Mijn review is gejat!!

Door Kiswum op dinsdag 24 juni 2014 07:30 - Reacties (20)
Categorie: Onderzoeken, Views: 12.686


Changelog:
24-06-'14: Zinsopbouw verbeterd en plaatjes toegevoegd.


Vorige week ben ik erachter gekomen dat een review van mij voor 60% was gekopieerd en werd geplaatst onder de naam van iemand anders. Deze persoon had de review op de Engelstalige site van Miui geplaatst: http://en.miui.com. Ik weet dat auteursrechten regelmatig worden geschonden, maar ik dacht dat dit vooral met plaatjes en foto's zouden zijn. Ik ben zelf geen heilige, want ik gebruik ook weleens plaatjes die via Google naar boven komen.
Wat ik echter zeer jammer vind is het volgende: reviews/artikelen kopiëren, plaatsen en er doodleuk bij vertellen dat je het zelf hebt geschreven!

Hier moest ik even een stokje voor steken. Ik schrijf reviews niet alleen voor mezelf, maar vooral voor anderen. Het enige wat ik hiervoor terug zou willen, dat zijn de credits voor de vele uren/dagen die ik erin heb gestoken. Het gekopieerde bericht waar het over gaat is:
http://en.miui.com/thread-23607-1-1.html

The fake version:


The original:


Een mooi screenshot, met mijn naam bovenaan:


Mijn eerste stap was de gebruiker duidelijk maken dat het niet zo netjes is wat hij heeft gedaan. Tevens is het wel zo eerlijk om de originele source erbij te plaatsen.

Doordat ik na 4-5 dagen geen reactie had ontvangen, ben ik verder gegaan met de tweede stap. Ik heb een Admin aan de mouw getrokken om mijn probleem voor te leggen.
Enkele dagen later bedacht ik me dat dit waarschijnlijk niet de meest efficiënte manier zou zijn. Admins worden namelijk vaak overspoelt met mailtjes en vreemde verzoeken van de gebruikers.

De derde stap was, het aanmaken van een topic. Hierin heb ik gevraagd hoe men omgaat met dit soort zaken op het Chinese forum.
http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=25190
Binnen enkele minuten kreeg ik een berichtje van een moderator en deze zou het verzoek naar de juiste moderators/admins doorsturen. Binnen een paar uur kreeg ik van andere moderators berichten binnen. Zij wilden dit probleem namelijk ook graag voor me oplossen/uitzoeken.
De eerste stap die een moderator heeft uitgevoerd was: Verwijdering van het "Excellent" keurmerk bij deze "handleiding/review".
Niet veel later reageerde de poster van de review en gaf hij aan waar hij de review vandaan had getrokken. Verder geen excuses of iets dergelijks.
Het eerste wat ik dacht: "Oh wow, mijn review gaat dus de hele wereld over, zonder dat ik er erg in had". De review waar deze "heler" naar refereerde staat hier onder:
http://xiaomibbs.wordpres...manual-guide-instruction/

Om het verhaal niet te lang te laten worden, spoel ik even door.
Ik ben op zoek gegaan naar artikelen en gelijkenissen. Na enkele minuten had ik een hoop informatie gevonden:
- Veel artikelen op xiaomibbs, zijn geschreven door Tony2yang.
- In veel artikelen kwam de webshop Xiaomiworld.com terug.
- Bij het artikel van de Mi Wi-Fi op de webshop, werd er verwezen naar de blog van Tony2yang.
- De Facebook pagina van Xiaomi Fans kwam ook zeer vaak terug in de reviews.
- Veel berichten op de Xiaomi Fans FB pagina werden door Ming Yang geplaatst (er waren zelfs bestanden door deze persoon gedownload, geupload en gedeeld via zijn eigen dropbox. Deze bestanden had ik beschikbaar gesteld op xiaomi.eu)
- De eigenaar van xiaomiworld heet Ming Yang

Ik heb een bericht naar xiaomiworld vestuurd en hen vriendelijk verzocht om het artikel voor me aan te passen. De aanpassing was redelijk makkelijk en in mijn ogen erg fair. "Plaats een link naar het originele artikel + en vermeld tevens de originele auteur".
Omdat ik zo aardig ben, heb ik aangeven dat ze altijd contact me me mogen opnemen als ze meer informatie willen over Xiaomi producten :)

Nog geen 10 minuten later kreeg ik een maitje van Tony King. Hij is ingegaan op mijn verzoek en heeft mijn gegevens + originele review toegevoegd aan de blog.

