Wat als, je benaderd werd door een Smartphone fabrikant

Door Kiswum op donderdag 12 februari 2015 13:30 - Reacties (35)
Categorieën: Onderzoeken, Telefonie, Views: 11.393

http://tweakers.net/ext/f/T9dF7Au25uwTup4qqZ72lCDY/full.gifEnglish version


Changelog:
13-02-'15: 12:00 / Added the English explanation and link to the English survey. Welcome Non-Dutch speaking visitors :)
12-02-'15: 20:45 / 1e resultaten van 200 mensen toegevoegd

Lees vanaf hier verder voor de Nederlandse versie

Wat als: je benaderd zou worden door een Smartphone fabrikant en je de vraag krijgt: "Wat zou jij graag in je volgende telefoon willen hebben die over 5 maanden uit gaat komen?"

Deze vraag zat al enkele dagen in mijn hoofd en ik heb besloten om er geen poll van te maken, maar een enquête.

De resultaten:
Tweaker Kiswum: De perfecte smartphone? - De resultaten

Met deze enquête probeer ik inzicht te krijgen in de wensen van de consument. De smartphone fabrikanten maken veel verschillende telefoons, maar er ontbreekt naar mijn idee altijd wel iets belangrijks. Ik heb zelf een goed beeld van mijn perfecte telefoon, maar komt dat eigenlijk in de buurt van jou mening?


Doe mee met de enquête en discussieer mee in deze blog.
Als je voor de optie; anders kiest. Dan mag je de reactie daarvan op mijn Tweakblog plaatsen, maar ook in de enquête zelf.
Ik ben benieuwd hoe dat uit zal pakken en of ik de scores real-time kan bekijken.

Hier een preview van de vragenlijst:


Waar zou jij voor kiezen? Wat bevat jou ultieme smartphone?
Klik op de onderstaande link om mijn enquête te openen.
http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=223303

Alvast bedankt voor het invullen (het is volledig anoniem), ik hoop dagelijks een soort tussenstand door te kunnen geven. Als dat niet lukt, dan plaats ik volgende week donderdag (19 februari) een update met de scores.
Het is gelukt om de statistieken op te vragen, ik zal proberen om dit een aantal keren in de week hier te vermelden.

Eerste resultaten
Wow, wat wordt deze post veel bezocht. Bedankt allemaal!
Vooral de 200 mensen wil ik bedanken. Hier zijn de 1e resultaten die ik dankzij jullie heb mogen ontvangen:
Klik voor een uitvergrote afbeelding.English version

What if, you would be approached by a Smartphone manufactor and they would ask you the next question: "What would you want to see in your next smartphone, which will be presented in 5 months"?

This question was popped into my head and stayed there for a while. I have decided to create a Dutch survey about this question. Later that day, I was wondering what people from other countries would like to see in their perfect smartphone. Well here it is and I have created a English version of my survey as well.

I'm trying to find out what a customer really wants to have in their next Smartphone. The Smartphone manufacturers create a wide variety of mobile phones. In my opinion, there is always something important missing that I want/need to have. It is usually something that is available for other phones. It would be great to create from 2 phones, 1 perfect phone.
I've got a clear view of my own perfect phone, but will it come close to your perfect phone? Will it come close to the opinion of the Dutch readers?

Here is the preview of the survey:


What would you choose? What do you seek in the perfect smartphone?
Click on the next link to open the English survey.
http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=223516

Thank you for participating (for your information, it is completely anonymous). I will try to present the scores a few times a week.

Volgende: De perfecte smartphone? - De resultaten 02-'15 De perfecte smartphone? - De resultaten
Volgende: Unboxing Xiaomi Redmi 2 in English 01-'15 Unboxing Xiaomi Redmi 2 in English

Reacties


Door Tweakers user durkp, donderdag 12 februari 2015 13:37

Als ik alles bij de componenten/specificaties aanvink is dat dan nog reeël?

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 12 februari 2015 13:38

5 is de limiet, je mag het gerust proberen hoor ;)

Edit:
Ik merk dat je inderdaad meerdere keuzes kunt maken (zonder een foutmelding te krijgen). Ik hoop niet dat dit de score zal vertroebelen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 februari 2015 13:49]


Door Gilotto, donderdag 12 februari 2015 13:42

Leuke enquete. Ik heb zelf een Sony Xperia Z1C. Het enige wat ik mis is de dual sim voor prive/zakelijk gebruik.

