Poll: De perfecte smartphone 2016 editie

Door Kiswum op woensdag 3 augustus 2016 23:00 - Reacties (23)
Categorieën: Onderzoeken, Telefonie, Views: 5.186

10-08-2016 - 19:30 | De enquête is gesloten. Stemmen is niet meer mogelijk.
De resultaten zijn hier te vinden: Kiswum - Your smartphone reviewer: De resultaten - De perfecte smartphone 201...


Wat als: Je benaderd zou worden door een smartphone fabrikant en de vraag krijgt: "Wat zou jij graag in je volgende telefoon willen hebben die over 5 maanden uit gaat komen?"

Dat was een vraag die ik 1,5 jaar geleden aan jullie had gesteld.
Ik heb daarop veel reacties mogen ontvangen en ik vroeg me een enkele dagen geleden weer hetzelfde af.

Wat blijkt, ZTE stelt het publiek nu een soortgelijke vraag. Het hoeft in dat geval geen smartphone te zijn, maar het mag iets nieuws/unieks zijn die ook voor het grote groep interessant kan zijn. Ik heb zelf een idee hoe de meest ideale smartphone eruit zal komen te zien, maar ik weet nog niet welk schermformaat men tegenwoordig zou willen hebben.

Om die vraag beantwoord te krijgen vraag ik jullie hulp. Ik zal de resultaten daarna ook met ZTE delen om aan te geven wat voor de Nederlander/Belg de meest ideale smartphone is. Uiteraard met credits voor het Tweakers publiek.

Doe mee met de enquête en discussieer mee in deze blog.
Als je voor de optie; anders kiest. Dan mag je de reactie daarvan op mijn Tweakblog plaatsen, maar ook in de enquête zelf.

Over een week zal ik de resultaten bekend maken.

Hier is de enquête.
https://goo.gl/forms/pyu4xf5IQ3CvvXxI3

Volgende: De resultaten - De perfecte smartphone 2016 editie 08-'16 De resultaten - De perfecte smartphone 2016 editie
Volgende: Xiaomi Product launch 27-7 Notebook Air / Redmi Pro 07-'16 Xiaomi Product launch 27-7 Notebook Air / Redmi Pro

Reacties


Door Tweakers user Ample Energy, woensdag 3 augustus 2016 23:32

Log in met je Google-account. Je stuurt de mensen aardig richting Android, merk ik al :P

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 3 augustus 2016 23:35

Ample Energy schreef op woensdag 03 augustus 2016 @ 23:32:
Log in met je Google-account. Je stuurt de mensen aardig richting Android, merk ik al :P
Oh that sucks...
Ik heb de proef op de som genomen. Je kunt ook inloggen met een Hotmail account (al vermoed ik dat het alleen kan als dat een backup account is van je Gmail :P)

Edit: in de tussentijd kun je naar de vragen kijken en de antwoorden naar me doorsturen via een PM op Tweakers.

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 augustus 2016 23:36]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 3 augustus 2016 23:58

extra betalen voor waterdicht ?? hell no dat moet ano nu gewoon standaard zijn, hoe wil je anders in de regen op je fiets je navigatie gebruiken, ik zeg ip67 verplicht vandaf 2017/18

Door Raoul Teeuwen, donderdag 4 augustus 2016 07:23

Qua rom/dual-boot: het zou fijn zijn als je eenvoudig tussen ROMs kon switchen, en los van meerdere Android ROM's: hoe meer andere keuze (Windows etc), hoe fijner...

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 4 augustus 2016 10:03

i-chat schreef op woensdag 03 augustus 2016 @ 23:58:
extra betalen voor waterdicht ?? hell no dat moet ano nu gewoon standaard zijn, hoe wil je anders in de regen op je fiets je navigatie gebruiken, ik zeg ip67 verplicht vandaf 2017/18
Mwah, als dat dikkere randen betekent, dan hoeft het van mij niet. Spatwaterdicht, en je houdt het prima uit in Nederland.

IP certificering is leuk om eens aan je vrienden te laten zien, maar imho is het niet de heilige graal. Trouwens, het scherm reageert toch nauwelijks meer in de regen, dus wat maakt het dan uit dat je hem er vol in kan houden?

Door Tweakers user shadvet, donderdag 4 augustus 2016 11:24

Bluetooth staat niet tussen de opties. Ik weet dat dit al een jaar of 10 standaard is, maar zeker een vereiste!

