Op bezoek bij start-up Utomik

Door Kiswum op dinsdag 7 juli 2015 22:22 - Reacties (14)
Categorie: Onderzoeken, Views: 5.418

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Utomik/Utomik-ClientLogo1.png


Inleiding

In februari 2014, zag ik op Facebook, het onderstaande filmpje voorbij komen over een nieuw spelplatform: Utomik.Enkele dagen later, zag ik via datzelfde medium, een nieuwsartikel van Utomik voorbij komen. Dat artikel was voor mij de aanleiding om iets met die informatie te doen. Ik wilde voor deze start-up uit "mijn eigen" Eindhoven iets kunnen betekenen. Het leek me wel een goed idee om deze informatie door te geven aan Tweakers. Misschien had ik dat niet moeten doen...
Er werd een artikel door Tweakers geplaatst en even later werd het bericht door diverse media opgepikt. Zeer waarschijnlijk werd de mailbox van Product Director/Co-Founder; Chris van der Linden, overladen met e-mails.
Hier een korte opsomming van Nederlandse media die aandacht hebben gegeven aan dat bericht: Omroep Brabant, Nu.nl, De Telegraaf en de NOS. Ook in het buitenland zijn ze niet onopgemerkt gebleven, de volgende sites hebben er namelijk ook aandacht aan besteed: Venturebeat, IGN en Slashgear. Het leek wel alsof iedereen wilde weten wat Utomik was en wat ze te bieden hebben.

Utomik in gebruik

Ik mocht als één van de eerste tijdens de “Ninja” test fase Utomik proberen. Hieronder vertel ik wat meer over deze belevenissen.

Na de installatie van de client kom ik in het Hoofdscherm. Vanaf hier kun je games met 1 klik gemakkelijk starten. De spellen zijn overzichtelijk onderverdeeld in diverse categorieën. De categorieën zijn nog wat beperkt maar zullen waarschijnlijk in de toekomst worden uitgebreid. Tevens zijn er zogenaamde “Channels” per genre en publisher waarmee je snel games kunt vinden die je leuk vind.
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Utomik/Client.jpg

Het design van Utomik is heel erg minimalistisch en gestroomlijnd. Het doet me denken aan de indeling van een Mediaspeler of Smart TV. Er is goed omgegaan met de indeling, zodat je geen overbodige informatie op je scherm hebt staan. Het navigeren door het menu gaat hierdoor erg makkelijk. De games die ik heb geprobeerd werkte allemaal goed en startte erg snel op. Hiervoor hoefde ik vaak maar een fractie van de totale grootte van de game te downloaden. Meestal was ik binnen 30 seconden tot 60 seconden al in de game.
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Utomik/KingArthur2.jpg

Doordat de games vanaf je harde schijf wordt afgespeeld en gebruik maakt van je PC hardware heb je dezelfde ervaring als de originele game. Tijdens het spelen van spellen, heb ik geen enkele keer gemerkt dat het hapert of niet doet wat ik zou willen. Dit betekend wel dat je PC aan de minimale systeemeisen van het spel moet voldoen. Dit zal voor de meeste fanatieke gamers absoluut geen probleem zijn. Een enkele keer heb ik een crash gehad, maar ziets kan uiteraard gebeuren tijdens de eerste testfase.

Een start-up met een persoonlijke touch

Utomik is nog een relatief kleine start-up maar werkt hard en steekt veel tijd in persoonlijke aandacht voor de testers. De Ninja testers communiceren met elkaar via een privé Facebook groep, waarin ook de Utomik developers actief zijn. Er werd goed geluisterd naar de feedback vanuit de testers en er zijn wekelijks updateds aan de client en games database. Het rapporteren van bugs kan vanuit een feedback knop in je account. Hiermee kun je feedback of een probleem versturen, automatisch met screenshots en logfiles. Dit werkte erg goed en je krijgt snel goede feedback vanuit de ontwikkelaars. Hierdoor had ik echt het gevoel onderdeel uit te maken van het team. Er is sinds kort ook een forum waar je bestaande bugs/meldingen kunt bekijken of zelf een nieuwe bug/melding door kunt geven. Deze meldingen worden door de developers van Utomik bekeken en opgelost.

Het aanbod van Utomik

De games tijdens de Ninja fase waren nog niet het nieuwste van het nieuwste (sommigen zelfs classic/oud wat leuk is voor retro fans) maar alles werkte goed en snel. Utomik heeft, zoals ze mij vertelde, de eerste content-contracten met uitgevers gesloten en zijn ze in onderhandeling met meer partijen. Er komen wekelijks nieuwe spellen bij en het aanbod daarvan is ook steeds beter/nieuwer. Dit biedt dus veel potentie voor de nabije toekomst. Het aanbod is zeker al gevarieerd, van adventure tot sports en van strategy tot shooters.
Ik vind de prijs van zo'n €10,- per maand prima, het hoeft niet lager te zijn, maar ook niet hoger. Het is ideaal om het te proberen, vooral omdat je dit maandelijks weer kunt uitschakelen. Doordat je onbeperkt en gemakkelijk games kunt spelen, merkte ik dat je daardoor ook meer spellen speelt. Het nodigt uit om games te proberen die je normaal niet zo snel zou starten. Hetzelfde zie ik ook bij mijn Spotify abonnement. Je download meer albums dan je zou doen, dan wanneer je deze per stuk zou moeten aanschaffen.

