesh netwerk?
Met een extra router in bridgemodus, kun je toch ook een prima draadloos netwerk met meerdere accesspoints in je woning creëren?
Dat klopt, echter is het instellen van de 2e of 3e router, niet voor iedereen eenvoudig uit te voeren. Tevens kan de bridgemodus ervoor zorgen dat je die router (vanaf dat moment slechts een accesspoint) niet meer kan benaderen en dus niet meer aan kan passen. Een foutje in de instellingen kan ervoor zorgen dat je opnieuw moet beginnen om alles in te stellen. Die fout maak je maar 1 keer, daarna maak je (als het goed is) regelmatig backups van de AP's.

Een reden waarom je wél aan de slag kunt gaan met routers in bridgemodus, is doordat de prijs lager kan liggen dan Mesh apparatuur. Als je al een stapel routers thuis hebt liggen, dan kun je door middel van hetzelfde SSID ook een volledig dekkend draadloos netwerk opbouwen in je woning. Je moet dan goed weten welke instellingen je daarvoor moet aanpassen. Het is dus niet gereed met slechts enkele drukken op de knop.

Dit was (ongeveer) de situatie in ons woonhuis voordat ik de TP-Link Archer C3200 router had omgewisseld voor de AVM FRITZ!Box 7590:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/AVM_routers/Kiswum_networkplan-Small.png


Aan de slag met het AVM Mesh netwerkBenodigdheden om een AVM Mesh netwerk op te zetten:

• 1x AVM FRITZ!Box router *1
• 1x AVM FRITZ!Box router *1 of een AVM AVM FRITZ!Wlan repeater *1
• 1x Laptop of desktop dat is verbonden met de FRITZ!Box op het netwerk.

Stap 1:
Zorg ervoor dat je hoofdrouter op FRITZ!Os 7 draait, want daarmee kun je namelijk het Mesh netwerk opzetten. Over het algemeen zijn dat routers die in 2014 of later op de markt zijn gekomen, zoals de FRITZ!Box 7490 of de FRITZ!Box 3590 uit 2015. Deze routers zijn op dit moment al geschikt gemaakt voor het nieuwste OS van AVM.

Als versie 7 op de router staat, dan kun je de router instellen als Mesh Master onder het kopje: Home Network -> Mesh networking -> Mesh settings. Tussen de opties kan je zien dat de overige Mesh apparatuur door middel van een netwerkkabel of wifi een verbinding kan opzetten met de Mesh Master.De upgrade kun je het beste direct via de router binnenhalen. Als de upgrade nog niet wordt aangeboden, dan kun je de productpagina van de router bezoeken om te zien wat de meest recente softwareversie is. In mijn geval heb ik de hoofdrouter direct via een OTA (over-the-air) upgrade voorzien van de nieuwste versie. De FRITZ!Box 7490 heb ik handmatig voorzien van het meest recente OS.

Stap 2:
Verbind de clients aan de Mesh Master (bij voorkeur op poort: LAN1).Stap 3:

Neem de nieuwe apparatuur op in het netwerk. Over het algemeen gaat dat als volgt:
1. Druk de WLAN/WPS knop op de Mesh Master (hoofdrouter) voor 6-10 seconden in, totdat de lampjes knipperen.
2. Druk 1-2 seconden op de Connect- of WLAN/WPS knop op de client router/repeater.
3. De synchronisatie zal enkele seconden duren.

Hieronder is het uiteindelijke resultaat te zien als het goed is gegaan.

Gebruikte productenHieronder is een overzicht te zien van de gebruikte producten:FRITZ!Box 5490 (uitgebracht in NL: oktober 2016)
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/AVM_routers/5490-Small.pngFRITZ!Box 7590 (uitgebracht in NL: mei 2017)
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/AVM_routers/7590-Small.pngFritswlan 1750e (uitgebracht in NL: december 2014)
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/AVM_routers/1750e-Small.png
Tot slotHet verbinden van de routers is niet zo lastig. Je moet nog wel aan enkele dingen denken:
Zorg ervoor dat je de meest recente firmware alvast op je pc/laptop hebt staan, zodat je de nieuwe router of repeater direct kan voorzien van de laatste versie.
Als je de WLAN/WPS op de Mesh Master indrukt, dan kan het zijn dat het WLAN daarna is uitgeschakeld. Schakel die dus eventueel weer in, nadat alle Mesh apparatuur is toegevoegd.