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 12 februari 2015 13:45

Gilotto schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 13:42:
Leuke enquete. Ik heb zelf een Sony Xperia Z1C. Het enige wat ik mis is de dual sim voor prive/zakelijk gebruik.
Mijn vrouw heeft de Z1c en ik heb zelf de Z3c.
Dual sim is daarop zo ongeveer het enige wat ik echt mis. Momenteel ben je overgeleverd aan grote telefoons of low-end telefoons.
Als ik zo terudenk, dan komt de lijst met specificaties wel overeen met de vragenlijst. Heb ik dan toch bijna de perfecte telefoon in handen?

Ik merk dat ik nog wel wat dingen ben vergeten:
Verwijderbare accu
Verwisselbare batterycover

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 februari 2015 13:46]


Door Tweakers user ytterx, donderdag 12 februari 2015 13:46

Zou een vraag welke verhouding scherm (4:3, 16:10, 16:9 ect..) zou je willen hebben?
Veel interessanter vinden dan het aantal pixels..


Door Tweakers user Kiswum, donderdag 12 februari 2015 14:08

Even een update:
Na 30 minuten, 35 stemmers:
Nr 1 antwoorden:

Hardware: 4G/LTE = 13x
Scherm: 1080p (1920*1080) 28x
OS: Android 28x
Formaat: Ongeveer 141 x 70mm = max 5" 12x
Prijs: Tussen de 300 en 399 13x

Door Tweakers user Silent7, donderdag 12 februari 2015 14:10

done

1
extern geheugen via sd
waterdicht
12MP camera
dual sim

2
720

3
android

4
4.7"

5
100-199

Door Tweakers user boomr, donderdag 12 februari 2015 14:29

Android, en 1080P is wat mij betreft voldoende. Wat ik liever zie is wat ik NIET wil in mijn volgende telefoon: Bloatware! Rommel die fabrikanten en providers (vooral samsung) op de foon gooien waardoor t ding TOTAAL niet meer fatsoenlijk werkt.

Door Tweakers user RobinHood, donderdag 12 februari 2015 14:46

Beetje iets zoals in mijn ogen de ultieme Lumia 935 eruit ziet:
Hoge resolutie camera [PureView!]
Hardwareknop voor foto's [duh]
Wat dikker voor een dikkere accu, en om de camera zonder tumor weg te kunnen werken.
4G: wel zo handig voor den toekomst.
Minimaal 32GB ingebakken geheugen, groot zat en bij WP heb je nog eens 30GB aan Onedrive.

FullHD reso lijkt mij meer dan zat. Alsjeblieft dan wel AMOLED met Glance functie.

WP dus, al lijkt Sailfish mij ook wel leuk om mee te pielen.

Als formaat iets van 4,5/4,6", beetje hetzelfde formaat als mijn 820 het liefst, en schaaf dan wat van die bezels af.

En dat alles voor een prijs zo rond de 350-400 ballen, ben ik happy. De meest dikke SoC hoeft er echt niet in namelijk.

Door Tweakers user hilgo, donderdag 12 februari 2015 15:07

Ik ben nog al fan van BlackBerry OS geworden door mijn zakelijke telefoon dus heb daar voor gekozen.
Verder 5.5" full HD, 4G, dikkere accu, hoge resolutie camera met hardware knop (enige wat ik echt goed vond aan mijn lumia 920, maakte puike foto's) en 2GB Ram/32GB opslag uitbreidbaar via sd kaartje.

Door Tweakers user Axewi, donderdag 12 februari 2015 16:39

Ik merk dat mijn perfecte telefoon de nexus 5 is. het enige wat voor mij een gemis is: Dual sim.
5" is voor mij de maximale grote, veel kleiner liever ook niet. De resolutie maak ik me minder druk om, wel minimaal 1080P maar hoger hoeft niet persé dan heb ik liever dat ze dat besparen op de kosten.

Kortom kan project ara de oplossing zijn, als android maar vanaf google komt zodat deze kaal is en snel updates krijgt.

