Poll: Welk schermformaat?

Door Kiswum op dinsdag 30 september 2014 21:00 - Reacties (37)
Categorieën: Onderzoeken, Telefonie, Views: 7.913

Een jaar geleden heb ik een poll aangemaakt om te onderzoeken welk schermformaat het meest favoriet is.

Het leek me wel interessant om dat nogmaals te doen. De informatie is puur voor mezelf en zal ik het alleen "misbruiken" om in diverse topics aan te geven wat de wens is voor de gemiddelde Tweaker ;)

Vul hieronder je favoriete schermformaat in en in de poll daaronder, het schermformaat dat je nu gebruikt.


Poll: Welk schermformaat wil jij graag op je smartphone?

3,7"
4"
4,3"
4,5"
4,7"
5"
5,2"
5,5"
5,6"
5,8"
6"
6,2"
6,4"
6,5"
6,9"
Zo klein mogelijk
Zo groot mogelijk
Anders


Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=392308&layout=1&sort=prc


Daarnaast zou ik ook graag willen weten welk schermformaat je nu gebruikt (bij meerdere telefoons, kies dan voor de telefoon die je het fijnste vindt.)

Poll: Welk schermformaat heb jij nu op je telefoon?

3,5"
3,7"
4"
4,3"
4,5"
4,6"
4,7"
5"
5,2"
5,5"
5,7"
5,9"
6"
6,2"
6,5"
Anders

Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=392309&layout=1&sort=prc


Ook een poll maken? Klik hier

Volgende: Skoda RS rijders gezocht voor trouwdag 11-'14 Skoda RS rijders gezocht voor trouwdag
Volgende: UMi C1 review (UK version) 09-'14 UMi C1 review (UK version)

Reacties


Door Tweakers user 461943, dinsdag 30 september 2014 21:01

Hmmm... lastig. Ik ben voor 4,7 inch gegaan, want met kleine bezels heb je dan een zeer kleine telefoon met toch een redelijk scherm. Ik voel dat 5'' gewoon nét te groot is, zelfs met kleine bezels. Heb nu een 4,3'' Xiaomi Mi2s.

Door Tweakers user Neles7, dinsdag 30 september 2014 21:02

Mijn huidige nexus 5 bevalt prima kwa grootte. Dus dit heb ik aangehouden in de poll. Denk niet dat veel groter prettig is, al heb ik er nog geen ervaring mee. Wat is jouw voorkeur, dat zie ik hier nergens terug.

Door Tweakers user hugoy, dinsdag 30 september 2014 21:12

Voor mij maakt het vrij weinig uit of het 4.6", 4.7", 5.0" of 5.2" is, ik denk niet dat je kan zeggen dat er een "beste" schermgrootte is. 4.7 is fijn, 5.0 is fijn. De beste high-end telefoons zijn in het algemeen rond de 5.0, dus stem ik daar maar op, maar dat is niet zo zeer gerelateerd aan de schermgrootte.

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 30 september 2014 21:16

Bedankt voor jullie reacties, dbhuis is een beetje een bekende voor me vanuit het Mi2s topic.
Ik heb de Xiaomi Mi2 met 4,3" scherm en ik heb sinds kort de Sony Xperia Z3 compact met een 4,6" scherm.
Het bijzondere van dat toestel is eigenlijk dat hij ongeveer net zo "klein" is als een standaard 4,3" telefoon. Verder is hij waterdicht en daardoor is het bijzonder dat hij zo klein is.

Ik denk dat hier de grens ook wel ligt voor telefoons rond de 127x65mm.

CLB heeft 2 jaar geleden een kleine 5" telefoon gereviewd met het formaat van 132x69mm, dat was de Sony Xperia ZL.