Door Tweakers user jbdeiman, donderdag 4 augustus 2016 16:27

i-chat schreef op woensdag 03 augustus 2016 @ 23:58:
extra betalen voor waterdicht ?? hell no dat moet ano nu gewoon standaard zijn, hoe wil je anders in de regen op je fiets je navigatie gebruiken, ik zeg ip67 verplicht vandaf 2017/18
Waterdicht als in hij kan mee in het water met Zwemmen, en is dan ook nog enigszins te bedienen, wil ik er wel (iets) voor betalen. Vocht/ spatwaterdicht lijkt mij toch wel iets wat standaard moet zijn.

Verder vind ik niet dat ik moet betalen voor een redelijke termijn aan updates: Updates (met name rondom veiligheid) moeten standaard zijn voor in ieder geval de levensduur van een telefoon (2 jaar denk ik toch minimaal, bij voorkeur langer).

Voor resolutie heb ik (ivm VR) UHD aangegeven, maar voor gewoon telefoon gebruik is FullHD (op 5") toch echt prima hoor, zo dicht zit je niet op je telefoon dat je pixeltjes ziet bij normaal gebruik, het "schermen" (Haha mooie woordkeuze :D ) met hoge resoluties is voor mij alleen maar marketing en voegt op dat formaat niets toe, anders dan voor (mogelijk) gebruik met VR..

Door Tweakers user friggler, donderdag 4 augustus 2016 16:29

shadvet schreef op donderdag 04 augustus 2016 @ 11:24:
Bluetooth staat niet tussen de opties. Ik weet dat dit al een jaar of 10 standaard is, maar zeker een vereiste!
Onscreen toetsenbord staat er ook niet tussen. Tevens staat er geen GPS tussen en ook geen WIFI. Allemaal standaard dingen tegenwoordig dus hoeven ze ook niet bij de opties te staan.

Door Tweakers user Whatson, donderdag 4 augustus 2016 17:26

Kiswum schreef op woensdag 03 augustus 2016 @ 23:35:
[...]


Oh that sucks...
Ik heb de proef op de som genomen. Je kunt ook inloggen met een Hotmail account (al vermoed ik dat het alleen kan als dat een backup account is van je Gmail :P)

Edit: in de tussentijd kun je naar de vragen kijken en de antwoorden naar me doorsturen via een PM op Tweakers.
Tip: http://typeform.com

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 4 augustus 2016 20:16

i-chat schreef op woensdag 03 augustus 2016 @ 23:58:
extra betalen voor waterdicht ?? hell no dat moet ano nu gewoon standaard zijn, hoe wil je anders in de regen op je fiets je navigatie gebruiken, ik zeg ip67 verplicht vandaf 2017/18
Helaas denken enorm veel fabrikanten daar anders over :( Het zou mooi zijn als alle fabrikanten in op z'n minst een waterafstotende laag zouden aanbrengen. Voorlopig is het een extra feature. Een regenbui mag zo'n telefoon dus wel kunnen weerstaan. Even ermee zwemmen hoeft wat mij betreft niet (het verwachtingspatroon wordt dan namelijk strenger door de consument).
Raoul Teeuwen schreef op donderdag 04 augustus 2016 @ 07:23:
Qua rom/dual-boot: het zou fijn zijn als je eenvoudig tussen ROMs kon switchen, en los van meerdere Android ROM's: hoe meer andere keuze (Windows etc), hoe fijner...
Switchen van Android naar Windows zou bijvoorbeeld al mooi zijn.
shadvet schreef op donderdag 04 augustus 2016 @ 11:24:
Bluetooth staat niet tussen de opties. Ik weet dat dit al een jaar of 10 standaard is, maar zeker een vereiste!
Dat is standaard voor de perfecte telefoon, net als WIfi op 5GHz, een snelle processor, volledige 4G ondersteuning voor de Benelux netwerken, verstevigd glas aan de voorkant, notificatie LED en nog meer van dat soort dingen.
jbdeiman schreef op donderdag 04 augustus 2016 @ 16:27:
[...]