Op bezoek bij Utomik

Als dank voor mijn nieuwstip/submit op Tweakers, werd ik door CEO, Doki Tops uitgenodigd om bij Utomik op bezoek te komen. Dat aanbod kon ik uiteraard niet aan me voorbij laten gaan! Dit wat een mooie kans om meer informatie over het platform te kunnen krijgen. In het Eindhovense pand, kreeg ik een rondleiding en werd ik aan de medewerkers voorgesteld. Ik heb met iedereen een praatje kunnen maken en ik kreeg veel achtergrondinformatie mee over hun werkzaamheden. Er werden een aantal nieuwe features uit de doeken gedaan (waarover ik helaas niets mag zeggen). Er werden op dat moment ook nieuwe features online gebracht, inclusief een volledige changelog. Rond 17.00 uur was de rondleiding afgerond en was het tijd voor de vrijdag-middag-borrel.
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Utomik/Impressie3.jpgBij deze wil ik iedereen van Utomik bedanken voor de gastvrijheid en de tijd die jullie mij hebben gegeven. Het was erg prettig om een kijkje in de keuken te krijgen.
Ik gun jullie het allerbeste en ik hoop dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan jullie succes. Dat het een succes zal worden, daar ben ik van overtuigd!
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Utomik/Awesome.jpg

Tot slot

Ben je er klaar mee dat je eindeloos moet wachten totdat de installatie is voltooid of je game eindelijk is gedownload?
Geef je dan nu op voor het speciale closed beta team van Utomik!

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Utomik/DSC_0575-Small.jpg
Links:
http://www.utomik.com

Nieuwsartikelen:
http://tweakers.net/nieuws/101734/nederlands-bedrijf-biedt-onbeperkt-gamen-voor-10-euro-per-maand.html
http://www.omroepbrabant....t+Netflix+voor+games.aspx
http://www.nu.nl/games/40...st-10-euro-per-maand.html
http://www.telegraaf.nl/d...ames__aangekondigd__.html
http://nos.nl/artikel/202...fy-voor-games-worden.html
http://venturebeat.com/20...streamed-games-exclusive/
http://www.ign.com/articl...-gaming-for-a-monthly-fee
http://www.slashgear.com/...free-experience-17373936/

Volgende: Xiaomi Miui v7 en product launch 13-08-2015 08-'15 Xiaomi Miui v7 en product launch 13-08-2015
Volgende: Xiaomi Product launch 10-06-2015 06-'15 Xiaomi Product launch 10-06-2015

Reacties


Door Tweakers user Rob, dinsdag 7 juli 2015 22:52

Een nieuwe release op een vrijdagmiddag, ze durven ;)

Door Tweakers user GrooV, woensdag 8 juli 2015 08:32

Ik zit ook in de Ninja fase maar het aanbod is echt nog te karig om mij te boeien. Na een uurtje offroad rijden had ik het weer gezien. Uiteraard wel de nodige feedback gegeven :)

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 8 juli 2015 08:50

@Rob, ja soms moet je verbeteringen ook op een vrijdagmiddag doorvoeren ;). Volgens mij werd toen onder andere het feedback systeem ingevoerd. Doordat er op dat moment maar 100 users waren, was de impact wat kleiner. Inmiddels zitten ze op 200 Ninja's en binnenkort gaat het bèta programma lopen en daardoor zullen er een hoop gebruikers bij komen.

@GrooV, ik merk dat er wekelijks wel nieuwe games bij komen. Ik hoop dat er nog een aantal gave spellen bij zullen komen van de laatste 4 jaar. Ik zag dat games van NHTV studenten ook al werden aangeboden, ik heb nog niet geverifieerd, maar ik zag het op FB voorbij komen.
Wat vind je verder van het artikel, kun jij je erin vinden of klopt er eigenlijk niet zoveel van? :D

Door Tweakers user GrooV, woensdag 8 juli 2015 11:21

Bij mij werd altijd de hele game gedownload, misschien is dit inmiddels veranderd? Je kan aan het begin ook niet zien hoe groot de game is maar ik was toch wel een paar GB kwijt.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 8 juli 2015 11:31

GrooV schreef op woensdag 08 juli 2015 @ 11:21:
Bij mij werd altijd de hele game gedownload, misschien is dit inmiddels veranderd? Je kan aan het begin ook niet zien hoe groot de game is maar ik was toch wel een paar GB kwijt.
Ja dat is al veranderd. Nieuwe games worden geheel gedownload, maar als meer mensen het spel spelen, wordt de download kleiner. Hierdoor kan het zijn dat het voor jou ongeveer 10GB was en 1 dag later voor mij maar 500MB is geworden. De achterliggende techniek heb ik uiteindelijk niet geplaatst. Dit is al een aantal keren aangegeven in andere artikelen.