@hugoy, als ik een schermformaat hoor, dan heb ik een bepaald beeld van het formaat van de telefoon. Veel telefoons met een bepaald schermformaat zitten erg dicht bij elkaar (uiteraard kan een budget versie groter zijn dan een high end versie).
Als ik 5,5" hoor, dan heb ik een bepaald telefoon formaat in gedachten. Als ik 4,3" hoor, dan kom ik weer bij een totaal ander formaat telefoon uit.

Bij het schermformaat hoort een bepaalde grootte van telefoon. Er zijn enkele uitzonderingen met dunne/ weinig bezels, maar dat is helaas nog niet de standaard (bijv. Sharp SHL24 en de Xperia Z3c).

Ik wil daarnaast ook graag een telefoon met de allerbeste specificaties van deze tijd en niet die van 2 jaar geleden. Vooral niet als ik er ook nog de hoofdprijs voor betaal (HTC en Samsung mini's).

Mijn aankoop is daardoor gebaseerd op schermformaat + formaat telefoon + high end specificaties = aankoop telefoon (doordat ik weinig keus heb, is de aankoop snel gedaan en maakte de prijs niet veel uit). :D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 september 2014 21:25]


Door Tweakers user Dusche, dinsdag 30 september 2014 21:21

Ik heb ook de Nexus 5, maar ik zou graag nog een halve inch erbij hebben, zonder xposed toe te hoeven passen. En ook omdat FHD volgens mijpas rond de 5,5 '' echt voordelen heeft t.o.v 720p.

Door Tweakers user onok, dinsdag 30 september 2014 21:22

ik vind het best lastig. Ik heb nu 4.7 " en dat vind ik wel prima eigenlijk. Maar stiekum wil ik gewoon van m'n smartphone af, ik vind het maar een onhandig ding.

Ik kijk erg uit naar de volgende generatie smartwatches, kans is groot dat ik er een ga halen. Aangezien ik veel achter de pc zit, zal ik dan m'n telefoon alleen nog maar gebruiken om te bellen. klein en compact dus graag.

Door Tweakers user Joosie200, dinsdag 30 september 2014 21:30

Het schermformaat doet er bij mij niet toe hoe groot die is. Zolang de smartphone in het geheel maar niet 130x65mm overstijgt, dikte boeit mij ook weinig. Daarom vind ik de Sony Xperia Z1c/Z3c zo fijn, als ware de spritituele opvolgers toen Xiaomi besloot om te stoppen met het updaten van hun Xiaomi Mi2/Mi2s en overstapten naar grote Mi3/M4's.

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 30 september 2014 21:42

Joosie200 schreef op dinsdag 30 september 2014 @ 21:30:
Het schermformaat doet er bij mij niet toe hoe groot die is. Zolang de smartphone in het geheel maar niet 130x65mm overstijgt, dikte boeit mij ook weinig. Daarom vind ik de Sony Xperia Z1c/Z3c zo fijn, als ware de spritituele opvolgers toen Xiaomi besloot om te stoppen met het updaten van hun Xiaomi Mi2/Mi2s en overstapten naar grote Mi3/M4's.
Je zou dan eigenlijk rond de 4,7" zitten bij een "gemiddelde" telefoon. Echter zjin er de laatste 2 jaar niet veel 4,7" telefoons gemaakt en de oudere versies hebben grotere bezels en voorzien van dual-cores (= niet futureproof).

Hier de resulatten van de huidige Pricewatch

Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 30 september 2014 22:07

Ik heb 4.7 geselecteerd.

Groter dan dat kan wel, tot 5 inch, maar dan is het niet superprettig meer. Eigenlijk is voor mij 4,7 met kleine bezels de perfecte maat.

Door Tweakers user Mystic_Jack, dinsdag 30 september 2014 22:40

Ik heb nu een smartphone met een 4" scherm en wil ook niet veel groter dan dat.