Verder vind ik niet dat ik moet betalen voor een redelijke termijn aan updates: Updates (met name rondom veiligheid) moeten standaard zijn voor in ieder geval de levensduur van een telefoon (2 jaar denk ik toch minimaal, bij voorkeur langer).
Helaas is het nog niet standaard, zelfs de Android flagships zijn momenteel nog niet eens up-to-date. Draai een Stagefright checker op je nieuwste Android telefoon en de kans is groot dat de laatste patches van juli/augustus nog niet zijn geïmplementeerd.
Voor resolutie heb ik (ivm VR) UHD aangegeven, maar voor gewoon telefoon gebruik is FullHD (op 5") toch echt prima hoor, zo dicht zit je niet op je telefoon dat je pixeltjes ziet bij normaal gebruik, het "schermen" (Haha mooie woordkeuze :D ) met hoge resoluties is voor mij alleen maar marketing en voegt op dat formaat niets toe, anders dan voor (mogelijk) gebruik met VR..
In dat geval zou een softwarematige resolutie aanpassing interessant kunnen zijn. Daarmee kun je switchen van UHD naar Full-HD. Mooi dus voor een toekomstige telefoon (en de feature is al beschikbaar op een enkele telefoon).
Goed alternatief! Ik zal de volgende keer kijken of dat een interessante optie is. De vorige keer had ik de enquete via http://www.enquetemaken.be. Op zich ook een prima site, maar het zichtbaar maken van de resultaten was niet denderend. Al moet je natuurlijk niet teveel eisen hebben bij gratis tools :)

Door Tweakers user Ample Energy, donderdag 4 augustus 2016 22:08

i-chat schreef op woensdag 03 augustus 2016 @ 23:58:
extra betalen voor waterdicht ?? hell no dat moet ano nu gewoon standaard zijn, hoe wil je anders in de regen op je fiets je navigatie gebruiken, ik zeg ip67 verplicht vandaf 2017/18
Je moet ergens beginnen. Als een fabrikant 2 modellen heeft, waarvan er 1 waterdicht is en 10-20 euro meer kost en iedereen roept "hell no" en koopt de goedkopere versie, dan is de volgende generatie niet meer waterdicht.
En alles kost geld. Als een fabrikant jouw "hell no" opvat als "de concurrent is niet waterdicht en 20 euro goedkoper, dus ik ga voor die", dan wordt hun telefoon niet waterdicht.


Overigens had ik voor de volgende antwoorden willen kiezen (Kiswum, mag dit ook in plaats van een DM? :P Is misschien leuk voor de discussie):

- OS: Windows 10 Mobile
Ubuntu en andere alternatieven hadden leuk geweest, maar dat zal nog jaren nodig hebben om van de grond te komen. Mijn volgende mobiel heeft dus 99% zeker W10M. Niet dat W10M perfect is, verre van zelfs, maar Android wil ik echt niet en iOS vind ik niet zo lekker werken als W10M en dan neem ik de gebreken maar voor lief.

- Verplichte opties: ik koop absoluut geen telefoon als ik hem niet draadloos kan opladen en hij moet mínímaal 3 jaar updates (OS en beveiliging) krijgen. Qi-standaard heeft overigens de voorkeur. Verder zou OIS, USB-C en waterdicht leuk zijn. Eigenlijk wil ik ook geen telefoon zonder hardware-buttons, maar ik ben bang dat dat wordt uitgefaseerd.

- Schermtechniek: /care, zolang het er goed uit ziet

- Formaat: 5-5.2" en 5.3-5.5" lijkt mij prima

- Schermresolutie: Zullen we 2560 x 1440 doen? Meer of minder mag ook, maar ik vind 1280 x 720 achterhaald, zeker op >5".

- Prijs: €250 - 349 en €350 - 449. Als ik zie wat de Lumia 950 biedt voor €335 wil ik liever niet meer uitgeven dan dat.

- Extra betalen: eerlijke handel, maar zeg dat maar niet tegen een Chinese fabrikant :P Maar serieuzer en kijkend naar het maximum van 3 keuzes: waterdicht, draadloos opladen, hardware-buttons.

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 4 augustus 2016 22:15

Ample Energy schreef op donderdag 04 augustus 2016 @ 22:08:
[...]

Overigens had ik voor de volgende antwoorden willen kiezen (Kiswum, mag dit ook in plaats van een DM? :P Is misschien leuk voor de discussie):
opladen, hardware-buttons.
Ja hoor, dit mag ook zo, ik ben niet zo moeilijk :D
Hardware knoppen, er zijn meer mensen die dat willen aanhouden. Ik ben ook vergeten om een hardwaretoetsenbord toe te voegen. Gelukkig heb ik daarvoor een "other" knop.