Door Tweakers user Sp3ci3s8472, donderdag 12 februari 2015 17:12

Heb momenteel de Nexus 4, meer dan snel zat voor wat ik er mee doe. Kale Android zonder meuk, goed scherm. Enige wat ik er eventueel op ga missen is 4g en uitbreidbaar geheugen.

Die onzin van hogere resoluties heb ik niks mee, meer dan 1080p zal mij een worst wezen. Hetzelfde geldt voor die Octacores, het liefst zie ik een cpu die vergelijkbaar is met die van de Nexus 4 maar wel een stuk zuiniger is.

Kan mij moeilijk voorstellen dat er meer dan dat nodig is in een telefoon. Ik zal ook geen andere nemen indien het niet nodig is (behalve als mijn Nexus 4 sneuvelt).
Dit is mijn eerste smartphone en ik hoop hier nog een lange tijd mee te doen :P.

Door Tweakers user TenTimes, donderdag 12 februari 2015 17:44

Enkele opties zijn in mijn ogen standaard. Wi-Fi/4G bijvoorbeeld.

Een reële prijs wordt gedicteerd door de hardware. Ik heb geen moeite met een dure telefoon als de hardware en looks daar ook naar zijn.

1080p is voldoende voor een scherp beeld terwijl de battery drain binnen de perken blijft. Natuurlijk is dat geen issue wanneer je binnen een minuut je batterij vol slurpt.

Ik heb wel meer opties dan 5 bij de specs gekozen. Omdat ik Wi-Fi en 4G wil en snel laden met een grote batterij en enkele andere zaken, is het limiet van 5 wel erg laag.

Door Tweakers user kipppertje, donderdag 12 februari 2015 20:31

Dualboot (of nog meer) zou wel ideaal zijn. Of iig de mogelijkheid om zelf te kiezen voor een OS, en deze keuze later te wijzigen door m opnieuw te installeren. Eigenlijk net zoals op een normale computer.

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 12 februari 2015 20:56

ytterx schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 13:46:
Zou een vraag welke verhouding scherm (4:3, 16:10, 16:9 ect..) zou je willen hebben?
Veel interessanter vinden dan het aantal pixels..
Bedankt voor je aanvulling. 4:3 is een optie waarbij ik aan de Blackberry Passport moet denken.
Als hier meerdere mensen interesse in hebben, dan kan ik dit overwegen in een volgende blog of bij een aanvulling.

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 12 februari 2015 21:05

Ik wilde het nog aan mijn beginpost toevoegen, maar ik heb ervoor gekozen om ook een favoriete OS naar voren te laten schuiven. Ik ben wel erg blij dat jullie het over Dual-boot hebben.
De perfecte telefoon zou eigenlijk ook 2 OS'en moeten kunnen draaien of 2 verschillende ROM's moeten kunnen draaien. Ik weet dat mijn Xiaomi Mi2 en Xiaomi MiPad een 2e partitie hebben die wordt gebruikt als backup van de andere ROM. Het is mogelijk om hier bijvoorbeeld een Miui ROM + Cyanogen ROM op te zetten. Het is denk ik niet niet aan te raden om hier 2 compleet andere ROM's op te zetten. Een Multilanguage ROM + de originele ROM zouden weinig problemen opleveren doordat veel informatie overeenkomt (dit heb ik momenteel namelijk draaien).

Kortom Dual-boot zou inderdaad perfect zijn, hierdoor zou je er ook dus ook een kale ROM op kunnen zetten.

Door Tweakers user jimz93, donderdag 12 februari 2015 21:41

een aantal welkome toevoegingen zouden (voor mij) de volgende zijn:

verwisselbare accu
premium look
materiaal keuze (plastic/glas/aluminum/?)
custumizability (aanpasbaarheid naar eigen voorkeur, denk aan de bamboo back cover van de motorola smartphone's of de One Plus one).
stevigheid (kan tegen een stootje, aka geen glas :p)
accecoire opties
veel features, deknk aan samsungs S-varianten op de kalender bijv. (voor mij persoonlijk niet interessant maar wellicht voor anderen)

hoop dat je hier iets mee kan / doet ;)

ps: leuke enquete!