Door Tweakers user mrc4nl, dinsdag 30 september 2014 22:56

Ik vind de huidige high end telefoons gewoon te groot, en e opzichtig. Mijn huidige desire x (4") vind ik wel een mooi formaat, iets groter zou nog wel kunnen. (4.3")( maar dat is het ook groot genoeg. scheelt ook accuduur als de backlight geen groot oppervlak moet verlichtten

Door Tweakers user Ample Energy, dinsdag 30 september 2014 23:08

Anders: weet ik veel :P
Snap dat veel mensen zich zwaar interesseren in schermgroottes, maar mij boeit het totaal niet. Ik zie wel of hij prettig vasthoudt en anders is er vast wel een alternatief.

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 30 september 2014 23:49

Ik heb nu de HTC HD2 die weinig bezel heeft (Windows Phone 7.* erop) 4,3" vind ik zo af en toe iets te groot. 4" zou beter passen.

Door Tweakers user unglaublich, woensdag 1 oktober 2014 08:28

Je moet hier even een histogram van maken, geen gesorteerde grafiek. Met een histogram kan je zien of het een standaard normaal verdeling is of een andere verdeling met bijvoorbeeld twee pieken.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 1 oktober 2014 09:26

unglaublich schreef op woensdag 01 oktober 2014 @ 08:28:
Je moet hier even een histogram van maken, geen gesorteerde grafiek. Met een histogram kan je zien of het een standaard normaal verdeling is of een andere verdeling met bijvoorbeeld twee pieken.
Wat bedoel je precies?
Het gaat hier om en poll met data die door de bezoeker zelf live wordt ingevuld. Ik heb hier geen omkijken naar. Het enige wat ik nu kan doen is de poll sluiten en daaraan een definitief oordeel geven.

Een histogram is toch een statische gegeven die je niet door de bezoeker kunt laten invullen lijkt me?
Mocht je voorbeelden hebben in UBB code, dan wil ik best wel kijken hoe ik dat kan implementeren (mits dit door de bezoeker ingevuld kan worden).

Door Tweakers user PCSO, woensdag 1 oktober 2014 09:43

Ik ben nu in bezit van een Nexus 5. Prima smartphone maar vind het scherm eigenlijk net iets te groot. Prachtig om video's en foto's te bekijken maar zou toch graag naar 4,7" willen. Het probleem was alleen ( begin 2014) bijna alles onder de 5 inch eigenlijk alleen maar budgetphones waren. Plus dat de Nexus echt scherp geprijsd en future proof is. Hopelijk gaat Sony door met de compact serie. Dan wordt de Z4 - Z5 compact mijn nieuwe smartphone aangezien ik toch wel 2 jaar of langer met een telefoon doe.

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 oktober 2014 09:44]


Door Tweakers user thefal, woensdag 1 oktober 2014 09:59

Ik had een Nexus 5, die heb ik weggedaan om dat ik die toch net te groot vond (en omdat ik even het geld kon gebruiken :P) Nu heb ik een LG G2 mini van 4,7" en dat is perfect! In het verleden ook de Moto X gehad, die was zelfs nog wat kleiner (maar dikker) met dezelfde schermgrootte, alleen heb ik die om andere redenen weggedaan (16GB opslag maar)
Hij bedoelt dat je de resultaten laat zien als zo'n grafiek: http://www.vwo.be/vwo/vor...s/20112012/1r12-hist4.png Volgens mij is dat echter niet makkelijk voor elkaar te krijgen zonder wat devwerk....

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 oktober 2014 10:02]


Door Tweakers user Anoniem: 278922, woensdag 1 oktober 2014 10:46

Ik wil mijn volgende telefoon ook in formaatje 3,5.. Alleen die keuze is er blijkbaar niet?

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 1 oktober 2014 10:50

typheanix schreef op woensdag 01 oktober 2014 @ 10:46:
Ik wil mijn volgende telefoon ook in formaatje 3,5.. Alleen die keuze is er blijkbaar niet?
In de praktijk zal dat vrij lastig worden ik weet niet of dat schermformaat nog uit zal komen. Je zou kunnen kiezen voor Anders of zo klein mogelijk.