Dit artikel is niet zozeer gemaakt als een review, want ik heb o.a. geen statische gegevens van de netwerksnelheden. Ik kan in ieder geval wel zeggen dat alle apparatuur zonder problemen kan verbinden op de nieuwe repeaters. De snelheid is net zo snel als de TP-Link gaming router en de stabiliteit is dik in orde. Het netwerk is geen enkele keer uitgevallen in 1,5 maand (maar goed, daarvoor was het ook al stabiel). Met 1 extra AP heb ik voldoende dekking door middel van het Wifi AC netwerk op 5GHz. Met het toevoegen van een extra repeater hebben we nu ook achterin de tuin een goede verbinding.

Het Mesh netwerk heeft voor veel mensen een toegevoegde waarde, waarbij je per repeater zo'n €80 - 240,- kwijt zal zijn. De uiteindelijke prijs, wordt vooral bepaald door het aantal netwerkpoorten en wifi snelheid die je wenst. XS4ALL biedt momenteel nog steeds AVM routers bij haar abonnementen, waarbij een volledige dekking in huis wordt beloofd. Dankzij de AVM router + gratis repeater, kun je dus in no-time een Mesh netwerk in huis realiseren. Dit werkt dan zowel op het 2,4GHz als 5GHz netwerk.


Links


1: Webpagina van XS4All (later wellicht: www.kpn.com)
1: Alle recente FRITZ!Box Routers
2: Alle recente FRITZ!Wlan Repeaters
Bron van de banner: Wijze.nl

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.

*1: Het product moet geschikt zijn voor FRITZ!Os 7. Over het algemeen zijn de meeste AVM apparaten van 5 jaar of nieuwer, hiervoor geschikt. Raadpleeg de productpagina van je router/repeater voor de meest recente firmware van je product.

Volgende: Xiaomi Product Launch Benelux 28-03 03-'19 Xiaomi Product Launch Benelux 28-03
Volgende: De geheimen van Tweakers 12-'18 De geheimen van Tweakers

Reacties


Door Tweakers user plofkip, vrijdag 15 februari 2019 11:31

Hoe gaat het wisselen tussen AP's? En dan met name als je op een punt komt met een mobiele telefoon bijvoorbeeld waarbij AP 2 beter bereik biedt maar AP 1 degene is waarmee het apparaat verbonden is? Ik heb zoveel gezeik gehad daarmee (dat de telefoon niet overschakelt naar het betere AP) namelijk.

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 15 februari 2019 12:56

kipusoep schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 11:31:
Hoe gaat het wisselen tussen AP's? En dan met name als je op een punt komt met een mobiele telefoon bijvoorbeeld waarbij AP 2 beter bereik biedt maar AP 1 degene is waarmee het apparaat verbonden is? Ik heb zoveel gezeik gehad daarmee (dat de telefoon niet overschakelt naar het betere AP) namelijk.
Ik heb hiervoor high-end routers van TP-Link, Netgear en Linksys gebruikt en ingezet als switch/AP.
Zowel met Mesh als zelf gemaakte AP's, heb ik daar de laatste jaren geen last mee gehad. Het signaal wordt netjes overgenomen door de andere AP/router.

Als 5GHz niet toereikend is, dan schakelt de telefoon automatisch over naar 2,4GHz. Als test gebruikte ik in huis alleen nog 5GHz op mijn smartphones. Tot op heden heb ik op alle verdiepingen een prima signaal.

Door Tweakers user plofkip, vrijdag 15 februari 2019 13:39

Kiswum schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 12:56:
[...]


Ik heb hiervoor high-end routers van TP-Link, Netgear en Linksys gebruikt en ingezet als switch/AP.
Zowel met Mesh als zelf gemaakte AP's, heb ik daar de laatste jaren geen last mee gehad. Het signaal wordt netjes overgenomen door de andere AP/router.

Als 5GHz niet toereikend is, dan schakelt de telefoon automatisch over naar 2,4GHz. Als test gebruikte ik in huis alleen nog 5GHz op mijn smartphones. Tot op heden heb ik op alle verdiepingen een prima signaal.
Misschien dat het met 5GHz sowieso beter gaat, i.v.m. de lagere signaal range.

Door Tweakers user rc5proxy, zaterdag 16 februari 2019 11:57

Toevallig met de decemberkalender actie van Fritz een wlan repeater 1750 gewonnen en echt het werkt ideaal binnen 5 minuten geinstalleerd en werken.
Helaas daarna niet meer in gebruik want het hele draadloze netwerk bestaat hier uit 3 Cisco 1042 accesspoints die oa ook vlan's en meerdere wlan netwerken aankunnen.