Tony2yang
Tony King
Ming Yang
Tony King + Ming Yang

Zo.... Dat probleem is nu ook weer opgelost.

Hier is de blog waar het allemaal om ging:
Tweaker Kiswum: Xiaomi Mi Wi-Fi router review (UK version)

Heb jij ook zoiets meegemaakt?
Heb je er iets mee gedaan?
Is het uiteindelijk ook opgelost?

Volgende: UMi C1 review (UK version) 09-'14 UMi C1 review (UK version)
Volgende: Xiaomi event 15 mei 2014 05-'14 Xiaomi event 15 mei 2014

Reacties


Door Tweakers user S0epkip, dinsdag 24 juni 2014 08:34

Denk om de bloeddruk he ;)

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 24 juni 2014 08:37

Bedankt voor de tip!
Het is inmiddels weer op een normaal niveau, ik heb het vorige week nog gemeten :)

Door Tweakers user ChojinZ, dinsdag 24 juni 2014 09:13

Dat Chinezen goed zijn in ideeen stelen is bekend. Maar dat ze dat nu ook al met reviews doen is voor mij nieuw... :+

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 24 juni 2014 10:07

gebeurd zo veel; hoeveel artikelen van mijn website gekopieerd en elders gebruikt worden ..... of zelf gemaakte afbeeldingen die je later terug ziet komen.
de leukste vind ik nog wel me got-avatar; die heb ik terug gezien om te bestellen als wallpaper voor je mobiel. toch echt 100% eigen content.....

jij download zeker ook nooit een film :+

Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 24 juni 2014 10:09

Heel vervelend maar het gebeurt vaker. Blog voor mijn studie: BYOD: Security en privacy aspecten. is ook gewoon copy/paste van een andere site. Zonder bronvermeldingen; maak je een goede beurt mee op school.

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 24 juni 2014 10:22

himlims_ schreef op dinsdag 24 juni 2014 @ 10:07:
..... of zelf gemaakte afbeeldingen die je later terug ziet komen.
de leukste vind ik nog wel me got-avatar; die heb ik terug gezien om te bestellen als wallpaper voor je mobiel. toch echt 100% eigen content.....

jij download zeker ook nooit een film :+
Ik heb gelezen dat RoyK (die van de 100 jaar verlaten stad, series), zijn content niet meer als plaatje aanbied. Hij heeft gezien dat deze daarna worden doorverkocht.

Ik heb al 2-3 maanden geen film meer gedownload, maar inderdaad ik deed het in ieder geval wel toen het in NL mocht. Zolang je het niet deelde was er niets aan de hand.
Wat ik niet zou doen, is de film downloaden en het vervolgens zelf uitbrengen onder mijn eigen naam :D

@MAX3400, was dit dan het origineel: http://dspace.ou.nl/bitst...1/INF_20130618_Schild.pdf ?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 juni 2014 10:23]


Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 24 juni 2014 10:35

http://www.computable.nl/...e-management-voorbij.html is bijna gelijk aan het blogje wat ik eerder noemde.

Zonder vingerwijzingen maar iets van anderhalf jaar geleden als blog plaatsen, lijkt me niet de bedoeling op het blog van een mede-student

Door Tweakers user ChojinZ, dinsdag 24 juni 2014 10:44

himlims_ schreef op dinsdag 24 juni 2014 @ 10:07:


jij download zeker ook nooit een film :+
Wel, maar ik doe me niet voor als de maker van de film. ;)

Door Tweakers user Vizzie, dinsdag 24 juni 2014 11:05

ChojinZ schreef op dinsdag 24 juni 2014 @ 10:44:
[...]