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 12 februari 2015 21:54

jimz93 schreef op donderdag 12 februari 2015 @ 21:41:
een aantal welkome toevoegingen zouden (voor mij) de volgende zijn:
.....

hoop dat je hier iets mee kan / doet ;)

ps: leuke enquete!
Bedankt voor je aanvulling. Over de inhoud van het OS en de features daarover zou ik niet snel iets in een enquête willen plaatsen (dat zou erg uitgebreid zijn). In software kun je alles wel maken, qua hardware zit je 1-3 jaar vast aan hetzelfde.
De overige elementen vind ik zeer nuttig en dit kan zeer belangrijk zijn voor de keuze van je ultieme smartphone.

Kies je voor kunststof of voor glas, kies je daardoor voor stevigheid of de luxe looks.
Als je kiest voor kunststof, dan zou het zeer fijn zijn als je de batterij en cover kunt vervangen.
Accessoires zijn er vooral voor gewilde telefoons (met name de bekendere A-merken). Dit is iets wat ik erg belangrijk vind, maar ik merk ook dat je dit voor niet alle Chinese merken zult krijgen. Als je er al aan kunt komen, dan moet het (net als je telefoon) uit China komen.

Het zijn allemaal punten die ik wellicht in een aanvullende of volgende enquête kan plaatsen.
Bedankt!

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 13 februari 2015 00:14

ik heb nu een moto g 4g, en er zijn eigenlijk maar een paar dingen aan die ik zou willen verbeteren,
1: hij mag best waterdicht worden gemaakt...
1.1 bijv door usb te vervangen door wifi en draadloos laden
1.2 en minijack te vervangen door blue-tooth, dan maar geen FM tuner.
1.3 het sdcard slot mag er eventueel ook wel aan geloven, elke opening is een zwak punt en het moet vooral goedkoop blijven, dus gewoon meer (64gb of meer) geheuge inbouwen en het sdslot laten vervallen,

2: hij heeft wat weinig ram waardoor hij soms net dreigt vast te lopen, dus misschien toch maar 2gb ofzo..

3: hij is zo lekker dun dat er nauwelijks nog ruimte is voor accu-duur, kortom 1 a 2 mm dikker en mijnt telefoon gaat weer wat langer mee.

4: aan de rom kan ook nog wel worden gesleuteld, aangzien het hier 4.4 betreft had er best exposed op mogen zitten, zodat er meer privacy en veiligheid mogelijk was...

5: deze verbeteringen mogen absoluut niet lijden tot een prijs boven de 250 euro het moet nog steeds wel echt een budget-vriendelijk ding blijven...

Door Tweakers user Richh, vrijdag 13 februari 2015 10:11

Ik wil een groot scherm en een kleine telefoon. Ik vind het bizar dat er nog steeds fabrikanten zijn (zoals HTC) die slechts 65% van de voorkant uit scherm laten bestaan. Of een iPhone 6 Plus met 5.5" scherm die gewoon fysiek groter is dan een Note met 5,7" scherm.

Ik ben in dat opzicht fan van LG, maar, ik kan niet wachten op dit soort toestellen: http://images.indiatvnews.../Sharp-launches-13937.jpg
En dan graag met fysieke knoppen onderop. Niet omdat ik dat fijner vind, maar dan heb je nog wat aan die ' loze' ruime onder je scherm.

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 13 februari 2015 10:25

Richh schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 10:11:
Ik ben in dat opzicht fan van LG, maar, ik kan niet wachten op dit soort toestellen: http://images.indiatvnews.../Sharp-launches-13937.jpg
En dan graag met fysieke knoppen onderop. Niet omdat ik dat fijner vind, maar dan heb je nog wat aan die ' loze' ruime onder je scherm.
Dat is de Sharp Aquos Crystal met verder middelmatige specs. Het design is wel om te smullen. Vooral als ik deze mocht hebben voor een review :). Hij is hier te koop, maar ik vind dat niet interessant genoeg om aan te schaffen

Over het algemeen vind ik dat Sharp zeer aantrekkelijke telefoons maakt met weinig bezels, zoals de Sharp SH0-2f. Sharp, breng die telefoons maar gewoon in Europa uit en niet alleen in Japan :)

Door Tweakers user Richh, vrijdag 13 februari 2015 10:59

Inderdaad! Het is ook jammer van die matige specs verder, maar het gaat even om het idee :)
Sharp mag inderdaad ook wel in NL wat uitbrengen!