Door Tweakers user Mr. Awesome, woensdag 1 oktober 2014 13:52

Ik vond de 4,3" van mijn HTC Desire HD echt perfect. Nu heb ik de iPhone 4S maar die had ook wel wat groter gemogen. De iPhone 5 vind ik dan juist weer te lang en de nieuwere iPhones zijn helemaal te groot (beide). Dus voor mijn volgende telefoon ben ik op zoek naar een high-end 4,3", maar volgens mij worden die nauwelijks meer gemaakt en enkel als 'low-end phones' geleverd, want het lijkt de trend te zijn dat de high-end telefoons ook perse een groot scherm moeten hebben. Zelfs 'mini' versies zijn >4,5".

Door Tweakers user B00st3r, woensdag 1 oktober 2014 15:21

De Note 3 heeft het perfecte formaat.

Door Tweakers user AMD1800, woensdag 1 oktober 2014 15:41

Ik ben voor 5 inch gegaan. Ik heb een Nexus 5 en die kan ik nog net met 1 hand bedienen (heb geen reusachtige handen). Alleen met 1 hand typen is lastig, maar ik typ sowieso liever met 2 handen (beide duimen voor tikken gebruiken). Het is wat mij betreft de absolute limiet.

Door ElectronLion, woensdag 1 oktober 2014 16:29

Ik ben ook voor de 5 inch gegaan. Ik heb nu 5 inch en dat is erg prettig werken, al is het qua broekzakformaat wel het matje/randje.

Door Tweakers user Richh, woensdag 1 oktober 2014 16:51

Mijn Nexus 5 is dikke prima ;)
Kleiner wil ik echt niet. Indien ze de bezels nog wat smaller maken (want komop, het gaat niet om de schermgrootte! Het gaat om de grootte van het toestel!!!) is 5,2" wel acceptabel wat mij betreft.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 1 oktober 2014 17:24

5inc hoe dun de bezels ook zijn vind ik ECHT veel te groot, het is misschien fijn om naar te kijken (meer ruimte op je schem) maar om zo'n kreng fatsoenlijk in een jas of broekzak te krijgen vind ik maar niets...
ik heb nu al 3x achtereen een 4.3 scherm gehad, en vroeger vond ik mijn desire HD wel HEEL erg groot, nu na +/- 3.5jaar ben ik wel toe aan een iets groter toestel, zoals bijv een moto 4g (met 4.5 scherm) ik hoop dat ik dan in landscape mode NET iets meer ruimte overhoud als nu
helaas zie je tegenwordig nog maar heel weinig telefoons met toetsenbordjes, en ook custom covers waar bijv BT keybordjes inzitten lijken schaars... wat ik persoonlijk echt heel erg mis zelfs na zo lang zonder te zitten.

Door Wesley, woensdag 1 oktober 2014 17:41

Mij maakt het eerlijk gezegd niet zoveel uit, maar ik ben eerlijk gezegd hartstikke tevreden met mijn Huawei Honor 2 die een 4.5 inch scherm heeft. Ik heb echter totaal niks tegen een grotere scherm, en ik denk dat zo'n groter scherm uiteindelijk wel went.

Wat ik wel belangrijk vind is dat de smartphone nog steeds in mijn broekzak past, als dat niet het geval is dan is het gewoon erg onpraktisch.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 1 oktober 2014 17:57

Wesley schreef op woensdag 01 oktober 2014 @ 17:41:
Mij maakt het eerlijk gezegd niet zoveel uit, maar ik ben eerlijk gezegd hartstikke tevreden met mijn Huawei Honor 2 die een 4.5 inch scherm heeft. Ik heb echter totaal niks tegen een grotere scherm, en ik denk dat zo'n groter scherm uiteindelijk wel went.