Door Tweakers user Brandts, vrijdag 5 augustus 2016 07:25

i-chat schreef op woensdag 03 augustus 2016 @ 23:58:
...hoe wil je anders in de regen op je fiets je navigatie gebruiken...
Met een waterdicht hoesje ;)

Door Tweakers user Nopheros, vrijdag 5 augustus 2016 13:27

Log in met je Google-account. Fail.

Door Tweakers user Ample Energy, vrijdag 5 augustus 2016 13:35

Kiswum schreef op donderdag 04 augustus 2016 @ 22:15:
[...]
Ja hoor, dit mag ook zo, ik ben niet zo moeilijk :D
Hardware knoppen, er zijn meer mensen die dat willen aanhouden. Ik ben ook vergeten om een hardwaretoetsenbord toe te voegen. Gelukkig heb ik daarvoor een "other" knop.
Gelukkig maar :P
Met hardware-buttons bedoel ik overigens de knoppen onder het scherm in plaats van dat je ze op je scherm zelf krijgt, geen toetsenbord.
Zoals dit:
http://files.channel9.msd...image008_thumb%5B6%5D.jpg
Omdat ik een hekel heb aan dit:
http://www1-lw.xda-cdn.co...-bar-galaxy-s5-enable.jpg

Overigens ben ik de irisscanner totaal vergeten op te noemen, dat vind ik zo cool :P Maar ik blijf toch maar bij de genoemde extra functies.

Door Tweakers user Legendfusion, vrijdag 5 augustus 2016 15:26

Ingevuld. Bij sommige vragen had ik meer invul opties gewild. :)

Door Tweakers user Frank!in, vrijdag 5 augustus 2016 23:04

Leuk zn onderzoekje!
Geef mij maar een highend telefoon met een scherm van +/- 4.7 inch dan ben ik al heel gauw blij!

Door Tweakers user Opa_1960, zaterdag 6 augustus 2016 01:55

Leuke poll, maar ik mis de prioriteiten. Waar kijk je als eerste naar ? Er van uitgaande dat het ding gewoon goed belt, werkende Wifi en BT heeft, etc..
- Bovenaan verlanglijstje: werkbaar scherm, ook in zon afleesbaar. Kan me niet schelen of het een Amoled of 'Super-XXL-lcd' is.. Het is voor mij een telefoon, géén media-center. Tv kijken doe ik op een knappe tv.
Resolutie van 720P is voor mij genoeg, dus elke Chinees kan het maken.
- Accu-duur minimaal 2 dagen. Laden mag een nachtje overslaan. Maakt me niet uit dat de foon daar dikker van wordt, tenzij het over de 1,5cm heengaat.
- Waterbestendig.. Als buitenwerker krijgt mijn gsm méér dan een buitje te verwerken. Ik hoef er niét mee te kunnen duiken, maar een dag in een natte jaszak moet kunnen.
- Formaat.. Ik ben voor 'compact'.. 5"max. Dank aan Sony voor de Z3c, en Kiswum voor de reviews.Kan me er wel in vinden.
- Stevig, hufterproof. Glazen achterkant? Ben je niet lekker ofzo? Het moet stevig zijn, en niet van tafel glijden. Sorry Sony, maar op jullie glazen Z3c-back zit bij mij een dikke rooie leren sticker. En iedereen denkt dat ik een Apple-special heb.. :-)
- Breukvrij en krasvrij glas.. Corning-Gorilla-5,6,7, onzin. Het moet tegen een stootje kunnen. Zoals bij Moto-X-force.
- Camera .. Mag van mij 4 MP zijn, als de beelden maar net zo goed zijn als van mijn 4MP- Aldi-camera. Meer is niét altijd beter, daar komt meer bij kijken.
- werkgeheugen 4Gig ? 2 lijkt me de komende jaren voldoende. Mijn reserve-Moto-G-2014 doet nog alles wat ik vraag, maar ik ben géén gamer of multi-user.
- SD-card.. Absolute must. Is niét standaard, dus check..
- Extra betalen voor... Ik betaal nergens extra voor, ik koop wat de juiste specs heeft.
=============
Kiswum, ik hoop dat je HTC zo gek krijgt dat ze een degelijke buiten-gsm maken, met bescheiden afmetingen.
En bij deze dank voor je reviews.. Plus-5jes mag niet, maar zou wat mij betreft op zijn plaats zijn voor echte ervarings-reviews.