Door Tweakers user FlyEragon, vrijdag 13 februari 2015 13:20

Doe mij die Sharp maar, maar dan zonder de brede onderkant. microfoon kan helemaal aan de onderkant van de telefoon, en de front camera mag wel weg. Dan heb je een zeer compacte telefoon met toch wel een groot scherm. Kan niet lang meer duren als ik de Sharp zo zie. De oorspeaker aan de bovenkant van de telefoon zou ook nog wel lukken, misschien in combinatie met een soort van contact techniek. Trillingen via de voorkant van het scherm worden dan doorgegeven naar je gehoor.

Ik mis echte vernieuwingen bij de nieuwste telefoons, het zijn alleen maar specs wat beter worden. NFC, fingerprint sensor, draadloos laden, die komen al aardig in het rijtje van mogelijk nuttige toevoegingen. Een must vind ik ook wel een achterkant van e-ink voor notificaties en statische informatie. Is al eens toegepast door een russische telefoon.

Mijn perfecte telefoon: 5" FHD AMOLED scherm, 90% schermoppervlakte aan de voorkant, metaal design, 2 micro SD slots voor 256GB opslag, degelijke back camera met optische stabilisatie en grote sensor, wireless charging, e-ink achterkant verzonken in saffierglas, 3000mAh batterij en ondersteuning voor een dock middels contactpuntjes aan de zijkant, klein amoled paneeltje van 30mmx4mm aan de zijkant van het toestel voor notificatieweergave, oja en een degelijke en krachtige audio chip zodat ik ook de wat zwaardere koptelefoons kan aansturen en als het even kan een kleine laser projector ingebouwd zodat ik nog wat foto's en filmpjes kan bekijken op het plafond aan het einde van de dag. Dit toestel mag van mij dan 1000 euro kosten.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 februari 2015 13:28]


Door whodieho, vrijdag 13 februari 2015 14:14

Ik denk dat je nog te veel binnen de hokjes denkt. Het moet uiteindelijk de ervaring zijn die het hem doet en niet de een hogere resolutie. Wat willen smartphone gebruikers? Willen die film kijken? Veel op facebook? Of typen. Gaat de batterij lang genoeg mee? Wat is de gebruikerservaring. Welke concessies doe je om de prijs op een bepaald punt te houden?

Door Tweakers user Pathogen, vrijdag 13 februari 2015 15:03

Grootste wens is regelmatige, langdurige, updates.

Door Tweakers user RadioKies, vrijdag 13 februari 2015 15:20

Wat als: je benaderd zou worden door een Smartphone fabrikant en je de vraag krijgt: "Wat wil jij graag in je volgende telefoon willen hebben die over 5 maanden uit gaat komen?"
Ik zou de wedervraag stellen of de vraagsteller duizend euro op de volgende rekening zou willen storten zodat mijn rekening, waar meer dan een miljoen op staat, weer vrij komt. In ruil daarvoor krijgt de vraagsteller een deel van mijn geld terug.

Excuses, ik kon het niet laten. Na het doorlopen van de enquete kom ik het volgende iig tegen.

Ik wil bepaalde dingen juist niet op een telefoon hebben. Dingen zoals de hoofd functietoetsen als touch ipv fysiek. Dat alles van fysiek steeds meer naar touch gaat haat ik. Imo is dat een enorm slechte ontwikkeling. Net zoiets als dat een telefoon platter en platter moet zijn. Doe mij een dikke batterij. De Android G1 was ook een stuk groter en dikker dan mijn SE W810 en SE W540/560. Wat mij ook weer fijn lijkt is om een trackball te hebben die de G1 had.
De G1 had allemaal geweldige functionele elementen die na de G1 niet meer terug kwamen in Android toestellen. Zo jammer, want dat maakte juist dat ik zo (snel) fan was van Android. De G1 liet een toekomst zien van telefoons waar ik vrolijk van werd.. een toekomst die echter nooit is gekomen en zelfs het tegenovergestelde was van wat er nu gaande is.

"* Wat voor resolutie moet het scherm hebben?"
Is dit wat het moet zijn, of kan je dat zien als de resolutie die hij minstens moet hebben? Het antwoord is ook eigenlijk afhankelijk van de formaat van het toestel. 1080p zal op een 5" voldoende bijvoorbeeld zijn, maar als hij 8" is weer niet.