Door Tweakers user Bobby Rifler, zaterdag 16 februari 2019 13:00

Nadat ik de modem en repeater in mesh modus gezet had, kreeg ik soms problemen met ipv4, waardoor ik veel websites niet meer kon bereiken. Bij xs4all hadden ze geen oplossing, dus heb het maar weer uit gezet.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 16 februari 2019 13:18

Wat mij vooral opvalt je gaat hier tplink spul vervanger door avm spul

De vraag is dan natuurlijk waarom niet gewoon je bestaande spul flashen naar openwrt daar moet inmiddels toch ook wel mesh support in zitten?

Door Tweakers user 3raser, zaterdag 16 februari 2019 13:37

i-chat schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 13:18:
Wat mij vooral opvalt je gaat hier tplink spul vervanger door avm spul

De vraag is dan natuurlijk waarom niet gewoon je bestaande spul flashen naar openwrt daar moet inmiddels toch ook wel mesh support in zitten?
Dus je vind er iets van maar weet vervolgens niet eens zeker of openwrt wel die ondersteuning biedt. Daarnaast zijn er meer redenen om met AVM te werken. Bijvoorbeeld omdat het zeer gebruiksvriendelijk is. Voor openwrt moet je ongeveer een HBO studie hebben afgerond. En dan zit je nog steeds te knoeien met apparatuur wat niet echt gemaakt is voor dat doel.

Ik ben blij met mijn Fritz box. Helaas nog geen OS versie 7. ;(

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 16 februari 2019 16:22

3raser schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 13:37:
[...]

Dus je vind er iets van maar weet vervolgens niet eens zeker of openwrt wel die ondersteuning biedt. Daarnaast zijn er meer redenen om met AVM te werken. Bijvoorbeeld omdat het zeer gebruiksvriendelijk is. Voor openwrt moet je ongeveer een HBO studie hebben afgerond. En dan zit je nog steeds te knoeien met apparatuur wat niet echt gemaakt is voor dat doel.

Ik ben blij met mijn Fritz box. Helaas nog geen OS versie 7. ;(
Om openWRT te flashen hoef je echt geen rakketgeleerde te zijn, Ik heb dat 10 jaar geleden al meer dan eens gedaan. ik begon daar, volgens mij, mee met white russian en een asus wl500g.

De reden dat ik het nu niet doe is omdat ik nu een appartement huur waar de internetverbinding niet van mij is en ik dus geen eigen apperatuur draai en ik bovendien niet zo groot woon dat een mesh nodig zou zijn.
maar 802.11s is al een aantal jaar supported in openWRT dat vraagteken heeft vooral betrekking op de vraag of het al in de luci-gui zit.

verder niet echt gemaakt is voor dat doel, de hardware is gemaakt om linux te draaien en netwerktaken af te handelen, dat is precies wat oWRT doet. dat het dit doorgaans efficiënter doet dan de stockfirmware.....


Als de TS tplink nog heeft en eventueel nog andere units (ap's), dan ben ik eigenlijk wel benieuwd naar een vergelijking. Dat AVM het hier kind-eenvoudig maakt moge duidelijk zijn de tweaker in mij vraagt zich alleen af of het 't ook optimaal maakt (binnen de grenzen van wat je van een niet-hbo'er aan instelmogelijkheden mag verwachten).

Door Tweakers user MarcelGo, zondag 17 februari 2019 08:41

Ik weet er onvoldoende van maar vraag me af waarom niet alleen de 5490 en repeaters? Waarom de 7590 ertussen?

Door Tweakers user Kiswum, zondag 17 februari 2019 09:16

kipusoep schreef op vrijdag 15 februari 2019 @ 13:39:
[...]

Misschien dat het met 5GHz sowieso beter gaat, i.v.m. de lagere signaal range.
Met 2,4GHz zijn er ook geen problemen met het overschakelen van AP. Zo zout het ook moeten werken met Mesh netwerken. Bij zelfgemaakte oplossingen is die garantie er niet.
rc5proxy schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 11:57:
Toevallig met de decemberkalender actie van Fritz een wlan repeater 1750 gewonnen en echt het werkt ideaal binnen 5 minuten geinstalleerd en werken.
Helaas daarna niet meer in gebruik want het hele draadloze netwerk bestaat hier uit 3 Cisco 1042 accesspoints die oa ook vlan's en meerdere wlan netwerken aankunnen.
Leuke prijs, ik heb vorig jaar ook meegedaan met die adventkalender, maar daar had ik niets bij gewonnen.
Bobby Rifler schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 13:00:
Nadat ik de modem en repeater in mesh modus gezet had, kreeg ik soms problemen met ipv4, waardoor ik veel websites niet meer kon bereiken. Bij xs4all hadden ze geen oplossing, dus heb het maar weer uit gezet.
Ik heb hier geen last van gehad. Ik zou je willen aanraden om contact op te nemen met AVM, mogelijk staat een instelling niet goed op 1 of meerdere routers. Misschien is er ondertussen ook al een fix uit, want meerdere XS4ALL klanten kunnen er last van hebben gehad. Die provider is overigens geen onbekende van AVM. Toen ik hen tegenkwam op de IFA in Berlijn, waren ze goed bekend met die provider en de apparatuur die ze in gebruik hadden van AVM.
i-chat schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 13:18:
Wat mij vooral opvalt je gaat hier tplink spul vervanger door avm spul