Wel, maar ik doe me niet voor als de maker van de film. ;)
gaat ook iets lastiger he, naar de bios lopen en dan vragen of ze dit filmpje over tijdreizende x-men dat je zelf hebt gemaakt willen laten zien ofzo...

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 24 juni 2014 11:29

ps; je opmaak leest ongelofelijk onplezierig (gebruik kleuren)

Door Tweakers user ChojinZ, dinsdag 24 juni 2014 12:17

Vizzie schreef op dinsdag 24 juni 2014 @ 11:05:
[...]


gaat ook iets lastiger he, naar de bios lopen en dan vragen of ze dit filmpje over tijdreizende x-men dat je zelf hebt gemaakt willen laten zien ofzo...
Misschien dat je de reactie van Himlims en mij nog eens moet lezen want ik geloof dat je em niet helemaal vat... ;)

Door Tweakers user 318025, dinsdag 24 juni 2014 16:09

Niet heel netjes inderdaad het werk van andere gewoon stelen, ik ben zelf ook een blogger en ik zou me ook heel boos maken als iemand mijn content zou kopiëren en plakken.

Als blogger zijnde steek je namelijk heel veel uren in zo'n review, en meestal heeft een blogger ook zijn eigen schrijfstijl en dan is het inderdaad heel vervelend wanneer je werk gestolen word.

Ik heb het een keer trouwens met een forum bericht mee gemaakt op Fok! dat een gebruiker gewoon een bericht van mij kopieerde en 1% aanpaste. Het was toen genoeg om een topic report in te dienen, maar het blijft lastig om zoiets weg te halen.

Hetzelfde met valse beschuldigen op internet, die krijg je ook niet zomaar weg gehaald en kost meestal meer moeite dan het echt waard is. Ik ben trouwens blij dat mijn blog een niche blog is, dan is de kans ook maar klein dat zoiets gebeurd.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 juni 2014 16:12]


Door Olivier, dinsdag 24 juni 2014 16:49

Ik heb in het verleden (jaren geleden) een paar mods gemaakt voor 'Garrys Mod' (een Source mod die op steam verkocht word)

Nou zat ik een tijdje (ook alweer een jaar of 2) geleden voor de grap eens te zoeken op wat dingen die ik in de code van 1 van die mods had verwerkt (de mod is "sui_scoreboard", is ondertussen te vinden in steam workshop, allemaal netjes met credits) en kwam ik allerij projecten tegen op google code waar mijn scoreboard in zat, zonder de credits die er altijd onder stonden.

Dus heb ik mailtjes gestuurd naar de beheerders van alle gevonden google projecten of ze even braaf credit konden geven, van de 7 projecten kreeg ik van 2 netjes antwoord, en werden credits toegevoegd.

Bij 5 projecten had ik na een ander halve week nog geen reactie, mailtje naar Google gestuurd, aangetoond dat de code van mij was (o.a. gelinkt naar originele download uit 2008 ofzo) en Google is er letterlijk gelijk op gedoken, binnen een uur had ik reactie dat ze mij gelijk gaven, en dat die 5 projecten van google code waren geschopt.

Was aan de ene kant wel een leuke ervaring, het gebeurd immers niet iedere dag dat je google verteld over je game mods, en aan de hand van een paar downloads aantoond dat jij de maker bent.

Aan de andere kant vond ik het voor de beheerders van die 5 projecten wel weer een beetje lullig dat Google meteen met ijzeren vuist handelde, maargoed, dan hadden ze maar moeten reageren.

Door Tweakers user markdm, dinsdag 24 juni 2014 19:51

Moet je maar niet zulke goede reviews schrijven :+

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 juni 2014 19:52]


Door Tweakers user Foritain, dinsdag 24 juni 2014 21:03

Wat een vervelende mensen joh. Zat toevallig van de week nog de denken om een (klein, niet-hinderlijk) watermerk toe te voegen aan de foto's om dit soort ellende te voorkomen. Nou ja "ellende", niet dat ze ons brood ontnemen, maar het is gewoon niet chic en credits zijn allerminst op zn plaats. Misschien geen slecht idee om te overwegen voor je aankomende reviews.