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 6 augustus 2016 09:05

:*)
Nopheros schreef op vrijdag 05 augustus 2016 @ 13:27:
Log in met je Google-account. Fail.
Mag ook met je Hotmail account, mits het is gelinkt aan je gmail account :)
Ample Energy schreef op vrijdag 05 augustus 2016 @ 13:35:
[...]

Overigens ben ik de irisscanner totaal vergeten op te noemen, dat vind ik zo cool :P Maar ik blijf toch maar bij de genoemde extra functies.
Oh ja dat is ook een goede optie, eerst eens even zien hoe goed dat werkt bij de Note7. Het zou zinloos zijn als je het niet kunt gebruiken in het donker (vooral doordat er geen frontcamflitser op de Note7 zit, vraag ik me af of het werkt).
Legendfusion schreef op vrijdag 05 augustus 2016 @ 15:26:
Ingevuld. Bij sommige vragen had ik meer invul opties gewild. :)
Bedankt voor het invullen!
Je kunt er vaak wel meer invullen, maar soms moet je bepalen wat je het aller belangrijkst vind. Minimaal 32 GB of een SD kaart ingang, metalen achterkant of draadloos opladen of snelladen of een dikke accu.
Frank!in schreef op vrijdag 05 augustus 2016 @ 23:04:
Leuk zn onderzoekje!
Geef mij maar een highend telefoon met een scherm van +/- 4.7 inch dan ben ik al heel gauw blij!
Bedankt!
Wat jij zou willen is tegenwoordig al nauwelijks te vinden. 2-3 jaaar geleden had je veel meer keuze dan nu.
Opa_1960 schreef op zaterdag 06 augustus 2016 @ 01:55:

Leuke poll, maar ik mis de prioriteiten. Waar kijk je als eerste naar ? Er van uitgaande dat het ding gewoon goed belt, werkende Wifi en BT heeft, etc..
Hallo Opa, wat gezellig dat u ook met ons meedoet!
Prioriteiten stellen bij de opties, dat is interessant. Daar heb ik ook niet over nagedacht, er zijn questionnaires waarbij dat wel mogelijk is, maar zijn die ook gratis ? :/
- Waterbestendig.. Als buitenwerker krijgt mijn gsm méér dan een buitje te verwerken. Ik hoef er niét mee te kunnen duiken, maar een dag in een natte jaszak moet kunnen.
- Formaat.. Ik ben voor 'compact'.. 5"max. Dank aan Sony voor de Z3c, en Kiswum voor de reviews.Kan me er wel in vinden.
Al iemand veel buiten werkt, dan is het scherm inderdaad enorm van belang. Vooral de helderheid moet goed in te stellen zijn en moet de buitenkant tegen een stootje kunnen.
Robuustheid, dat is iets wat ook in het lijstje mocht komen, op dit moment is daarvoor het "other" knopje voor.[/q]
- Breukvrij en krasvrij glas.. Corning-Gorilla-5,6,7, onzin. Het moet tegen een stootje kunnen. Zoals bij Moto-X-force.
Goed voorbeeld, zelfhelende achterkant kan daarin ook interessant zijn. Het is immers al mogelijk[/q]
- Camera .. Mag van mij 4 MP zijn, als de beelden maar net zo goed zijn als van mijn 4MP- Aldi-camera. Meer is niét altijd beter, daar komt meer bij kijken.
Een camera die 16MP aan kan hoef niet goed te zijn. De kwaliteit is inderdaad afhankelijk van veel meer factoren. Denk daarbij aan de lens, f/aperture waarde, software en chipset. Als ik een hoofdcamera zie van 4MP, dan is de resolutie weliswaar Full-HD, maar alle achterliggende technieken zullen zeer waarschijnlijk ondermaats zijn en zou me terug zetten naar de kwaliteit uit 2010. Een enkele telefoon zou wel weg kunnen komen met een 4MP camera, maar dan zal het zeer waarschijnlijk een speciale camera zijn. Denk dan aan infrarood, zwart-wit of warmtecamera's.
- werkgeheugen 4Gig ? 2 lijkt me de komende jaren voldoende. Mijn reserve-Moto-G-2014 doet nog alles wat ik vraag, maar ik ben géén gamer of multi-user.
2GB is momenteel nog voldoende, echter is dat momenteel wel de grens voor een heerlijk werkende Android telefoon. iOS en WM10 hebben wat meer rek, doordat de software beter is geoptimaliseerd voor low-end specificaties. Echter moet ik wel bekennen dat ik het vooral merk tijdens spellen, zoals Rollercoaster Tycoon.
- Extra betalen voor... Ik betaal nergens extra voor, ik koop wat de
juiste specs heeft.
Voor bijna alle telefoons moet je concessies maken. Voor de een is dat een downgrade van 5,5" naar 5,2" en voor de ander is dat het ontbreken van een waterdicht ontwerp. Zo vind ik de upgrade van de Xperia Z3c naar een Xperia Z5c niet op alle vlakken een verbetering. De voor- en nadelen heb ik zo goed mogelijk geprobeerd te beschrijven in de laatste review. Als een fabrikant me zou vragen of ik extra wilde betalen voor bijvoorbeeld draadloos laden, NFC, waterdichtheid en/of extra dunne bezels/randen, dan zou ik er wel voor open staan.
Kiswum, ik hoop dat je HTC zo gek krijgt dat ze een degelijke buiten-gsm maken, met bescheiden afmetingen.
En bij deze dank voor je reviews.. Plus-5jes mag niet, maar zou wat mij betreft op zijn plaats zijn voor echte ervarings-reviews.
Bedankt voor de waardering opa!
ZTE moet ik proberen te overtuigen met de resultaten uit het onderzoek. Het idee had ik al in mijn hoofd, de uiteindelijke wensen komen van alle vrijwilligers die de enquete hebben ingevuld.