Bij de OS vraag heb ik graag Android (je zou het niet verwachten), probleem met Android is dat er allemaal takken van zijn, elke telefoon maker heeft zijn eigen schil er weer op. Ik wil een pure Android ipv Android met ingebakken FB app e.d.

Ik mis nog de optie om iets met support aan te geven. Je kan wel features opgeven (die met hardware te maken hebben) maar dingen zoals (vooral bij Android belangrijk) updates krijgen voor het OS mis ik. Het is imo erg belangrijk voor mij dat als je een telefoon koopt hij wel up to date blijft en je geen Sony Ericsson praktijken krijgt.. ik doel dan bijv op de x10i die met Android 2.1 zou uitkomen, maar je kreeg bij lancering 1.6 eerst!! Vervolgens duurde het bijna een jaar voordat je 2.1 kreeg. Daarna waren het weer een paar maanden toen je nog een 2.3.3 update als "cadeau" van SE kreeg. Dit terwijl bij vrijgave van 2.1 voor de x10i al ver voorbij 2.1 was (2.1 was immers al anderhalf jaar uit!). Andere softwarematige feature die ik wil (of eigenlijk niet wil) is wat ik al bij het OS vertelde. Ik wil geen apps door mijn strot heen krijgen die ik niet tenminste van de telefoon af kan gooien. Heel fijn dat ik een trail navigatie app heb die ik niet gebruik en een office achtig pakket mee kwam met de telefoon waar je niks aan hebt.
De telefoon mag van mij ook wel tenminste anderhalve dag bij gebruik mee gaan. Softwarematig mogen ze daar aan denken. Hardware matig heb je gelukkig wel in de antwoorden staan dat je een dikke batterij wilt.
Helaas zijn de telefoons met een dikke batterij ook telefoons die meer stroom gebruiken waardoor je effectief niks op schiet met de batterij duur.
Nog een softwarematig punt wat ik wil is integratie met muziek. De grootste teleurstelling van mijn eerste SonyEricsson telefoon was dat ik het scherm moest unlocken om bij de muziekspeler te komen. SE... van de walkman telefoons! Telefoon van 10 jaar daarvoor had al een knop in het oortje zitten waarmee je play/pauze kon kiezen en bij langdurig drukken het nummer kon skippen (de G1 had dit ook btw).

Dit is btw om je te helpen, niet om de boel af te zeiken.

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 13 februari 2015 16:03

RadioKies schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 15:20:
[...]
Dit is btw om je te helpen, niet om de boel af te zeiken.
Ik voel me ook niet persoonlijk aangevallen hoor ;)
Bedankt voor je feedback!

Ik heb de tekst aangepast naar:
"Wat zou jij graag in je volgende telefoon willen hebben die over 5 maanden uit gaat komen?"

De koppeling resolutie en schermgrootte zijn deels aan elkaar gekoppeld. Een 4k scherm + 4,6" scherm is leuk, maar je hebt er zo weinig aan. Ik heb wel een 5,5" telefoon getest met een 720p scherm, dat gaat wel, maar ziet er niet strak uit. Dat zijn 2 voorbeelden die veel mensen denk ik niet willen hebben. De accu ging overigens toch nog 1,5 dag mee. Dat red je vaak weer niet met een Full-HD scherm op zo'n mid-range telefoon van €120,-.

Support: Dat heb ik bewust weggelaten. Dat ligt vooral aan het OS die je gaat gebruiken. Ik zou dan liever voor Dual-boot gaan, zie daarvoor 1 van mijn eerder reacties. De een heeft liever een kant en klare OS waar weinig extra handelingen nodig zijn. De ander heeft graag een OS die je volledig kunt aanpassen en erg kaal is.