Wel meegemaakt dat mensen op Tweakers V&A een foto uit mijn review gebruiken om zo hun computer te verkopen; net doen alsof dat hun systeem is. Dat was gelukkig vlot verholpen. Maar dat vind ik ook zoiets, zeker omdat het dan nog de intentie is er meer geld uit te halen.

Heb zelf wel eens een fototje gegoogle'd, of een andere bron gebruikt voor informatie, maar een credit geven is dan uiteraard een kleine moeite en doet m.i. ook verder niets af aan het werk wat iemand er verder wel zelf in steekt. Een bronvermelding maakt een review m.i. alleen maar netter, al werkt dat natuurlijk niet als je de helft steelt en er zelf geen/weinig tijd in steekt.

Het liefst zou je uiteraard zien dat iemand toestemming vraagt, maar dat is niet altijd eenvoudig (moet je account maken, als je al een profiel, mailadres, of contactknop hebt) en kost veel tijd en zorgt voor vertragingen. Heb dat zelf dan ook maar af en toe gedaan, zou er zelf ook geen moeite mee hebben als iemand een fototje gebruikt met een credit, zonder verdere communicatie. Al zou je dat een subjectief kunnen noemen.

Een halve review kopieren is m.i. wel anders, en gewoon een teken van een vuile dief :D Fijn dat het iig een beetje degelijk is opgelost.

Door Tweakers user 318025, dinsdag 24 juni 2014 21:21

Watermerken op een foto staat dan weer niet zo mooi vind ik ;) Maar als mensen mijn foto's gebruiken maakt me weinig uit, want dan neem ik blijkbaar goede foto's :P

Maar het kopiëren van volledige teksten is een no go.

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 24 juni 2014 21:56

Watermerken? Nee dat kost me teveel tijd. Het is al irritant dat je foto's niet goed in batches kunt uploaden hier op Tweakers. Je moet ze 1 voor 1 toevoegen en dan maximaal 8 per keer.
Als ik dan elke foto en screenshot zou moeten voorzien van mijn logo, dan kost het me nog meer tijd :D

Toestemming is niet perse nodig voor een foto. Men mag ze gewoon gebruiken, mits de bron wordt vermeld (mits dat bekend is).
Ik heb voor mijn logo's gebruik gemaakt van de diverse fabrikanten. Ik heb hiervoor toestemming gevraagd, maar tot op heden heb ik nog steeds geen toestemming/afwijzing ontvangen van geen enkele fabrikant.

Door Tweakers user twister00004, dinsdag 24 juni 2014 22:57

Ik heb een webshop en maak veel eigen foto's deze worden erg vaak zelfs met copyright logo erop gewoon overgenomen door andere webshops. Hoewel het een eer is, doe ik het net zoals jij niet voor anderen om te misbruiken, zeker gezien het ons commercieel treft. Eigen foto's onderscheiden zich ten opzichte van de andere webshops.
Ik weet hoe het voelt, soms wilt een webshop nog wel eens excuses maken en er wat aan doen, maar buitenlandse webshops die laten het gewoon staan.

Maar laat het over kopiëren je niet ontmoedigen om mooie reviews te maken!
Die van jou worden alleen gebruikt omdat ze zelf niet beter kunnen!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 juni 2014 22:59]


Door Tweakers user Macsylver, vrijdag 27 juni 2014 17:10

Het maken van mooie en goede dingen gaat vrijwel altijd gepaard met "gejat worden / gekopieerd worden" Zoals Twister00004 zegt laat dat je vooral niet ontmoedigen (maar dat doe je dan volgens mij ook niet)

" Beter goed gejat, dan slecht bedacht"

Komt me zelf allemaal maar al te bekend voor! Niet leuk, erg frustrerend, kost veel tijd om je recht te halen en je loopt er soms ook gewoon geld door mis. Andere kant is het dan wel weer zo je weet dat je het goed doet en dat een ander het niet beter kan, andere woorden een compliment.

Door Wesley, woensdag 1 oktober 2014 17:45

Ik kwam laatst ook een gejat artikel van mij tegen, en heb het betreffend forum gemaild maar of er actie ondernomen weet ik niet.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.