De vraag is dan natuurlijk waarom niet gewoon je bestaande spul flashen naar openwrt daar moet inmiddels toch ook wel mesh support in zitten?
Waarom test ik spullen, waarbij ik al prima spul voor heb liggen? Tja, het is gewoon een mooie hobby en ik was wel benieuwd hoe het allemaal zou werken. De 7590 heb ik van het productteam mogen lenen om dit artikel te kunnen schrijven. Ik was namelijk wel benieuwd hoe alles zou werken als ik mijn oudere AVM router zou upgraden naar deze laatste release. Daarnaast leek het mij wel interessant om mijn ervaring hierover te delen.

De laatste keer dat ik iets hoorde over Openwrt, was doordat ik mijn oude routers wilde voorzien van nieuwe + up-to-date software. In die tijd was 2,4 + 5GHz netwerken niet te combineren, waardoor je geen 2 netwerken kon creëren. Ik hoop dat het nu (zo'n 2 jaar later), geen probleem meer is bij de huidige releases.
De laatste tijd dat ik iets voorbij zag komen over OpenWRT was dus niet in de vele router reviews. Ik weet ook niet of Tweakersgebruikers geïnteresseerd zjin in OpenWRT software.

Wat AVM meelevert is wat mij betreft Tweakers-waardig en je hebt genoeg instelmogelijkheden. Bij een hoop routers komt er zelfs functionaliteit bij, dankzij de upgrades die ze uitvoeren. Die routers krijgen niet alleen de mogelijkheid om een Mesh op te zetten, maar oude routers krijgen o.a. een hogere wifi snelheden door 2,4GHz en 5GHz te combineren. Daarnaast wordt de beveiliging ook voorzien van update, zelfs bij routers die ouder zijn dan 5 jaar.
3raser schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 13:37:
[...]

Dus je vind er iets van maar weet vervolgens niet eens zeker of openwrt wel die ondersteuning biedt. Daarnaast zijn er meer redenen om met AVM te werken. Bijvoorbeeld omdat het zeer gebruiksvriendelijk is. Voor openwrt moet je ongeveer een HBO studie hebben afgerond. En dan zit je nog steeds te knoeien met apparatuur wat niet echt gemaakt is voor dat doel.

Ik ben blij met mijn Fritz box. Helaas nog geen OS versie 7. ;(
Op zich is OpenWRT prima te installeren op de 2 routers waarop ik het heb getest (een Netgear en Linksys router). Je moet wel bekijken wat de voor- en nadelen zijn en of je geen functionaliteit gaat missen. Volgens mij hoef je alleen maar op te letten op de 30-30-30 seconden cyclus.
MarcelGo schreef op zondag 17 februari 2019 @ 08:41:
Ik weet er onvoldoende van maar vraag me af waarom niet alleen de 5490 en repeaters? Waarom de 7590 ertussen?
De 5490 had ik al jaren draaien met een repeater (TP-Link router) en dat werkt ook goed, maar het verschil met een Mesh netwerk is voor (netwerk)beheerders zeer groot. Als een zelfgebouwde repeater eenmaal goed staat, dan kun je het bijna niet meer aanpassen. Als ik nu weer zou moeten kiezen, dan zou ik een AVM router prefereren incl. FRITZ!Os 7.

De 1750E repeater hebben we niet nodig voor deze opstelling, doordat de dekking al volledig is in onze woning met 3 woonlagen. Doordat de repeater meegeleverd (kan) worden bij je abonnement, vond ik het wel goed om die mee te nemen in dit artikel. Een extra draadloze verbinding in de tuin is dankzij die repeater perfect te realiseren. Echter is de snelheid van zo'n repeater wel minder hoog dan van een gaming router of een AVM router in het hogere segment.
i-chat schreef op zaterdag 16 februari 2019 @ 16:22:
[...]