Dikke telefoons trekken niet meer stroom, maar het 4k scherm van 5,5".
Een Mi2 heeft een 4,3" scherm, 720p en red het met een dikke 3000mAh accu zo'n 3-4 dagen. Een Z3 compact haalt met een 4,6" 720p scherm en een accu van 2600mah met gemak 2 dagen.
Dit is wat ik er bij de voorganger, de Z1compact uit kon halen tijdens een review:
Tijdens een intensieve dag waarbij het scherm 4u48 van de 14u28 aan heeft gestaan, had ik nog 14% over.
De muziekspeler bedienen vanaf het lockscreen, dat kan bij Sony en Xiaomi gewoon. Het vooruitspoelen van muziek? Dat is helaas nog niet bij me gelukt. Ik weet niet of dat aan Android ligt, het eigen OS laagje of aan de headset.
whodieho schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 14:14:
Ik denk dat je nog te veel binnen de hokjes denkt. Het moet uiteindelijk de ervaring zijn die het hem doet en niet de een hogere resolutie. ...
Wat is de gebruikerservaring. Welke concessies doe je om de prijs op een bepaald punt te houden?
Dat is een goede opmerking om over na te denken.
Ik denk namelijk dat je van diverse hokjes 1 hokje moet proberen te maken voor je eigen perfecte telefoon. Dat komt doordat hokjes ook worden bepaald door de huidige techniek.

Helaas kun je nog niet hetzelfde verwachten van een high end telefoon en mid-range telefoon. Ja, browsen en Facebooken lukt allemaal wel, maar hoe zit het met spelen van de nieuwste spellen of de snelheid van het openen van apps? Hoe zit het bij het gebruiken van verschillende tabs, aantal apps op de achtergrond of de kwaliteit van de fotocamera? Kun je van de ene telefoon meer verwachten dan van een andere als je deze al 2 jaar hebt? Wat zou de prognose kunnen zijn, je kunt je geld immers maar 1 keer uitgeven.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 februari 2015 16:14]


Door Tweakers user larsg, vrijdag 13 februari 2015 17:51

Ik vind een aantal van die features nogal normaal voor een telefoon eigenlijk...
4G is inmiddels toch echt wel mainstream, Wifi N/AC en gorilla glass toch ook.

Wat ik zoek:
Goede cam voor de occasionele foto, dikke batterij, waterdicht, 2GB+ ram, 32GB+ storage, 64bit cpu, 5,5" met full HD.

Alle rest lijkt mij niet vrij nuttig: wireless charging is een gimmick en speed charge lijkt me slecht voor de batterij daarbij slaap ik toch langer als een uur.

Door Tweakers user J-P, zaterdag 14 februari 2015 14:32

larsg schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 17:51:
Ik vind een aantal van die features nogal normaal voor een telefoon eigenlijk...
4G is inmiddels toch echt wel mainstream, Wifi N/AC en gorilla glass toch ook.

Wat ik zoek:
Goede cam voor de occasionele foto, dikke batterij, waterdicht, 2GB+ ram, 32GB+ storage, 64bit cpu, 5,5" met full HD.

Alle rest lijkt mij niet vrij nuttig: wireless charging is een gimmick en speed charge lijkt me slecht voor de batterij daarbij slaap ik toch langer als een uur.
Ik ben het eens over features die ondertussen mainstream zijn. Iets wat ik ook zag bij anderen in dit topic.
Misschien is het handig als in het begin van de enquete wordt verteld wat de baseline is van een telefoon. Er staat nu bijvoorbeeld ook geen trilfunctie bij (iets wat in de jaren 90 nog echt een verkooppunt was) maar ik ging er maar vanuit dat die er wel in zat ;)

Wireless charging gebruik ik dan weer wel erg veel (maar ook dat zie ik als mainstream tegenwoordig). Op ebay heb ik een stuk of 4 chargers gekocht voor 4 euro per stuk, vooral in mijnnauto is het ideaal. Zodra ik de telefoon in de houder leg laat die op en verbind hij automatisch met mijn carkit.

Leuk onderzoek trouwens, nu maar hopen dat telefoonfabrikanten meekijken ;)

Door Tweakers user Johannes77, zaterdag 14 februari 2015 14:35

IK heb je enquête een paar dagen terug ingevuld, maar ik wil hier toch maar een paar kanttekeningen plaatsen.

1 Een fantastische camera wordt alleen maar leuker door een goed (gekalibreerd IPS-) scherm in de telefoon , zodat je echt ziet of de foto goed is.

2 Dat scherm hoeft echt geen 4K te zijn. Ondanks dat je met een 300 dpi echt niet voor ieder een grensnut behaald, is dit wel een ondergrens voor vrijwel iedereen om fijn een pagina te kunnen lezen.