Hoeveel je moet downloaden, dat wordt direct aangegeven (zie King Arthur plaatje). Volgens mij is dat er al een maand of 2.

Door Tweakers user densoN, woensdag 8 juli 2015 14:12

Ik vraag me af hoe groot de markt is waar ze op mikken. Hoeveel mensen die hun vermaak halen uit grabbelbak titels hebben nou echt het geduld niet om een titel uit de winkel te halen of te wachten op een online bestelling. Ben je klaar met een singleplayer game kun je hem weer doorverkopen en zijn de kosten ook verwaarloosbaar.

Bij deze dienst ben je 120 euro per jaar kwijt en bouw je niets op, kun je geen vrienden blij maken met een van je spellen als je eens op vakantie bent of simpelweg bent uitgespeeld en zit je altijd vast aan een collectie.

Als ze nou een premium variant naast deze oplossing aanbieden waarbij ik voor 30 euro per maand toegang krijg tot de nieuwste releases van alle AAA aanbieders wordt het een ander verhaal...

Door Tweakers user Jacco011, donderdag 9 juli 2015 12:06

Voor mij is 120 euro per jaar teveel in de vorm van welke games ik speel. Op dit moment heb ik veel goedkope, maar niet slechte games van Humble Bundle en Steam Sales voor een prikkie. Ik koop zeer zelden een game voor de volle mep (misschien een COD of BF vanwege multiplayer) en wacht altijd af tot games goedkoop zijn. Op dit moment is mijn Steam Library zo groot dat ik de komende 5 jaar eigenlijk geen enkele game meer hoef te kopen (ik game op dit moment niet veel). Aangezien Steam nog een grote community heeft en al je vrienden op Steam zijn (zoals Whatsapp) vind ik het niet interessant. Aangezien het geen streaming is, is de besparing voor mij maar heel erg weinig.
Spotify heb ik wel, maar ik luister dan ook dubbel zo vaak muziek dan dat ik game en een liedje luister je maar iets van 10x en dat zou dan ongeveer 35min zijn per liedje, dus moet ik telkens nieuwe toevoer hebben zodat ik me niet verveel. Een Metro of FarCry is direkt ~15 uur ofzo en dan duurt het veel langer voordat ik nieuwe toevoer nodig heb.
Het is idd leuk om games te testen, maar met Youtube, Steam, Metacritics enz. haal je de games met slechte gameplay er zo uit.

Door Tweakers user TheNephilim, donderdag 9 juli 2015 13:01

Oké dus om niet de gehele game te hoeven downloaden (in tegenstelling tot bijv. Steam) zou je 10 euro per maand gaan betalen? Heb ik dat zo goed begrepen?

Die 10 euro zou je ook uit kunnen geven aan een snellere internetverbinding, waardoor je de games niet alleen sneller binnenhaalt, maar ook nog eens sneller kunt internetten in het algemeen.

Ook het 'play unlimited games' klinkt mij wat vreemd, volgens mij zie ik in de video een 'buy for 29,95' (oid.) voorbij komen.

Door KTW, donderdag 9 juli 2015 18:20

Utomik gebruikt gekraakte Skidrow versies van games. Genoeg om voor mij 'nee' te zeggen, ook al hebben zij legale licenties om via hun model games te 'spreaden'.

Je weet nooit wat er in zit, zoals bijv. een bitcoinminer, zoals in bepaalde pirated-versies van GTA 5 zit, en dat zet zo'n startup dan even op je PC.

Nee, bedankt!

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 9 juli 2015 19:01

KTW schreef op donderdag 09 juli 2015 @ 18:20:
Utomik gebruikt gekraakte Skidrow versies van games. Genoeg om voor mij 'nee' te zeggen, ook al hebben zij legale licenties om via hun model games te 'spreaden'.

Je weet nooit wat er in zit, zoals bijv. een bitcoinminer, zoals in bepaalde pirated-versies van GTA 5 zit, en dat zet zo'n startup dan even op je PC.

Nee, bedankt!
Zo, dat is een stevige beschuldiging. Heb je daarover feiten beschikbaar? Met dit soort beschuldigingen kun je start-ups kapot maken. Ik zou erg graag willen weten hoe je dit weet en of je het kunt onderbouwen. Het klinkt nu als een flame van bijvoorbeeld een concurrent.
Het zou ook erg vreemd zijn als een start-up zich inlaat met illegale activiteiten. Een auditor prikt daar snel doorheen.