Als de TS tplink nog heeft en eventueel nog andere units (ap's), dan ben ik eigenlijk wel benieuwd naar een vergelijking. Dat AVM het hier kind-eenvoudig maakt moge duidelijk zijn de tweaker in mij vraagt zich alleen af of het 't ook optimaal maakt (binnen de grenzen van wat je van een niet-hbo'er aan instelmogelijkheden mag verwachten).
TP-Link Archer C3200 + OpenWRT> Computer says no:
https://openwrt.org/start?do=search&id=start&sf=1&q=c3200

Deze router is ruim 2 jaar geleden aangeschaft en de router staat er (nog steeds) niet tussen. Is OpenWRT nog wel een ding? Zoals ik aangaf, ik zie het op Tweakers nauwelijks voorbij komen. Is de eigen software inmiddels beter en meer geoptimaliseerd voor de routers of is het project vooral interessant voor de aller bekendste routers?

Ik lees zojuist, dat OpenWRT niet voor iedereen een (flinke) verbetering is:https://nl.hardware.info/reviews/8959/11/openwrt-op-je-router-custom-firmware-onder-de-loep-afsluitend

[Reactie gewijzigd op zondag 17 februari 2019 09:20]


Door Tweakers user MarcelGo, zondag 17 februari 2019 20:34

Duidelijk, mijn 5490 doet al mesh netwerk, vandaar. Ik heb een mesh met 3 repeaters en best tevreden.

Door Tweakers user wgdejong99, maandag 18 februari 2019 16:50

Het grote verschil tussen het plaatsen van twee AP's met dezelfde SSID en de mesh is dat zowel de AP en de wifi extender gebruik maken van exact hetzelfde kanaal ( Kanaal 13 op de 2.4Ghz zit nu boven en beneden op de AP's, wel een verschillend MAC adres). De mesh kan de devices automatisch sturen naar het beste AP, dit gebeurt zover ik kan zien zonder impact op de wifi verbinding. Ik kan tijdens een wifi call naar boven lopen en zonder onderbreking zie ik dat hij is overgeschakeld naar het andere AP.

Als je twee losse AP's hetzelfde SSID geeft dan zullen ze constant bezig zijn om een eigen vrij kanaal te vinden in het spectrum want ze weten niet van elkaars bestaan af, iets wat de stabiliteit van je Wifi niet ten goede komt. Je zou ook beide AP's op een vast eigen kanaal kunnen zetten maar dan belast je onnodig het spectrum.

Door Tweakers user Kiswum, maandag 18 februari 2019 19:58

wgdejong99 schreef op maandag 18 februari 2019 @ 16:50:

Als je twee losse AP's hetzelfde SSID geeft dan zullen ze constant bezig zijn om een eigen vrij kanaal te vinden in het spectrum want ze weten niet van elkaars bestaan af, iets wat de stabiliteit van je Wifi niet ten goede komt. Je zou ook beide AP's op een vast eigen kanaal kunnen zetten maar dan belast je onnodig het spectrum.
De AP's/routers blijven op hetzelfde kanaal uitzenden, het maakt daarbij (voor zover ik weet) niet uit of je wel of geen Mesh netwerk gebruikt. Als ik boven zit, dan zit ik op hetzelfde kanaal als mijn kinderen die beneden zitten. Dit was voordat ik het Mesh netwerk gebruikte ook al, daarin is geen verschil.

Mijn netwerk zet ik al een jaar of 12 vast op hetzelfde kanaal, hierdoor heb ik meer grip op de apparatuur en het gebruikte kanaal. Kanaal 13 is overigens een kanaal die niet door alle Amerikaanse / Aziatische producten gebruikt kan/mag worden. Het kan dus gebeuren dat je niet alle op dat kanaal kan aansluiten.

Het testen van een conference call heb ik overigens nooit geprobeerd, maar het is wel een goede testmethode.

Door Tweakers user robobob12, dinsdag 21 januari 2020 14:44

Hallo Kwisum, mooi artikel! Ik wil met identieke apparatuur hetzelfde gaan doen, echter de FritsBox 7590 wil ik als Mesh Master instellen en de FritzBox 5490 als Mesh Repeater. Vooral omdat ik de nieuwere (de 7590) als gateway wil gebruiken en deze ook een extra WAN poort heeft, waardoor ik één poortje extra heb. Beiden zijn voorzien van de laatste firmware (7.13 op de 7590 en 7.12 op de 5490). Nu krijg ik het met geen mogelijkheid voor mekaar om die 5490 als Repeater in te stellen, niet als WiFi repeater en helemaal niet als Mesh repeater……. Heb jij mogelijk een oplossing?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.