Wat ik wel belangrijk vind is dat de smartphone nog steeds in mijn broekzak past, als dat niet het geval is dan is het gewoon erg onpraktisch.
Ik heb 1 maand met een 5,5" telefoon gelopen, ter grootte van een One Plus One.
Ik heb redelijk grote handen, maar ik kon er maar niet aan wennen. Ik had het voordeel dat dit een telefoon was om te reviewen en dat het geen telefoon is die ik had gekocht.

Hij past prima in alle broeken die ik gebruik, dus dat is het probleem niet, maar je kunt hem gewoon niet met 1 hand bedienen en dat vind ik erg belangrijk bij een "mobiele" telefoon.

Tevens vind ik de 4,7" Xiaomi Redmi 1s ook te groot om goed te gebruiken (de bezels zijn erg groot en het formaat komt tegen de high end 5" telefoons aan.)
Het schermformaat vind ik dus wel belangrijk, maar het formaat van het complete toestel heeft daar echt een hoop mee te maken.

Door Tweakers user Kevinp, woensdag 1 oktober 2014 19:07

Full HD 4.7" Samsung galaxy S bezels.

Dus een S4, met full HD 4.7" scherm, en kleine bezels.

Door Tweakers user WoutervOorschot, woensdag 1 oktober 2014 21:44

6". Ik heb nu een lumia 1520 en dat bevalt fantastisch. Lekker kleine bezels dus ik kan eigenlijk overal nog wel goed bij. Dat komt ook omdat windows phone praktisch nooit knoppen aan de bovenkant van het scherm heeft zitten.

Door Tweakers user GAIAjohan, woensdag 1 oktober 2014 22:28

Toch vreemd dat op een techsite, waar juist de high end telefoons populair zullen zijn de high end schermformaten niet geliefd zijn. Zou iets moeten zijn om over na te denken bij de fabrikanten...

Heb zelf als grootste telefoons een Lumia 920 en Moto G 4g gehad, beide 4,5" maar vond de Nokia gewoon echt te groot door het algehele formaat. De Moto G is perfect, prima met 1 hand te bedienen en past overal nog in.

Door Tweakers user robbetje, donderdag 2 oktober 2014 00:43

ik heb voor de optie zo groot mogelijk gekozen, je word wat ouder dan is een groot scherm wel prettig.
Ik heb een dagje met een 1520 rondgelopen en ik was gelijk om.

Door Tweakers user Kiswum, donderdag 2 oktober 2014 06:30

Ik wil tot nu toe iedereen bedanken met de reacties en vooral met de stemmen!

Ik hoop dat de liefhebbers van grote telefoons nog meer van zich laten horen via de polls :-)

Door Tweakers user ZpAz, donderdag 2 oktober 2014 10:13

Mogelijk dat je went aan een groter scherm, zelf had ik altijd een 3.5" scherm en vond dat altijd wel prima. Nu heb ik al weer een tijdje een 4" scherm en zou niet meer terug willen naar een 3.5" scherm. Maar heb nu ook niet het gevoel van het moet groter.

Door Tweakers user beantherio, donderdag 2 oktober 2014 21:52

Mijn toekomstige telefoon zal een zo groot mogelijk formaat hebben dat nog goed in mijn achterzak past. Vermoedelijk is dat 5.2" of anders 5.3".

Door Tweakers user Mrjraider, vrijdag 3 oktober 2014 08:51

5 vind ik meer dan genoeg. Heb een 4,3 gehad, nu een 4,7 en ik vind dat wel mooie formaten :)

Door Tweakers user shejaidon, zaterdag 4 oktober 2014 14:22

Ik vind persoonlijk alles tussen de 4 en 4.5 wel goed. heb nu een Iphone 4s (3.5) en als ik dan een telefoon van vrienden gebruik die varieren van 4 tot 4.5 merk ik dat ik dat toch wel het mooiste formaat vind. groter wordt al snel wat onhandig met 1 hand.

Door Tweakers user Joosie200, vrijdag 17 oktober 2014 23:32

Kiswum schreef op dinsdag 30 september 2014 @ 21:42:
[...]