Ik hoop dat je snel duidelijkheid hierover kunt geven.

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 9 juli 2015 19:10

TheNephilim schreef op donderdag 09 juli 2015 @ 13:01:
Oké dus om niet de gehele game te hoeven downloaden (in tegenstelling tot bijv. Steam) zou je 10 euro per maand gaan betalen? Heb ik dat zo goed begrepen?

Die 10 euro zou je ook uit kunnen geven aan een snellere internetverbinding, waardoor je de games niet alleen sneller binnenhaalt, maar ook nog eens sneller kunt internetten in het algemeen.

Ook het 'play unlimited games' klinkt mij wat vreemd, volgens mij zie ik in de video een 'buy for 29,95' (oid.) voorbij komen.
Ik denk dat je het concept niet goed hebt begrepen. Als je wil, dan kan ik het volledig uitleggen :)
Kort verhaal: Het is een soort spotify voor games. Je hebt een abonnement en tijdens de duur van een abonnement kun je onbeperkt de games downloaden die beschikbaar zijn op het platform. Je hoeft dus niets extra's te betalen. Ik weet niet of je later premium abonnementen zal krijgen waarbij je als eerste de nieuwste titels kunt spelen.
Bij Spotify download je een gedeelte van het bestand en kun je het na zo'n 20% afspelen zonder haperingen. Vervolgens wordt het op de achtergrond verder gedownload. Utomik heeft een soortgelijke wijze, maar dan wel wat meer geavanceerd.

Door Tweakers user Crotchy, vrijdag 10 juli 2015 06:38

Zie hier echt totaal geen meerwaarde in, al helemaal niet om 10 euro per maand voor te gaan betalen.
Hoop oude games, en een beetje een recentere game (Darksiders 2, meerdere malen voor een paar euro in de steamsale voorbijgekomen) moet je nog eens 29,95 voor betalen?
Volgens mij slaan ze echt helemaal de plank mis.
Leuk dat je games al binnen een minuut kunt gaan spelen, maar dat is echt een gimmick.
Met een beetje een redelijke internetverbinding heb je de meeste games toch in no-time binnengehengeld.

Door Chris van der Linden, vrijdag 10 juli 2015 12:52

Fijn om ieders reacties te lezen. Ik ben mede oprichter en Product Director bij Utomik.
Ik zou graag wat vragen beantwoorden en wat misverstanden ophelderen:

We begrijpen dat Utomik zeker niet voor iedereen is. Dat is logisch.
Het aanbod games is inmiddels gegroeid tot 400 titels. Hiervan zal aan het begin van de closed beta een selectie beschikbaar zijn, waarna wekelijks steeds meer games vrijkomen. Spelen tijdens de closed beta is tevens gratis.

Premium titels en hun prijs is een keuze van onze publishing partners, Utomik maakt zich sterk zoveel mogelijk in het abonnement te plaatsen, maar dit gebeurt altijd in overleg.

Een aantal opmerkingen lijkt geplaatst door testers uit onze prive Ninja groep. Deze groep heeft de afgelopen maanden een eerste versie van Utomik en een zeer klein aantal test games geprobeerd. Dit kleine aantal games was een bewuste keuze om onze test resultaten te focussen.

In de Ninja groep is het inderdaad zo dat games eerst volledig gedownload worden, waarna meer speelsessies de start size kleiner word. Zodra games klein genoeg zijn en voldoende getest op issues worden ze aan de publieke library toegevoegd. Zo zal straks een "normale" Utomik gebruiker enkel games zien die snel starten. Kortom: Ninja testers zien dus andere games dan normale gebruikers, en uiteraard kunnen hier soms wat issues optreden. Dat is het doel van een test groep.

@ KTW: Tijdens een eerste interne test is voor Darksiders II als demo een skidrow versie gebruikt. Deze data is onbedoeld blijven staan. Dit is al opgelost. We hadden dit graag persoonlijk van je gehoord. Toch bedankt voor de opmerking :) Utomik ontvangt haar content direct van de publisher en is officieel gelicenseerd.

Door Tweakers user dudee, vrijdag 10 juli 2015 13:58

Zoveelste game platform, hopen dat dit niet langzaam dood gaat.

Probleem vind ik met pc gaming:
Steam heeft een boel spellen maar geen BF als voorbeeld.
Origin heeft geen spelen maar wel BF
Utomik komt erbij daarvoor je dikke pegels moet betalen maandelijks en vrij weinig aanbod.

En wanneer je een maandje niet betaald kan je ineens niet meer bij je games op Utomik, dit is lekker.. Je maakt geen progressie, terwijl op steam/origin ik na 5 jaar nog steeds mijn spel heb.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.