Vanaf september kan er gestemd worden voor de "perfecte smartphone" van een Beneluxer, ik hoop dat ik genoeg stemmen verzamel om in de shortlist te komen. Ik zal iedereen daar nog van op de hoogte houden in een volgende blog.

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 6 augustus 2016 09:09

Het aantal ingevulde formulieren staat nu op 279!

Bedankt voor alle inzendingen zover. Het zou mooi zijn als ik 500 ingevulde formulieren kan analyseren. Deel deze pagina en laat zoveel mogelijk mensen mee discussiëren over dit onderwerp. Het zou mooi zijn als wij de grote smartphone wereld kunnen laten zien wat de consument eigenlijk zou willen hebben. Zou deze smartphone al bestaan of moet er iets totaal anders komen?

Door Tweakers user iTeV, zaterdag 6 augustus 2016 14:30

"Gegarandeerd 3 jaar beveiligingsupdates"
Imo zou je dat standaard moeten hebben als je de toestel koopt.

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 6 augustus 2016 15:14

iTeV schreef op zaterdag 06 augustus 2016 @ 14:30:
[...]

Imo zou je dat standaard moeten hebben als je de toestel koopt.
Helaas is dat verre van standaard :( het zou mooi zijn als het verplicht gaat worden (zonder super hoge meerprijzen).

Door Tweakers user i-chat, zondag 7 augustus 2016 19:04

Jeroenneman schreef op donderdag 04 augustus 2016 @ 10:03:
[...]


Mwah, als dat dikkere randen betekent, dan hoeft het van mij niet. Spatwaterdicht, en je houdt het prima uit in Nederland.

IP certificering is leuk om eens aan je vrienden te laten zien, maar imho is het niet de heilige graal. Trouwens, het scherm reageert toch nauwelijks meer in de regen, dus wat maakt het dan uit dat je hem er vol in kan houden?
ip 67 is wel meer dan even laten zien aan je vrienden, het is, het verschil tussen, je toestel in een plas water laten vallen en of ie dan nog de rest van je contractduur mee gaat ja dan nee.

dat is, als je vaak naar het strand gaat met de hond het verschil tussen wel of geen zand in de randen van je scherm.

nee niemand (of niet veel) mensen zullen hun toestel dagelijks mee in het zwembad nemen, maar hij moet een duik in de afwastijl of de wc (ok dat is misschien nie heel erg fijn om nog aan je hoofd te houden), prima overleven.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.