Je zou dan eigenlijk rond de 4,7" zitten bij een "gemiddelde" telefoon. Echter zjin er de laatste 2 jaar niet veel 4,7" telefoons gemaakt en de oudere versies hebben grotere bezels en voorzien van dual-cores (= niet futureproof).

Hier de resulatten van de huidige Pricewatch
Ik heb uiteindelijk gekozen voor de pricewatch: Motorola Moto G (4G) 8GB Zwart

Niet dat ik dat van plan was. Maar ik liep er tegen aan doordat ik als Ziggo-klant in ruil voor het tekenen van een een-jarig contract en opschaling van internet + tv, naar internet/tv + telefonie (meerprijs: 5 euro in de maand) 200 euro tegoed kreeg om te besteden bij de Mediamarkt. In andere woorden: 60 euro betalen op jaarbasis en ik heb voor 194 euro een Moto G 4G op de kop getikt, waarmee ik nog 6 euro overhoud. Conclusie: voor 60-6=54 euro heb ik een Moto G 4G. Met 130x66mm net aan de max qua formaat, groter wil ik echt niet. Nee, hij blinkt nergens in uit, maar ik haal voor 54 euro niks beters uit China ;) (met 130x66mm, Snapdragon 400 en bovenal 720p op 4,5 inch)

Ik zou hem wel terug kunnen brengen > geld terug krijgen en voor 200 euro gaan shoppen in China ala een Xiaomi Mi2s met een Snapdragon 600, 2GB ram e.d. Hoewel dat aanlokkelijk is heb ik niets met Miui, geef mij maar stock android (Lollipop is in het vooruitzicht gesteld door Motorola wat toch zeker een pre is) Bovendien weet ik niet, nu Xiaomi de ML-rom community een mes in de rug heeft gezet en xiaomi.eu toch de deuren heeft moeten sluiten, in hoeverre voor de Xiaomi Mi2s er nog veel support is om daar wel Lollipop of de laatste Kitkat voor uit te brengen. Ja, nu eindelijk pakt de CM-scene de handschoen op door toch met CM11 te komen, maar dat moet zich nog uitkristalliseren heb ik het idee. Plus dan komen ze een keertje met KitKat terwijl Motorola doodleuk Lollipop al uitrolt.

Chinaphones zijn leuk, maar zodra je met een Moto E betere specs als een wdcma Jiayu G2f hebt voor hetzelfde geld (inclusief btw+inklaring die je verplicht bent te betalen en indien niet omdat je mazzel hebt je eventueel kwijt bent aan verzendkosten naar China voor garantie later ooit een keer) al mis je wel de dualsim functie. Met een Moto G 3g/4g heeft Motorola een troef in handen door voor 150-180 euro midrange specs te bieden, weinig poespas maar het volstaat. En dan nog de nieuwe Motorola G, met 5 inch scherm. Voor de komst van zulke toestellen was de budgetmarkt qua toestellen in NL gewoon huilen met de pet op. En dan had je alle reden om de laatste tijd te shoppen voor hetzelfde geld in China met leukere specs tot gevolg. Op een hoger niveau heb je dan de OnePlus One, wat bij een duurder wordende Xiaomi Mi4 (4G laat nog immer op zich wachten) en Meizu toestellen het te overwegen alternatief is. En tot de Nexus 6, had je natuurlijk de Nexus 4/5 die aan de poten zaagden van het 'top' segment in China. Al heeft ZTE met hun ZTE Nubia Z7 mini daar toch een stevige troefkaart mee in handen.

Enfin.. ik wacht wel af tot er in de toekomst een Xperia Z5 compact komt (daar kun je de donder op zeggen) die hopenlijk de huidige minpunten: breekbaar glas, halfslachtige camera, kleurechtheid aanpakt. Voorlopig kan ik weer voort, nu mijn ZTE Blade definitief het loodje heeft gelegd na drie jaar tevreden gebruik :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.