3 Ik geloof niet in 8-core 64 bits processor. Hebben we straks de nieuwe 15 Xeon in onze telefoon nodig? Ik denk het niet, mijn gedachte gaat eerder uit naar de 64bit dualcore Tegra K1 (mits die ook telefonie ondersteunt)

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 14 februari 2015 14:52

Ik kan me voorstellen dat veel zaken erg mainstream zijn bij veel mensen. Ik heb echter te vaak gezien dat het niet altijd zo hoeft te zijn. Zelfs bij high end toestellen zijn bepaalde dingen nog niet eens standaard. Zowel bij telefoons die worden verkocht, als bij telefoons die verkocht worden in China.

Voorbeelden: De gloednieuwe mid-range Xiaomi Redmi 2 heeft geen beschermde Gorilla/Dragontrail scherm, maar gewoon een kunststof bovenlaag (dat heb ik al een jaar of 5 jaar niet meer gezien bij een telefoon). Oh ja, de Redmi 1 heeft wel gewoon een beschermende glaslaag aan de voorkant zitten.

De Sony Xperia Z3 (compact), is waterdicht, maar deze kan niet via een QI lader worden opgeladen. Dat moet via een magnetische kabel die in de praktijk niet altijd even handig is. Ze hebben voor de Z3 eventueel een geniale upgrade hoes in de verkoop, maar niet iedereen vind dat soort hoesjes ideaal.

4G en NFC zijn helaas nog lang niet mainstream, het is bij een Apple pas sinds vorig jaar verkrijgbaar bij de iPhone 6.

Het is lastig om een telefoon te vinden zonder trilfunctie, volgens mij is dat overal echt standaard. Het is wel te merken dat er grote verschillen zitten in de trilfunctie. Bij Chinese telefoons is dat vaak slechter voelbaar dan bij een telefoon die in Europa wordt verkocht.

Er zijn een hoop features die ik vergeten ben toe te voegen die men normaal vind, maar waarbij de fabrikanten denken dat we het niet nodig hebben (verwisselbare accu of backcovers).
Er zijn ook een hoop features die wij belangrijk vinden, maar de fabrikanten kiezen liever voor een alternatieve oplossing. Een voorbeeld is de cloud omgeving gebruiken i.p.v. uitbreidbaar opslaggeheugen via een SD kaart.

De laatste tijd heb ik vooral telefoons getest die 2 dagen goed kunnen overbruggen. Voor mij hoeft een telefoon echt niet elke dag op de oplader, als dat wel nodig is, dan zie ik dat als een groot gemis en een grotere kans op een dode accu na 2 jaar. Uiteraard ligt het eraan hoe je een telefoon gebruikt, maar ik ben qua gebruik denk ik wel gemiddeld :D
(4 uur onscreen tijd bij gebruik van 1 dag en 18 uur)

@ Johannes77, bedankt voor je aanvulling!
Ik zie persoonlijk ook niet veel nut in een octacore met de huidige Android apps, ik zie wel een voordeel in Android 5 + 64 bit en een processor met een hoge kloksnelheid.
De 32 bits Tegra K1 heb ik in gebruik bij een tablet, maar deze vind ik behoorlijk warm worden. Ik weet niet of de huidige telefoons zo'n processor voldoende verkoeling kunnen bieden.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 februari 2015 14:57]


Door Tweakers user Aggronor, zaterdag 14 februari 2015 15:45

Wat ik echt mis in de smartphones van tegenwoordig is een uitklapbaar toetsenbord zoals bv de HTC Touch Pro 2 had.

Door Tweakers user Johannes77, zaterdag 14 februari 2015 16:25

Ik denk dat het vergelijk tussen de Snapdragon 32 bit, Exynos en de K1 64 bit wel voldoende zegt waarvoor die 64 bit wel interessant is, ook de review van Wout van de Nexus 9 was wel positief over de performance van de SoC. Enige nadeel is dat hij nog op 28 nm geproduceerd word, waar anderen al overgaan op 20 nm en fijner.

Door Tweakers user Anoniem: 637525, zaterdag 28 februari 2015 10:30

the favorite smartphone is iphone 4S , the size and appearance design is perfect for usage . not big ,not small .

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.